Bestaat er absolute waarheid?

Home | Blog | God | Bestaat er absolute waarheid?

Als wij op deze website de boodschap van Jezus uitdragen als een ‘absolute waarheid’ kan het best zo zijn dat je moeite hebt met deze stelligheid. En dat is begrijpelijk. In onze Westerse cultuur is een bepaalde allergie ontstaan tegen absolute zekerheden en helemaal tegen mensen die hun zekerheden aan een ander willen opleggen. En als dat op een irritante manier gebeurt heb je wat mij betreft nog gelijk ook.

Waarheid afhankelijk van instemming

Als tolerante mensen vinden we het prima als iemand zijn eigen waarheid of z’n eigen geloof heeft, maar kom niet aan met de boodschap dat jouw waarheid de enige juiste is. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen waarheid. In feite heeft de westerse mens moeite gekregen met het feit dat er absolute waarheden bestaan. Alles is relatief. Wij vinden het moeilijk te erkennen dat iets waar kan zijn zonder dat wij het er mee eens zijn. De vraag is of waarheid afhankelijk is van mijn instemming of dat waarheid gewoon waarheid is ongeacht wat ik ervan vind.

De vraag is of waarheid afhankelijk is van mijn instemming of dat waarheid gewoon waarheid is ongeacht wat ik ervan vind.

Geloofwaardigheid

Als we stellen dat er in feite geen absolute waarheid is dan beweren we dat alle visies en opvattingen even waar zijn. Hoewel dit heel overtuigend kan klinken, denk ik dat op deze stelling wel wat is af te dingen. Ten eerste is de stelling ‘Er is geen absolute waarheid’ zelf een absolute stelling. Wie overtuigd is van deze stelling maakt dus een uitzondering op z’n eigen stelling door een absolute stelling te gebruiken om eigen waarheid (dat absolute waarheid niet bestaat) te onderbouwen. Dat is niet erg geloofwaardig. Als het waar is dat er geen absolute waarheid bestaat, dan is dus ook de stelling dat er geen absolute waarheid is niet absoluut.

Natuurwetenschappelijk onderzoek

De stelling dat er geen absolute waarheid bestaat maakt bovendien iedere vorm van natuurwetenschappelijk onderzoek zinloos is. Want dan zou de opvatting dat de aarde rond is even waar zijn als de opvatting dat de aarde plat is. Of de opvatting dat de maan groter is dan de zon even waar als de opvatting dat de maan kleiner is dan de zon. Bovendien, als er geen absolute waarheid bestaat, dan bestaat er ook geen absoluut goed, of absoluut kwaad. Maar toch zal geen weldenkend mens de opvatting voor zijn rekening durven nemen dat Adolf Hitler een beter mens was dan moeder Theresa. Dit laat naar mijn overtuiging zien dat je niet kunt volhouden dat alle opvattingen even geldig zijn, dat absolute waarheid niet bestaat, en dus ook dat er geen absolute normen zijn voor goed en kwaad.

De stelling dat er geen absolute waarheid bestaat maakt bovendien iedere vorm van natuurwetenschappelijk onderzoek zinloos is

Absolute waarheid

Hiermee is uiteraard niet aangetoond dat het christelijk geloof de absolute waarheid is, of dat God absoluut goed is. Maar wel heb ik op deze manier geprobeerd duidelijk te maken dat er absolute waarheid en absolute goedheid bestaat.

Dat ik geloof dat Jezus de absolute Waarheid is en dat Hij absoluut goed is zal voor jullie als lezers geen verrassing zijn. En neem van mij aan dat Hij niets liever wil dan dat jij dit ook zult gaan ontdekken.

Wil je meer weten over of Jezus wel echt is opgestaan? Volg dan de (gratis) online cursus. Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenworm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor