Bevraag alles

Home | Blog | Bijbel | Bevraag alles

In de zoektocht naar God zijn jij en ik vaak op zoek naar antwoorden op persoonlijke of levensvragen. Dan kan de bijbel en dan kan Jezus behoorlijk lastig zijn. In plaats van antwoorden te geven stelde Jezus namelijk veel vragen terug. Heel irritant als je het mij vraagt. Alhoewel, hij deed dat misschien niet voor niets. En o ja, hij vertelde veel verhalen.

Grootse thema’s

Vaak waren het verhalen die iets zeiden over grootse thema’s waar ik best nieuwsgierig naar ben. Als er iemand was die antwoord zou moeten kunnen geven op de vraag hoe Gods wereld eruit ziet, dan was hij het wel. Toch, iedere keer als hij Gods wereld probeert te beschrijven, dan begint hij kleine verhaaltjes te vertellen, die beginnen met ‘Het koninkrijk van God lijkt op…’ (bijvoorbeeld hier). Helaas, vaak zonder uitleg. En als er al een uitleg komt, dan slechts voor zijn kleine groepje leerlingen…

Wijsheid

Ik leer hier dit van: wil je je ooit nog in iets bekwamen, leer dan nog betere vragen te stellen. Eenvoudige vragen, simpele vragen, onnodige vragen, onmogelijke vragen, verontrustende vragen, ontnuchterende vragen, nieuwsgierige vragen, verlangende vragen… Als je de kunst van vragen probeert onder de knie te krijgen, dan probeer je aan te sluiten op een belangrijke bron van wijsheid.

Niet zonder risico

In het leven als god-zoeker, god-volger, gelovige, lijkt het me nuttig om je overtuigingen te bevragen. Maar, het is niet zonder risico. Er is zelfs het risico om je geloof kwijt te raken. Maar er is ook het risico om dichter bij God uit te komen. Niet God zoals je hem kende, maar op een nieuwe manier. Als je vast zit in een overtuiging (over het leven of over de koers van de wereld of over God of over…) dat veel weg heeft van een systeem dat gepaard gaat met grote sociale controle, dan kan dit een lastige voor je zijn. Hoe minder je je hoeft te verantwoorden naar wat anderen ervan vinden, hoe meer vrijheid je hebt om echt werk te maken van de vragen.

Heb jij vragen, en wil je met iemand van ons team in gesprek? Neem dan hier contact met ons op.

Door de tafel heen

Ik herinner me een cartoon van vroeger (kon hem niet meer vinden) van Donald Duck die zijn neefjes aan het werk wilde houden om zelf ongestoord verder te kunnen gaan. Ze mochten de tafel schuren. Steeds maar door. Tot ze finaal door de tafel heen waren geschuurd en met de vloer verder gingen. En ze hielden maar niet op, zodat ze uiteindelijk op de waterleiding stuitten en je begrijpt het al: alles onder water.

Het doel van vragen stellen, van alles durven bevragen, is niet om alles maar af te breken. Dan hou je uiteindelijk helemaal niets over. Dan wordt je bitter en cynisch. Het doel van de vragen is om alles te evalueren, om eens stevig te trekken aan de poten onder je geloof om te kijken wat er nog blijft staan na een paar serieuze vragen.

Geen antwoorden

Op heel veel vragen zijn trouwens helemaal geen antwoorden te krijgen. Sommige antwoorden moeten groeien in je ziel. Kijk hoe Jezus antwoord geeft op de vraag wie je naaste is. Daarop kan je een helder antwoord geven: Dat is iedereen, dat zijn die en die, dat zit zus en zo, en als je het nou zo aanpakt, dan doe je het prima. Niets van dat. Jezus vertelt een verhaal over een allochtoon, over religieuze functionarissen, over voorbijgangers. En hij doet dat op zo’n manier dat je er een beetje kramp van krijgt, want opeens is het geen theorie meer, maar voel je de consequenties van je vraag. Vind ik mooi. Misschien wordt de kracht van de verhalen van Jezus, en de kracht van al die andere verhalen, echt onderschat. Geen uitleg, laat het maar groeien in je ziel.

Vragen en verhalen

Er zit een vrijheid in het durven stellen van de moeilijke vragen. Misschien is dat wel meer geloof dan precies je geloof kunnen ervaren ‘zoals het moet’, wat dat dan ook zou mogen zijn. Het is een spannende tocht, op zoek naar waarheid, naar wat waar en waardevol is. In die tocht kan je veel kwijtraken.

Als je je geloof (in wat of wie dan ook) gaat bevragen, dan heb je het risico dat je alles kwijt gaat raken. Maar is dat dan erg? Als geloof slechts bestaat uit sociale controle, dan moet je dat misschien ook maar kwijtraken. Als geloof slechts bestaat uit het vasthouden van je eigen gelijk of waarheid, hoe sterk sta je dan? Of als het doel van je geloof slechts bestaat uit het veiligstellen van een stoel in de hemel, dan kan je dat geloof misschien ook maar beter inwisselen voor iets nieuws.

Misschien raak je in je vragenvuur wel zoveel kwijt dat er ruimte komt voor een nieuw, authentiek geloof.

Het is hoe dan ook een spannende tocht!

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Wouter van der Toorn

Art Director van Jesus.net, blogger op Creatov.nl. Met liefde voor mooie verhalen, nieuwe media, geloof, films en muziek. Voor nog veel meer inspiratie, ga naar mijn blog » (Disclaimer)

Laat een reactie achter