2023: Ben jij hoopvol?

Home | Blog | God | 2023: Ben jij hoopvol?

Kerst en oud en nieuw zijn weer voorbij. Een gelukkig nieuw jaar zeggen we dan. Dat wens ik jullie ook! Toch kunnen we stellen dat veel mensen blij zijn dat deze dagen voorbij zijn en veel mensen vragen zich af wat het komend jaar weer allemaal zal brengen. Hoe kijk jij er naar? Het is zomaar weer januari en straks is het alweer februari. Dan komt het voorjaar al gauw om de hoek. Dan zijn de grauwe dagen voorbij en misschien geniet je daar wel van, maar vraag jij je ook af wat er nu werkelijk zo nieuw is allemaal?

Inhoud

Iedereen is op zoek naar inhoud en we vinden elkaar in zaken waarin we gelijkgestemd zijn, maar in wezen sta je alleen in deze wereld . Alleen met je eigen gedachten en gevoelens. Wie kan ze nu helemaal begrijpen? Je kunt met anderen zoeken en de waarheid horen, maar wat zal er in het nieuwe jaar allemaal aan het licht komen wat anders is en toch waar? Wat zal er werkelijk veranderen het komend jaar? We hebben de tijd gehad van lichtjes en feest, we hebben gezongen, “vrede op aarde” , maar wat zegt jou de geboorte van een kindje in armoedige stal?

Andere kijk op zaken

Terugkijkend, naar het afgelopen jaar, wat is er naar waarheid veranderd in de wereld? We zingen van het licht dat naar de wereld is gekomen, maar ondertussen is er oorlog in de wereld. Spreken we de waarheid als we zingen over vrede op aarde en in de mensen een welbehagen? Ik heb er soms een onbestemd gevoel over. Daar wil ik eerlijk over zijn. Ik wil echter niet een deprimerende blog schrijven, maar je blik wijzigen door anders te kijken.

Veel mensen kijken voortdurend terug naar wat er in hun verleden is gebeurt. Wat ze is overkomen en stellen daar vragen bij. Ze nemen heel veel vervelende gebeurtenissen van het verleden mee het heden in waardoor ze in het heden eigenlijk in het verleden leven. Ze zijn bang voor de toekomst door de teleurstellingen die ze eerder hebben meegemaakt.

Wat neem je mee?

Het verleden heeft impact op ons leven. Dat is waar, maar niet alleen de bittere zaken, ook de goede zaken. Als je terugkijkt dan is het goed om het sceptische te laten varen. Terug te kijken naar wat teleurstellend was en dat meenemend, maakt dat je niet meer onbevangen kunt genieten. Waar je hart op gericht is, neem je mee in hoe je naar dingen kijkt. De Bijbel zegt dat we met heel ons hart op de Heer mogen vertrouwen en niet op ons eigen inzicht moeten steunen. Wat zou het mooi zijn als je juist dat zou meenemen.

Hij is letterlijk gekomen in de shit van deze wereld. In een stal notabene, maar dwars daar doorheen heeft Hij zijn licht laten schijnen.

Als we terugkijken en ons afvragen wat bepaalde zaken ons allemaal gebracht hebben, kunnen we op verschillende manieren kijken naar de situatie. Naar afgelopen jaar. Naar de feestdagen. Misschien vond je het een moeilijke tijd. Dan is deze blog voor jou bedoeld wat mij betreft. Ik wil je zeggen dat we op een nieuwe manier mogen kijken naar het nieuwe jaar. Met een nieuw hart en hartsgesteldheid.

Wees jezelf

Moet je dan maar net doen alsof? Zeker niet! Ik geloof dat je jezelf mag zijn. Sterker nog, ik geloof dat we vanwege de geboorte van Jezus mogen ervaren hoe bijzonder God is. Hij is letterlijk gekomen in de shit van deze wereld. In een stal notabene, maar dwars daar doorheen heeft Hij zijn licht laten schijnen. Hij wil ook op jouw leven Zijn licht laten schijnen. We kunnen ons focussen op de onmogelijkheden, maar in Christus is er hoop voor jou en mij!

In Jezus mogen we God ontdekken. We mogen uit het verleden leren wat Hij gedaan heeft voor ons. We mogen opstaan in het heden en vooruitkijken vanuit het geloof dat het oude voorbijgegaan is en het nieuwe is gekomen in Hem. Alles is onder Gods heerschappij. Hij kwam naar deze wereld en heeft ons verzoening toevertrouwd.

Hoopvol jaar

Wat betekent dat? Het betekent dat we in Jezus mogen weten dat wat er ook teleurstellend is geweest in jouw leven, dat alles wat je in de weg stond als het ware veranderd is door Zijn komst en werk in ons. Je zou kunnen concluderen dat het nieuwe jaar een jaar van verzoening mag zijn. Verzoening met God, met jezelf, met anderen, met je verleden. Ik vind dat een hoopvolle boodschap. Een boodschap van leven. Ik spreek zegen en leven over je uit voor het komend jaar. Dat het een jaar van hoop én verzoening zal zijn!


Wil jij graag in een veilige omgeving jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor