Deze persoon pleegde overspel

Home | Blog | God | Deze persoon pleegde overspel

We leven in een tijd waarin mensen het steeds moeilijker vinden om zich te focussen en om goed te luisteren. Als je niet goed luistert, heb je het gevaar dat je verkeerde conclusies trekt. Dat je elkaar totaal niet begrijpt. Het is altijd goed om te luisteren en te vragen: heb ik het goed begrepen dat…?

Nederlanders zijn goed in discussiëren. Iedereen heeft een eigen mening. Op zich is hier niks mis mee, maar is het altijd goed om jouw ongezouten mening te geven over anderen? We zijn heel goed geworden in het beoordelen en oordelen van anderen. Kijk maar eens naar discussies in de Tweede Kamer of de hedendaagse cancel-cultuur. Je begrijpt misschien wel wat ik bedoel.

Gecanceld

Ook in de Bijbel is er weleens iemand gecanceld. Alleen niet voor een heel land meegesleurd in de media, maar voor Jezus. Een vrouw is betrapt op overspel. De mensen die haar naar Jezus brengen hebben hun eigen oordeel al klaar en verwachten zeker ook een oordeel van Jezus. Hoe zouden de roddelbladen in deze tijd erover schrijven? Zou jij je mening al klaar hebben?

Waar de man, waarmee het overspel is gepleegd, gebleven is, wordt niet genoemd. De mensen willen Jezus hiermee uitdagen. In die tijd was de doodstraf de straf op overspel. Zij moest met stenen gedood worden. Gruwelijk!

Luisteren

Wat deed Jezus met deze situatie? Hij luistert veel en zegt weinig. Hij gaat niet in discussie. In deze situatie doorziet Jezus de bedoelingen van de mensen. Hij zegt eerst niks maar schrijft in het zand. Wat Hij geschreven heeft weten we niet.

Wie van ons kan zeggen dat hij of zij nog nooit iets fout heeft gedaan?

Na een tijdje zegt Hij tegen alle omstanders: wie nog nooit iets verkeerds heeft gedaan, mag de eerste steen naar haar gooien. Deze woorden slaan in als een bom. Wie van ons kan zeggen dat hij of zij nog nooit iets fout heeft gedaan? Ik in ieder geval niet. Alle omstanders laten hun stenen vallen en vertrekken.

Overspel is niet goed te praten en maakt heel veel stuk.

Gered worden

Jezus blijft alleen achter met de vrouw en zegt tegen haar: ‘Waar is iedereen gebleven? Heeft niemand je veroordeeld?’ De vrouw zei: ‘Nee, Heer, niemand.’ Toen zei Jezus: ‘Ik veroordeel je ook niet. ‘Ga naar huis, en doe vanaf nu geen verkeerde dingen meer.’

De overspelige vrouw mag gaan en opnieuw beginnen. Zij krijgt een tweede kans om een beter leven te leiden. Jezus is niet gekomen om te oordelen maar om te redden.

Deel je verhaal

Overspel is niet goed te praten en maakt heel veel stuk. Toch is Jezus niet op aarde gekomen om te oordelen, maar om alle mensen nieuw “eeuwig” leven te geven. Misschien ben jij weleens beoordeeld/veroordeeld zonder dat er naar jou geluisterd werd. Deel er gerust over in een veilige omgeving. Onze e-coaches staan graag voor je klaar om naar jou te luisteren.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Onne de Vries

Jezusfan, luisterend oor, kijkt over kerkmuren heen, hart voor jongeren, nuchtere fries, reislustig en bewogen met mensen. Lees meer blogs van Onne. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor