De Vernedering – een kerstverhaal

Home | Blog | Christelijke feestdagen | De Vernedering – een kerstverhaal

Er was eens een koning die een heel gewoon dienstmeisje beminde. Het was geen koning zoals andere koningen. Alle regeringsleiders waren als de dood voor zijn macht. Niemand durfde tegen hem in te gaan, want hij was bij machte al zijn tegenstanders te verpletteren. En toch bezwijkt het hart van deze machtige koning van liefde voor een heel gewoon dienstmeisje.

De-Uitnodiging-Paul-Young575388
Hoe moest hij haar zijn liefde verklaren? Vreemd genoeg was het juist zijn koninklijke waardigheid waardoor hij aan handen en voeten gebonden was. Als hij haar naar het paleis zou brengen, haar hoofd zou kronen met juwelen en haar zou kleden met koninklijke gewaden, zou ze daar zeker niet tegenin gaan (niemand durfde dat), maar zou ze dan van hem houden?

Natuurlijk, ze zou zeggen dat ze van hem hield, maar zou dat ook echt zo zijn? Of zou ze met hem leven in angst, met een stil verdriet om het leven dat ze achtergelaten had. Zou ze met hem gelukkig zijn? Hoe kon hij daar zeker van zijn? Als hij in zijn koninklijke koets, met een gewapende escorte en felgekleurde banieren, naar haar hutje in het bos zou rijden, zou ze ook helemaal overweldigd zijn.

Maar hij wilde geen kruiperige onderdaan. Hij wilde een vrouw die oprecht van hem zou houden, die zijns gelijke was. Hij wilde dat ze zou vergeten dat hij een koning was en zij maar een eenvoudig meisje, en dat wederzijdse liefde de kloof tussen hen zou overbruggen.

Liefde

‘Want alleen door liefde kunnen ongelijke mensen met elkaar op gelijke voet komen,’ is de conclusie van de schrijver van dit verhaal, Kierkegaard. De koning is ervan overtuigd dat hij niet van het meisje zou kunnen houden zonder haar vrijheid aan te tasten. Hij besluit af te dalen. Hij kleedt zich als een bedelaar en komt incognito bij haar hutje aan met zijn versleten mantel losjes om zich heen. Het is niet zomaar een vermomming, maar de koning werd echt iemand anders. De koning doet afstand van de troon om haar hand te winnen.

Kerst

Wat Kierkegaard met dit verhaal wil zeggen, heeft de theoloog Paulus in de Bijbel opgeschreven:

Jezus was aan God gelijk. Maar hij vroeg niet om de hoogste macht en eer voor zichzelf. Nee, hij gaf zijn hemelse positie op. Hij maakte zich zo onbelangrijk als een bedelaar. Hij kwam als mens op aarde.’ [De Bijbel, een brief van theoloog Paulus aan de Filippenzen, hoofdstuk 2 vers 6 en 7]

Dit is kerst. God wil contact met ons. Ons hart veroveren. Of om met de woorden van C.S. Lewis te spreken:

‘The Son of God became a man to enable men to become sons of God.’

Als dit je nieuwsgierig maakt en je meer wilt weten over de achtergrond van Kerst, volg dan de online cursus ‘Onderweg naar Kerst’.

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor