Bestaat er absolute waarheid?

Home | Blog | God | Bestaat er absolute waarheid?

Erger jij je weleens aan christenen die de boodschap van Jezus uitdragen als een ‘absolute waarheid’? Misschien heb je wel moeite met de stelligheid van de inhoud van deze website. En dat is begrijpelijk. In onze westerse cultuur is een bepaalde allergie ontstaan tegen absolute zekerheden en al helemaal tegen mensen die hun zekerheden aan een ander willen opleggen. En als dat op een irritante manier gebeurt heb je wat ons betreft nog gelijk ook.

Waarheid afhankelijk van instemming

Als tolerante mensen vinden we het prima als iemand zijn eigen waarheid of eigen geloof heeft, maar we vinden het vervelend als jouw waarheid de enige juiste is. “Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen waarheid.” Je zou ook kunnen zeggen dat de westerse mens moeite heeft met het feit dat er absolute waarheden bestaan. Alles is relatief. Wij vinden het moeilijk te erkennen dat iets waar kan zijn zonder dat wij het er mee eens zijn. De vraag is of waarheid afhankelijk is van mijn instemming of dat waarheid gewoon waarheid is, ongeacht wat ik ervan vind.

Geloofwaardigheid

Als we stellen dat er in feite geen absolute waarheid is, dan beweren we dat alle visies en opvattingen even waar zijn. Hoewel dit heel overtuigend kan klinken, is er op deze stelling ook wel het een en ander aan te merken. Zo is de stelling dat er geen absolute waarheid is, zelf een stelling met een absolute waarheid. Dat noemen we ook wel retoriek en is niet erg geloofwaardig.

Wetenschappelijk onderzoek

De stelling dat er geen absolute waarheid bestaat, maakt bovendien dat iedere vorm van wetenschappelijk onderzoek zinloos is. Want dan zou bijvoorbeeld de opvatting dat de aarde rond is even waar zijn als de opvatting dat de aarde plat is. Daarnaast bestaat er in dat geval ook geen absoluut goed of absoluut kwaad: Kleine kans dat iemand voor zijn rekening durft te nemen dat Adolf Hitler een beter mens was dan moeder Theresa.

Absolute waarheid

Nu zit je natuurlijk op IkzoekGod.nl en ben je waarschijnlijk op zoek naar waarheid over God. Wie is Hij? En welke religie heeft de ‘juiste God’? Als er überhaupt een God bestaat… 

Je bent niet alleen in deze zoektocht. Lee Strobel, Amerikaans auteur en journalist, ging je voor. Als atheïst ging hij op zoek naar de absolute waarheid over de christelijke God, nadat zijn vrouw zich had bekeerd (tot zijn argwaan) tot het christendom. Zijn ontdekkingen waren levensveranderend. 

Nieuwsgierig naar zijn bevindingen? Volg dan geheel gratis onze online cursus gebaseerd op het leven van Lee Strobel, en oordeel zelf. Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor