Corona: een straf van God?

Home | Blog | God | Corona: een straf van God?

Geregeld kom ik in media en ook bij IkzoekGod.nl de vraag tegen: is corona een straf van God? Persoonlijk vind ik dat heel boeiend. Hoe vaak stellen we ons die vraag eigenlijk en waarom juist nu? Interessant dat in deze tijden waarin alles anders wordt, we al snel weer terugkomen op de vraag welke rol (een) God hier zou spelen.

Maar het neemt niet weg dat het een eerlijke vraag is, die een eerlijk antwoord vraagt. Want àls het antwoord ‘ja‘ zou zijn, wat zou dat dan voor je betekenen? En een ‘nee‘ trouwens ook.

Ik vind het een eerlijke vraag van mensen die ergens diep in hun hart op zoek zijn naar God en willen ontdekken wie die God is.

Straf versus relatie

Wat is eigenlijk straf? Allereerst veronderstelt straf een relatie. Iemand geeft straf, en een ander krijgt straf. Ik denk dan allereerst aan ouders en kinderen, maar je kan ook aan de overheid en inwoners denken. Een verkeersboete is een vervelende straf kan ik uit eigen ervaring zeggen. Toch is die relatie wel belangrijk.

Ik kan niet willekeurig iemand straf geven, dat gaat nooit werken. Want het doel van straf is om herstel van een relatie te brengen.

Wanneer mijn zoon niet naar mij geluisterd heeft, en vooral als dat al de derde keer was, dan beschadigt dat de relatie. Mijn boosheid groeit omdat ik het niet respectvol vind, en mijn vertrouwen neemt af in een goede relatie waarin afspraken gerespecteerd worden. Wat ik echter wil, is een goede relatie. En dus geef ik op den duur straf. Als je de straf draagt, dan laat je zien dat je ook een goede relatie wilt. Dus als de straf klaar is, is het weer klaar en kunnen we verder.

Straf in de Bijbel

Maar hoe zit het dan met God? Aan het begin van de Bijbel lees je dat God mensen maakt en dat Hij in een relatie met hen omgaat. Hij wandelt met ze, praat met ze en geeft ze taken om de wereld te ontdekken. Het is een echte relatie, want Hij laat de mens zien dat de mens een keuze heeft. De boom met kennis van goed en kwaad brengt hen iets waarvan Hij zegt:“Het is niet goed voor je. Als je daarvan eet, zal je zeker sterven.” Je zou het straf kunnen noemen, al zouden ouders van deze tijd het richting hun kinderen waarschijnlijk een ‘consequentie’ noemen.

Als je dat doet, dan kies je voor iets waarvan ik als ouder weet dat je dat niet leuk vindt.

Corona: symptoom van de dood

Met de keuze die Adam en Eva maken, komt de dood in de wereld. De relatie raakt inderdaad diep beschadigd, de consequentie is heftig. En toch, de relatie wordt niet verbroken.

God laat de mens niet aan zijn of haar lot over.

Hij belooft dat de dood niet het ergste is dat je als mens kan overkomen. Hij belooft een relatie voor én na de dood. Er is meer over te zeggen, ik kom er in een volgende blog weer op terug. Maar nu even naar de vraag: is corona een straf van God? Mijn eerste reactie zou zijn: corona is een symptoom van de dood. Juist nu worden we allemaal keihard geconfronteerd met onze sterfelijkheid.

Herstel van de relatie

Maar los van corona, dat was je al. Iedereen wist ook voor corona al dat je een keer dood gaat en dat je niet weet wanneer. Mijn tweede reactie zou zijn: de dood, inclusief corona, is inderdaad een gevolg van ontrouw tegen God. Een consequentie, zo je wilt een straf. Máár, áls je het A een consequentie of straf wilt noemen, moet je ook B zeggen.

Een consequentie is altijd bedoeld om de relatie te herstellen!

Dus jouw vraag mag je brengen bij een God die zichzelf voorstelt als een liefhebbende Vader. Met een Zoon die de straf gedragen heeft, door alleen te sterven, zodat wij niet (alleen) zouden sterven maar zeker zouden zijn van de Liefde van God.

Mag ik je uitnodigen om hierover verder na te denken? Onze e-coaches staan voor je klaar. Reageer gerust via dit formulier en stel je vraag.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Duurt

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

20 reacties

 1. Avatar Carlos op 19 maart 2020 om 16:18

  Ik heb de indruk dat hier wel een aantal logische denkfouten wordt gemaakt.

  Niet jij en ik maar Adam en Eva hebben van de verboden vrucht gegeten. Onlogisch dat God ons straft. Als jij vandaag een bekeuring krijgt en vervolgens sterft aan Corona vind jij het dan logisch dat jouw kinderen en de kinderen van jouw kinderen en ook weer hun kinderen tot in lengte van dagen straf verdienen? Nee toch?

  God nodigt ons uit om een relatie met hem.aan te gaan. Als we deze relatie niet met hem aangaan worden we kennelijk toch gestraft. Tsja…. Geen relatie met God en je gaat naar de hel voor eeuwig, niet om de relatie te herstellen maar om hele onvriendelijke dingen mee te maken.

  Als ik hierna kijk zie ik geen liefhebbende god maar eerder een narcistische dictator. Je doet wat ik wil en je bent verplicht mij te liken en anders zwaait er wat. Ik kan daar niet veel sympathiek en liefhebbend in ontdekken.

  • Duurt Vonck Duurt Vonck op 20 maart 2020 om 11:07

   Bedankt voor je reactie Carlos. Ik geloof dat de Bijbel vertelt dat de dood een gevolg (of straf of consequentie) is van de keuze die Adam en Eva maakten. Dus daarin heb je gelijk. Het gevolg van die keuze is wel dat de dood in de wereld kwam en daar hebben jij en ik nog steeds mee te maken. Daar komt bij dat ik net als Adam en Eva geregeld het kwade kies en doe, dus ik ben niet anders. En nog erger, ik geef het ongewild en onbewust ook weer door aan mijn kinderen. Ik wil wel anders, maar ik doe het vaak niet (Romeinen 7).
   Maar gelukkig hoef ik niet bang te zijn voor straf of dood, en jij ook niet, niemand niet want God zegt dat Zijn liefde er voor jou en mij en iedereen is.
   Waarom zou je daar NEE tegen zeggen, zou mijn vraag zijn? Dan onthou je jezelf toch Gods redding en liefde?
   Ik geloof echter wel dat we daar een keuze in hebben…

 2. Avatar Jouke op 19 maart 2020 om 17:47

  Lijkt een denkfout, maar start is verkeerd. God schiep de hemel en aarde en gaf daarbij ook een ” voorwaarde”. Je mag alles eten behalve. Ging mis met de appel. Maar als je daarna de geschiedenis in de bijbel leest zie je wat een liefhebbende God we hebben. Zo lief dat hij zelfs zijn Zoon voor ons gaf. Dus voor mij zit er niets narcistisch aan.

 3. Avatar klaas koops op 19 maart 2020 om 20:25

  Een liefdevolle vader, Almachtige schepper en God. Hij die bedroeft is door het gedrag van mensen, straft niet zo maar. Hij die nooit stopt met liefhebben. Hij zond zijn Zoon Jezus tot redding van de mensheid. Maar let op hem met als naam Diablo, die als een briesende rond gaat, zaaiende angst, dood en verderf.

  • Duurt Vonck Duurt Vonck op 20 maart 2020 om 11:14

   Terecht wijs je hier op een tegenkracht waar wij ook mee te maken hebben en de Bijbel duidelijk over spreekt. De diabolos, degene die kapot maakt en verdeeldheid brengt. Wat er aan onheil gebeurt in de wereld kan je daar niet los van zien en maakt de keuze voor ons nog duidelijker; kiezen we voor Liefde of voor ‘we redden onszelf wel en het is wat het is”

 4. Avatar Betty op 20 maart 2020 om 02:00

  Maar als je niet inziet en geloofd dat God LIEFDE is zo onmetelijk groot wat wij kleine mensjes nooit zullen kunnen bevatten, dan begrijp ik wel dat je zo redeneert als u. Ik vind geloof is een gevoel wat je hart raakt of niet raakt. Je kan er oneindig over praten als wel en niet gelovige maar wij zullen er nooit uitkomen. Zelfs de dominee in de kerk hoor ik wel zeggen ja ik begrijp het ook niet hoor.Heel realistisch. Het is vertrouwen je er voor open willen stellen, want het is toch God die mijn hart heeft aangeraakt door het vele biddenin erg verdrietige tijden, ik heb zijn de woorden van mijn partner het allemaal maar gekregen. Ik ben dankbaar want dit maakt het leven op aarde voor mij zinvol en draaglijk. Ik zou het u ook zo graag gunnen. Maar ik weet dat het vaak zo werkt dat u al mijn woorden onzin zal vinden.

  • Duurt Vonck Duurt Vonck op 20 maart 2020 om 11:36

   Bedankt voor je reactie Betty. Ik vind het absoluut geen onzin, integendeel. Ik ben blij dat je die liefde hebt mogen leren kennen in je hart. En gelukkig kan ik daar ook van getuigen.

   In mijn blog en in de reacties staan vragen waar ik ook geen (volledig) antwoord op heb. Al denk ik wel dat de Bijbel ons meer verteld dan we vaak denken.

   Daar komt bij: de één is meer een gevoelsmens, de ander meer een denker. Met de blogs proberen we iedereen aan te spreken, de een de ene keer meer dan de ander.
   Maar uiteindelijk is het ons verlangen om iedere lezer een stapje verder te brengen in de eigen zoektocht naar meer van God

  • Avatar Carlos op 24 maart 2020 om 05:16

   Ik vind geen woord van wat jij zegt onzin. Ik vind het juist heel waardevol. Ik vind alleen de woorden van dezelfde strekking van iemand die geloofd dat zijn god in een eeuwenoude boom in het Amazonegebied gebied juist even waardevol en even mooi. Als er mensen zijn die in Osiris geloven die ook de zoon van God was en opstond uit de dood en die daar een vredig en mooi leven heeft vind ik dat ook mooi. Al deze verhalen hebben dezelfde waarde.

 5. Avatar Carlos op 20 maart 2020 om 12:43

  Voor mij betekent geloof niets anders dan zeggen dat je dingen met zekerheid weet die je onmogelijk met zekerheid kunt weten. Blind geloof is blijven geloven in dingen die bewezen niet zo zijn. De aarde als schepping van god is bewezen niet zo. Adam en Eva zijn dan ook niet meer dan metaforische waarheden.

  Duurt. Wat ik bizar vind is dat denken al wordt gezien als een zonde. Als ik denk dat ik bepaalde handelingen zou willen uitvoeren die als zondig kunnen worden omschreven ben ik al zondig. Dan heb ik nog niets gedaan. Dat is ook alweer een interne tegenstrijdigheid. We zouden een vrije wil moeten hebben. Hoewel ik weet dat dat niet zo is, nemen we dat maar even aan. Een vrije wil betekent dat ik op basis van mijn gedachten en overwegingen tot bepaalde beslissingen kom. Nee zegt de gelovige dan. Als je bijvoorbeeld al hebt gedacht aan vreemdgaan zonder het te doen ben je al zondig. Dan heeft vrije wil totaal geen zin. Om het proces van vrije wil uit te voeren moet ik overwegingen maken en dus ook de zonde overwegen. Zo heeft god mij dus gemaakt. Hij heeft dus feitelijk iets slechts gemaakt een biologische machine die niet aan zijn eigen voorwaarden voldoet, maar wel werkt zoals hij het bedoelde. En daar wordt ik dan voor gestraft. Ik moet boeten voor zijn mislukking. Niet alleen narcistisch maar ook nog eens niet zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat is toch raar.

  • Avatar Klaas Koops op 21 maart 2020 om 10:13

   Met het jouw antwoord, schrijf jij, dat het geloven in de bijbel niet bewezen is en jij gelooft dat wat jij gelooft wel bewezen is.

   Dat is mooi, dat mag.
   Jij mag denken en mij vertellen wat goed en kwaad is.
   Is er zoiets als goed denken ? en die andere gedachte dan ?

   Het is een uitnodiging om te onderzoeken.
   Ik onderzoek dat dagelijks en word steeds meer overtuigd dat Het Woord aanspoort tot studie, tot relatie en liefhebben. Naar omzien van elkaar het kennen van de maker van dit universum.
   Ik zou je uitnodigen om zelf je lezen.
   Als je durft vraag je God om raad. Geeft hij geen antwoord ? dan bestaat hij toch niet ?

   • Avatar Carlos op 24 maart 2020 om 05:23

    Beste Klaas. Ik ben al heel wat jaren op zoek naar bewijs voor wat in de bijbel staat. En inderdaad ik vind het niet nergens ook niet waar geclaimd wordt dat het er is. Natuurlijk staan er mooie en liefdevolle dingen en en geeft het richting aan mensen hun leven en hun welzijn. Dat is mooi en daar.moeten mensen van genieten. Heb ik veel respect voor. Maar dat.maakt het niet waar.

    Er is geen goed of kwaad denken. Het gaat om.de.uitkomst van het denkproces. Wat leer je ervan en wat doe je ermee. Er is zoveel moois wat voortkomt uit denken. Helaas ook veel kwaads.

    Wat bedoel je met die andere gedachten?

 6. Avatar Bas op 23 maart 2020 om 11:40

  Hallo Carlos,
  Ik herken je reactie`s heel sterk, terwijl ik altijd opgegroeid ben met het christelijk geloof. Ik kon het ook niet rijmen en ik geloofde wel in een God maar gaf Hem de schuld van alle ellende, Tot ik bewust Hem ging bevragen en op een heel persoonlijke manier werd aangeraakt door Zijn liefde en Ik Hem niet allen meer als een god zag maar vooral als een Vader die zoveel van mij hield dat Hij zelf Zijn Zoon opofferde voor mij en jou.Zoveel liefde is nooit! te begrijpen maar wel te ervaren. Ik gun het je van harte. Ga het gesprek met Hem aan, zou ik zeggen.

  • Avatar Carlos op 24 maart 2020 om 05:27

   Ik vind dat heel mooi wat je daar omschrijft Bas. Mooie ervaringen die je leven richting geven zijn zeer waardevol. Ik ben het gesprek met hem aangegaan maar kwam erachter dat ik daarmee steeds meer van de werkelijkheid ging missen. Daarmee zeg ik helemaal niets over de ervaringen van anderen natuurlijk.

 7. Avatar Jack op 23 maart 2020 om 12:45

  Hey Carlos we meet again haha. Wat ik vreemd vind is dat je God altijd als narcistisch neer wilt zetten. Er word toch uitgelegd dat het een gevolg is. Maar wel 1 die niet getolereerd kan worden. Als een kind verslaafd word geboren is het niet zijn schuld maar moet wel de gevolgen dragen. Iemand houd zoveel van dat kind dat ze er alles aan doen om het kind van de verschrikkelijke gevolgen te redden. Je weet hoe moeilijk het is om deze verslaving te weerstaan. Alleen al als het kind het over drugs zou hebben vermaan je het, al is het alleen nog maar een gedachte. Omdat je narcistisch bent? Nee omdat je niet wilt dat het kind straks op straat heroïne in zijn oogbollen aan het spuiten is en een verschrikkelijk einde tegemoet gaat. Waar je hart vol van is stroomt de mond van over. God kent onze gedachten, alleen denken aan overspel kan een aanzet zijn om het ook te doen. Niet meteen natuurlijk, maar als je het vaak genoeg toe laat is de kans dat je een keer bezwijkt, met alle gevolgen van dien. Ik ben gestopt met roken en moest mezelf er echt toe dwingen om er niet aan te denken. Als ik constant de gedachten toelaat dan bezwijk ik een keer. God heeft mij niet zo gemaakt. Adam en Eva hebben “drugs” gebruikt en daardoor voor altijd de dood aan hun kinderen gegeven. Maar God heeft Zijn Zoon gegeven omdat Hij van ons hield. Hij is, waarheid. Wie zijn wij om te critiseren welke methodes Hij gebruikt om ons te onderwijzen. God brengt geen Corona in de wereld, maar Hij gebruikt het wel om mensen te laten beseffen dat we kwetsbaar zijn. Dat we vergeten zijn dat we eens verantwoording moeten afleggen voor wat weet ons leven gedaan hebben. Vrije wil betekent niet dat je alles maar mag, maar kan onderscheiden wat goed en slecht is. De keuze die je maakt is vrije wil. Kies je het verkeerde zitten daar consequenties aan. Ik heb al eerder aangegeven dat geloof in God niet bewezen kan worden. Het is en blijft geloof. Het is hoop voor mensen die wanhopig zijn en bang. Dat jij dit niet gelooft, prima. We hebben vrije wil gekregen. En jij komt dit iedere keer met koude wetenschappelijke beweringen weerleggen terwijl we ook al hadden besproken dat ook wetenschap op zichzelf een grillig iets is. Constant worden dingen weerlegd die eerst als absolute waarheid werd gezien. Zoals ook al eerder gezegd, prima dat je voor Feyenoord bent maar wat wil je bereiken met op de website van Ajax te gaan vertellen dat Ajax niet goed is en dat hun voetbal van geen kanten klopt. Prima dat je een andere mening hebt maar laat anderen ook in hun waarde. Discussie is goed maar op een gegeven moment is het parelen voor de zwijnen werpen. Jij vind het onzin en gelooft in wetenschap. Wij geloven en hopen op een betere wereld door de liefde van God en het lijden van de Here Jezus. Dit leven is voor mij in ieder geval onacceptabel en ik hoop en geloof op de nieuwe wereld die God zal maken. Ik weet dat jij er anders over denkt en dat is je goed recht. Nee God is geen narcist, Hij is eindeloze liefde, maar ook een verterend vuur voor hen die niet willen terugkeren bij Hem. Hij laat elke dag onnoemelijk veel leef toe omdat Hij nog steeds wil dat mensen Hem vinden voordat het verschrikkelijke einde komt. Niemand weet wanneer maar Hij komt. Het is beter als je klaar staat. Maar vrije wil is de mogelijkheid om zelf je beslissing te maken. Groet Jack. Laten we bidden voor iedereen in deze wereld die steeds meer door lijden word opgeslokt.

 8. Avatar Carlos op 23 maart 2020 om 14:06

  Hey ouwe Reus. Alles goed. Stay safe. Blij dat het goed met je gaat.

  • Avatar Leen van Marion op 29 maart 2020 om 19:55

   Als wij nu eens de naam van God “vervangen” door “onze aarde” , in al onze
   vragen en stellingen , zou het dan niet wat tastbaarder en begrijpelijker worden.
   Nu met Carona maar ook met andere wereldse diepte punten in het verleden moeten we één ding voor ogen houden, de natuur wint altijd.
   De aarde heeft de mens niet nodig , wel andersom.
   Ter overdenking

   • Avatar Duurt Vonck op 31 maart 2020 om 09:47

    Bedankt voor het delen van je gedachten-experiment Leen!
    Dat biedt leuke inzichten. Ik geloof ook dat de natuur een enorme, stabiliserende kracht heeft. En toch is er een belangrijke reden waarom ik God hier niet zou vervangen voor aarde.
    Want God is namelijk persoonlijk, en de aarde niet. De aarde heeft niet lief, die functioneert alleen op een bepaalde manier. Maar over God wordt, zeker ook in de Bijbel, op een persoonlijke, relationele manier gesproken.
    En ik denk dat we dat als mensen heel hard nodig hebben.

   • Avatar Jack op 31 maart 2020 om 12:41

    Hoi, dat de aarde de mens niet nodig heeft dat klopt. Maar hoe moet het begrijpelijker worden om God te vervangen door aarde? Wat doe ik hier dan? Wat is mijn nut. Is het dan werkelijk zo koud dat we een toevalligheid van samenkomende cellen zijn en de creatie is ontstaan vanuit het niets. Waar komt het heelal dan vandaan? Zijn we uit de oersoep gekropen om geboren te worden in een onverschillige realiteit, even te bestaan om dan weer voor altijd in het duistere niets te verdwijnen? Al het leed voor niets. De ziel die in tweeën word gesneden door pijn die nooit beschreven kan worden. Goed het zou een theorie kunnen zijn maar waarom zeuren we dan als er iets fout gaat. Als het werkelijk zo random is dan moet je sterven met een lach op je gezicht en weten nu was het mijn beurt. Leed word zo vaak afgedaan als, tja hun hebben gewoon pech gehad. Ze zijn op de verkeerde plek geboren. Zo is het nu eenmaal. Ok dat kan waar zijn maar waarom staan diezelfde mensen op hun achterpoten als het nu ons treft? Nu zijn wij degenen die aan de verkeerde kant zitten. Wees dan ook zo eerlijk en aanvaard je einde als een waardig persoon die staat waar hij of zij voor leefde. Het niets, geen God geen doel. Een aarde die ons nooit nodig had ons afschud als hinderlijke vliegen die vertrapt worden en nooit meer zullen zijn. Ik kan het niet geloven. Ik wil het niet geloven. En dat doe ik ook niet. Ooit zullen wij de nieuwe aarde weer mooi maken. Terug gebracht naar de rede waarom wij hier rondlopen. Zorgen voor een aarde die ons niet nodig heeft om te bestaan maar gebruikt om al het moois te verzorgen en van te genieten. Deze wereld word opnieuw geschapen door God. En wij kunnen en mogen daar deel van uit maken. Mogelijk gemaakt door onze Here Jezus die de wil van Zijn Vader deed en stierf aan het kruis om voor altijd de zonde weg te nemen voor alle mensen en ons in staat te stellen om terug te keren naar God. Geloof in de Here Jezus, dat Hij onze redder is en laat je door Hem onderwijzen. Of sterf alleen wetende dat het leven niets meer was dan een toevalligheid. Even hier en dan voor altijd weg, een vage echo die vervliegt en nooit terug keert.

    Ik weet wel wat ik wil geloven. Kies de juiste kant lieve mensen er staat een prachtig leven voor jullie klaar. Geen pijn geen dood geen verdriet. Voor altijd bij onze Vader die zorgt voor iedereen. Natuurlijk sta ik nu nog in de zwarte realiteit van deze wereld, maar ik geloof in wat beters. Kies voor God, omarm Jezus en Hij zal jouw omarmen met een liefde die je jezelf nooit kon voorstellen.

    Zegen voor jullie allen, liefs Jack.

   • Avatar Carlos op 31 maart 2020 om 18:49

    Je slaat de spijker op de kop. Je kunt ook in plaats van God de naam van Boeddha, Thor, Jupiter, Zalmoxis, Alllah of welke andere onzichtbare vriend met voldoende ambities gebruiken. Het zegt niks, tenzij je er zelf betekenis aan geeft. Daarom is elke mythische godheid gelijk en je kunt daar inderdaad prima de aarde of wat dan ook voor gebruiken. Van belang is hoe we ermee omgaan.

 9. Avatar Bert van de Wetering op 5 april 2020 om 18:36

  rond 2000 was er ook mkz onder koeien en andere evenhoevigen.
  Was God toen boos op de koeien?
  Koeien hebben het geluk dat hun hersenen tijdens de evolutie beperkt gegroeid zijn, waardoor ze niet een krankiznnig ‘verband’ kunnen vermoeden.

Laat gerust een bericht achter, maar blijf vriendelijk en to-the-point...