Al ben je uit de crisis, gaat de crisis ooit uit jou?

Home | Blog | God | Al ben je uit de crisis, gaat de crisis ooit uit jou?

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag. Ons land werd 75 jaar geleden bevrijd van de Duitse onderdrukkers. Zeer weinig mensen die deze blog lezen zullen het hebben meegemaakt, maar ik denk dat we ons allemaal een voorstelling kunnen maken hoe het geweest zal zijn. Eindelijk vrij! Hier hebben we zo lang naar uitgezien!

Het verlangen naar bevrijding was op mijn 10-jarige leeftijd erg groot.

Ik denk onwillekeurig terug aan mijn jeugd. Toen ik elke dag van huis naar school liep in groep 6. Wat wenste ik vaak dat ik volwassen zou zijn. Zodat ik die ene jongen van een andere school niet meer tegen zou komen, die bijna dagelijks mijn pad kruiste om vervolgens op mij te schelden en mij te plagen. Het staat niet in verhouding met de oorlog, maar het verlangen naar bevrijding was op mijn 10-jarige leeftijd wel erg groot.

Verlangen naar bevrijding

Wanneer deze bevrijding kwam, weet ik niet meer. Maar ik weet wel dat er vaak momenten zijn geweest waarop ik opnieuw verlangde naar bevrijding. Dat zal je vast herkennen. Nu met de coronacrisis, wanneer kunnen we gewoon weer alles? Overal heen? Oh, als ik niet meer ziek zou zijn, dan zou ik… Als ik die verslaving onder de knie zou krijgen, dan zou ik weer vrij zijn….

Onwillekeurig denk ik aan de songtekst van een prachtig lied Speeltuin van Marco Borsato.

Na de winter komt de lente
wordt de grijze lucht weer blauw
maar al ben je uit de oorlog
gaat de oorlog ooit uit jou?
Mooie ogen zijn vergiftigd
zijn aan het geweld gewend
en niemand ziet hoe klein je bent
niemand ziet hoe klein je bent

Het is alsof ik door de ogen van God even naar mezelf en naar mensen om me heen kijk. Straks mogen we weer reizen, knuffelen, uit eten. Maar gaat het werkelijk vrijheid geven? Ook al ben je uit de crisis, gaat de crisis ooit uit jou?

Jezus in je crisis

Mooie ogen zijn vergiftigd, we zijn zo aan geweld, onrecht, pijn gewend. We hebben zoveel van onze onschuld verloren. Als je opnieuw mocht beginnen, wat zou je dan (niet) doen?
In Johannes 8 doet Jezus de uitnodiging om opnieuw te beginnen. Hij richt zich tot de Joodse leraren, die in de ogen van de mensen het dichtst bij God stonden. Maar helaas, volgens Jezus kijkt God niet naar hoe goed mensen vinden dat ze hun best doen.

Het is alsof Jezus zegt: ‘Niemand is vrij, wees er nu maar gewoon eerlijk over. We zouden allemaal graag overnieuw beginnen. Ik ken je, Ik zie je. Ik zie hoe klein je bent en Ik wil je vrij maken van alle schuld en onderdrukking die jij ervaart’.

Waar je Jezus uitnodigt in je crisis, gaat de crisis ooit uit jou.

Wanneer de Zoon je vrijmaakt, zal je werkelijk vrij zijn. Waar je Jezus uitnodigt in je crisis, gaat de crisis ooit uit jou. Dan hoef je je niet groter te maken, ga je het geweld en de onderdrukking in je leven afwennen, en mag je ontdekken dat je zonder angst voor oordeel vrij in het leven mag staan. Die Bevrijdingsdag gun ik je van harte!

Doorpraten? Onze e-coaches staan voor je klaar. Meer weten? Doe de WaaromJezus cursus

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter