December, lang leve de gezelligheid… toch?

Home | Blog | God | December, lang leve de gezelligheid… toch?


Tijdens de vele reizen die mijn man en ik hebben gemaakt, vierden we Kerstfeest in Chili, Guatamala, Israël, India, Thailand en de USA om maar eens een aantal landen te noemen. Ik herinner me hoe vertrouwd en veilig dat gevoel was. Ver weg van huis zijn en je toch verbonden voelen in een gezamenlijke viering, in een bekende boodschap. Ja, dat lijkt misschien op goedkoop sentiment, maar iedereen die met kerst weleens aan de andere kant van de wereld heeft gezeten, weet wat ik bedoel.

Lichtjes, gezelligheid, boodschap

Kaarsen, lichtjes, lampjes, kerstbomen en liederen, over de hele wereld zijn die dingen te herkennen in de aanloop naar het Kerstfeest. De feestverlichting brengt warmte, de viering gezelligheid, maar de boodschap, uh… hoe zat dat ook alweer? Daar kan niet iedereen een antwoord op geven, helaas. Wereldwijd gedenken mensen tijdens dat feest dat Jezus Christus, de Zoon van God, naar de aarde kwam om als mens te wonen onder de mensen. God wilde zichzelf bekend maken aan de wereld door middel van Zijn Zoon, die Zichzelf overigens het ‘Licht van de wereld’ noemde.

Ja’, denk je misschien. ‘En? Waarom zouden we dit nog steeds gedenken? Eerlijk gezegd zie ik niet zoveel licht om me heen. Integendeel, het lijkt wel of alles steeds donkerder wordt en niet alleen om mij heen maar ook in mijn hart. Hoe relevant is dat licht, die Jezus?

Relevantie van licht

Licht wint aan relevantie als er duisternis is, als er tegengestelde krachten en machten aan het werk zijn, als somberheid sterker is dan optimisme. Laten we eerlijk zijn, als alles goed gaat in je leven, op je werk en met je familie, dan is er over het algemeen weinig verlangen naar God. Dan redden we het prima zonder een alomtegenwoordig, alziend en allesvermogend God. En licht? Dat creëren we zelf wel. Een lampje hier, een lichtje daar, lang leve de gezelligheid. Toch?

Als het eens niet zo goed gaat, als je niet zo lekker in je vel zit? Wat heb je er dan aan de hele wereld te winnen en schade te lijden aan je ziel?

En als het eens niet zo goed gaat, als je niet zo lekker in je vel zit? Ja, dat kan zomaar gebeuren ondanks je gezin, je werk, je geld, je huis en alle andere luxe die je om je heen hebt vergaard. Wat heb je er dan aan de hele wereld te winnen en schade te lijden aan je ziel? In zulke situaties roepen mensen het eerder uit naar God. In zulke situaties begint een besef te groeien dat het leven meer is dan wat we op het eerste gezicht kunnen zien en voelen.

In Jezus is eeuwig leven en dat leven is het Licht voor jou en mij

Kribbe vol Licht

Het mooie is dat er dan vaak een zoektocht ontstaat en die komt uit bij een kribbe waarin het Licht van de wereld lag. In die Jezus is eeuwig leven en dat leven is het licht voor jou en mij. Dat is de boodschap achter het kerstverhaal. Ieder jaar weer gaat die boodschap voor duizenden mensen ineens leven. Jezus is het Licht van de wereld en wie Hem volgt zal leven in het licht! Hij wil ook jouw hart verlichten. Daarom blijven we het vieren!

Meer weten over de betekenis van Kerst? Doe dan de (gratis) online Kerst-cursus. Doorpraten kan met één van onze e-coaches.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

Laat een reactie achter