Thuiskomen

Home | Blog | God | Thuiskomen

Eindelijk…

… thuis! Dat voelt goed – meestal tenminste. Als je terugkomt van vakantie. Als je na een lange werkreis weer op Schiphol landt, en de Zeeuwse en Zuidhollandse eilanden onder je door ziet glijden, of de vierkante patronen van de sloten rond Broek op Waterland. Soms voelt het helemaal niet goed – ik weet nog van die augustusmaandag in 1978 toen ik binnen een uurtje, uit een vergadering geroepen, m’n ouderlijk huis binnen stapte – mijn vader was plotseling overleden.

thuiskomen

Thuiskomen…

… blijft vaak in je herinnering omdat de reis bijzonder goed, of bijzonder slecht, of gewóón bijzonder was. We halen vaak herinneringen op aan de terugreizen van onze vakantie. Die keer toen we midden in de winter uit Zwitserland thuiskwamen, met vorst, sneeuw en ijzel, en daarbij ook nog eens op de A50 bij de brug bij Ewijk de mist zo dicht was dat je geen hand voor de ogen kon zien. Of die andere keer, in een zomernacht, toen onze oudste zoon (hoe oud was-ie toen? misschien een jaar of zeven, acht…) de héle weg vanuit Frankrijk achter elkaar door kwebbelde, en in de vele tunneltjes van Luik midden in… een… zin… ophield… te praten… en-abrupt-in-slaap-viel.

De weg terug vinden…

… want je kunt ‘m wel eens kwijtraken. Ik weet nog dat we in een aardige Engelse cottage verbleven. Om een uur of vijf zei ik tegen m’n vrouw: ik ga even een uurtje hardlopen. Het was heerlijk, over de heuvels en door de dalen. In de verte zag ik een kasteel, en ik dacht: dit is m’n oriëntatiepunt, in dát dal was ons huisje. Helaas, bij aankomst en na informatie bleek het een dal verderop te zijn. De hardlooptocht, een aantal kilometers meer, werd er niet minder om, maar mijn vrouw vond het al wachtend bij de aardappels niet écht leuk.

Thuiskomen!

Of je nu met Geert Mak (in z’n beroemde boek) mee reist door Europa, of door Amerika in z’n intussen nóg beroemdere boek – Reizen Zonder John -, na honderden ademloos gelezen pagina’s houdt het toch een keer op. Waar je dan bent? Tja, misschien weet je dat wel niet eens.

Niet thuiskomen, dat kan ook. Of op een andere manier dan je gedacht of gedroomd had. Met een ambulance, bijvoorbeeld, of met een gipsvlucht, of met het vliegtuig omdat je auto total loss is gereden. Daar kan ik óók over meepraten, maar dat ga ik nu niet doen.

verloren-zoon-rembrandt-van-rijnDe Terugkeer van de Verloren Zoon

Dat is vermoedelijk het meest beroemde schilderij van een Thuiskomst, van Rembrandt (nota bene ver wel, in de Hermitage in St.-Petersburg). Gebaseerd op misschien wel het bekendste verhaal uit de wereldliteratuur, uit de Bijbel, Lukas 15. Van een vent die z’n vaderlijk huis gedag gezegd, z’n hele leven verknoeid en heel z’n erfenis verbrast had. Door z’n tranen heen zoekt-ie de weg naar huis terug. En wie komt hem tegemoet? ZIJN VADER! – met wijd open armen en een liefdevol hart.

EN NU – waar voelt het voor jou thuis?

Wat is de mooiste thuiskomst die je ooit hebt beleefd? En naar wat voor thuiskomst zou je verlangen?

Afbeeldingen: Wikimedia

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Henk Medema

Henk Medema (1950) is echtgenoot, vader van 4, opa van 8, en het grootste deel van z'n werkzaam leven actief geweest in de media: als uitgever, schrijver, redacteur. Volg mij op twitter.com/medema. (Disclaimer)

2 reacties

 1. Avatar Jedidja op 29 juli 2013 om 12:46

  Ik kan niet in beelden denken als ik aan God denk. Ik denk in Namen :-)

  • Avatar Naomi Rustenberg op 7 augustus 2013 om 21:07

   Hoi Jedidja! Ik merk ook dat het goed is om de namen van God uit te spreken in mijn gebeden naar Hem. Een naam omschrijft de eigenschappen van de naamdrager. Tenminste, ik denk dat dat vroeger zo ging. Gebruik jij dan de Hebreeuwse namen van God? Ik gebruik vaak de omschrijvingen, zoals ik hieronder heb weergegeven:

   Hij is de God die:
   – hier is;
   – goed is;
   – trouw is;
   – alwetend is;
   – almachtig is;
   – hoort;
   – voorziet;
   – verlost (van angst);
   ….

Laat een reactie achter