Bestaat er absolute waarheid?

Home | Blog | God | Bestaat er absolute waarheid?

Erger jij je weleens aan christenen die de boodschap van Jezus uitdragen als een ‘absolute waarheid’? Misschien heb je wel moeite met de stelligheid van de inhoud van deze website. En dat is begrijpelijk. In onze westerse cultuur is een bepaalde allergie ontstaan tegen absolute zekerheden en al helemaal tegen mensen die hun zekerheden aan een ander willen opleggen. En als dat op een irritante manier gebeurt heb je wat ons betreft nog gelijk ook.

Waarheid afhankelijk van instemming

Als tolerante mensen vinden we het prima als iemand zijn eigen waarheid of eigen geloof heeft, maar we vinden het vervelend als jouw waarheid de enige juiste is. “Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen waarheid.” Je zou ook kunnen zeggen dat de westerse mens moeite heeft met het feit dat er absolute waarheden bestaan. Alles is relatief. Wij vinden het moeilijk te erkennen dat iets waar kan zijn zonder dat wij het er mee eens zijn. De vraag is of waarheid afhankelijk is van mijn instemming of dat waarheid gewoon waarheid is, ongeacht wat ik ervan vind.

Geloofwaardigheid

Als we stellen dat er in feite geen absolute waarheid is, dan beweren we dat alle visies en opvattingen even waar zijn. Hoewel dit heel overtuigend kan klinken, is er op deze stelling ook wel het een en ander aan te merken. Zo is de stelling dat er geen absolute waarheid is, zelf een absolute stelling. 

Wie overtuigd is van deze stelling maakt dus voor zichzelf een uitzondering door een absolute stelling te gebruiken om eigen waarheid te onderbouwen. Dat is niet erg geloofwaardig. Als het waar is dat er geen absolute waarheid bestaat dan is dus ook de stelling dat er geen absolute waarheid is niet absoluut.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De stelling dat er geen absolute waarheid bestaat, maakt bovendien dat iedere vorm van wetenschappelijk onderzoek zinloos is. Want dan zou bijvoorbeeld de opvatting dat de aarde rond is even waar zijn als de opvatting dat de aarde plat is. Daarnaast bestaat er in dat geval ook geen absoluut goed of absoluut kwaad: Kleine kans dat iemand voor zijn rekening durft te nemen dat Adolf Hitler een beter mens was dan moeder Theresa.

Absolute waarheid

Hiermee is uiteraard niet aangetoond dat het christelijk geloof de absolute waarheid is, of dat God absoluut goed is. Maar we hebben geprobeerd duidelijk te maken dat er absolute waarheid en absolute goedheid bestaat.

Dat christenen geloven dat Jezus de absolute Waarheid is en dat Hij absoluut goed is zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Wij geloven dat God niets liever wil dan dat jij dit ook zult gaan ontdekken. De eerste stap die je kunt zetten is door Jezus te leren kennen via de WaaromJezus cursus. Ga je op ontdekking?


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor