Als door Jezus al je zonden vergeven zijn, waarom zou je dan nog goed leven?

Home | Blog | God | Als door Jezus al je zonden vergeven zijn, waarom zou je dan nog goed leven?

Eerlijk gezegd vind ik bovenstaande vraag nogal wonderlijk. Laat ik het eens vergelijken met mijn huwelijk. Na een aantal jaren verkering met de liefde van m’n leven, ben ik ruim veertig jaar geleden getrouwd. Tijdens de verkeringstijd mochten we steeds verder naar elkaar toe groeien en omdat onze onderlinge liefde groeide, deden we beiden ons best om het de ander naar de zin te maken. Ik werd er gelukkig van als ik mijn vriendin gelukkig zag. Wat wil je, ik had een vriendin waar ik verknocht op was, niet om wat ze voor mij deed, maar om wie ze voor mij was.

Ik van jou, jij van mij

Stel je nu eens voor dat ik na mijn trouwdag gestopt zou zijn om het mijn vrouw naar de zin te maken. De buit is immers binnen, ik heb nu wat ik hebben wil, ik heb een vrouw en vanaf nu doet het er niet meer toe hoe ik leef. Ik steek in huis geen poot uit, ben chagrijnig tegen m’n vrouw, jaag het huishoudgeld erdoor en neem het met de huwelijkstrouw ook niet al te nauw. Je kunt wel nagaan dat een dergelijk huwelijk zal ophouden een echt huwelijk te zijn.

Wie denkt dat hij na vergeving te hebben ontvangen, geen reden heeft om goed te leven, lijkt op iemand die na z’n huwelijksdag stopt met z’n vrouw gelukkig te maken.

Al zou de relatie niet eens formeel ontbonden worden, dan nog heeft het niets meer te maken met hoe een huwelijk bedoeld is. Het is normaal dat de wederzijdse liefde, die tijdens de verkeringstijd groeide, in het huwelijk doorgroeit. Het is normaal dat je als man en vrouw er radicaal voor kiest om elkaar toegewijd te zijn. Een huwelijk is een totale overgave aan elkaar. Je behoort elkaar sociaal, financieel en fysiek toe, ik ben van jou, jij bent van mij en daar komt nooit iemand tussen.

Richtlijnen

In feite is geloof in Jezus Christus daarmee te vergelijken. Als je gelovig wordt en tot het besef komt dat Jezus zich volledig heeft overgegeven om jou te verlossen van al je zonden, dan maak je de keuze om ook voor Hem te leven en het Hem naar de zin te maken. Je gaat inzien dat Hij absoluut goed is en dat de richtlijnen uit zijn onderwijs het leven alleen maar mooier maken. En daarom span je je in om volgens die richtlijnen te leven. Je bent Jezus niet alleen heel dankbaar dat Hij je vergeving heeft geschonken, je gaat ook van Hem houden om wie Hij is.

Wie denkt dat hij na vergeving te hebben ontvangen, geen reden heeft om goed te leven, lijkt op iemand die na z’n huwelijksdag stopt met z’n vrouw gelukkig te maken. In feite kun je zo iemand nauwelijks nog een gelovige noemen.

Niet perfect

Nu moeten we nog wel even een kleine kanttekening plaatsen. In mijn huwelijk is het weliswaar mijn intentie om mijn vrouw gelukkig te maken, maar ik slaag daar niet altijd honderd procent in. We zijn allebei niet perfect, soms zijn er communicatiestoornissen, soms ben ik in een minder goede stemming, soms denk ik even alleen aan mijzelf.

Mijn vrouw en ik hebben de goede gewoonte om onze conflictjes op dezelfde dag nog uit te praten, we vergeven elkaar omdat we van elkaar houden en we kunnen zodoende iedere dag weer met een schone lei beginnen. In het geloofsleven kan dat gelukkig ook.

Vergeving

Ook een gelovige is niet perfect. We zullen met ons gedrag er dan ook niet altijd perfect in slagen om het Jezus naar de zin te maken. Als je bij jezelf ontdekt dat je de fout in bent gegaan, mag je dat met Hem uitpraten, zodat je ook als gelovige iedere dag weer met een schone lei kunt beginnen. Jezus zal je dan van harte vergeven, omdat Hij weet dat je van Hem houdt en niets liever wil om te leven in overeenstemming met Zijn bedoelingen.

Als je bij jezelf ontdekt dat je de fout in bent gegaan, mag je dat met Hem uitpraten.


Meer leren over vergeving? Volg dan de (gratis) online cursus. Zelf de Bijbel lezen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Wil je doorpraten met één van onze e-coaches, dat kan. Een reactie hieronder achterlaten is ook mogelijk.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenworm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor