Is er bewijs dat Jezus is opgestaan uit de dood?

Home | Blog | God | Is er bewijs dat Jezus is opgestaan uit de dood?

Wellicht geloof je dat Jezus echt heeft bestaan, maar vind je het lastig om te geloven dat Hij is opgestaan uit de dood. En als je er echt even stil bij staat, klinkt het natuurlijk ook groots en is het bijzonder dat mensen dat geloven. Laten we eens kijken naar wat er gezegd is over Jezus’ “wederopstanding”.

Voordat Jezus stierf

Voordat we het gaan hebben over de wederopstanding, is het handig om te onderzoeken of Jezus wel echt gestorven en begraven is. In de Bijbel lezen we wat er rondom de dood van Jezus allemaal is gebeurd.

Hij kreeg een kroon van doorntakken op zijn hoofd en kreeg zweepslagen; dat ging er niet zachtzinnig aan toe! Hij heeft minimaal 39 slagen gehad met een leren zweep waaraan metalen bolletjes en botsplinters zaten, om de verwondingen zo ernstig mogelijk te maken. Volgens medici die de Romeinse manier van geselen hebben bestudeerd, leed Jezus alleen al hierdoor ernstig bloedverlies.

De dood van Jezus

Na de zweepslagen en de tocht naar de plek waar de executies plaatsvonden, kwam de kruisiging. Jezus kwam aan een kruis te hangen en kon niet goed ademen, wat leidde tot een onregelmatige hartslag. Uiteindelijk: een hartstilstand.

Een Romeinse soldaat stak daarna met een speer in zijn zij. Niet alleen kwam er bloed uit, maar ook water. Dit gebeurt alleen na overlijden van een persoon. Dus, als we deze zaken op een rij zetten, kan er medisch gezien maar één conclusie getrokken worden: Jezus was dood!

Jezus begraven

Het was in die tijd gewoon dat veroordeelden die gekruisigd waren, bleven hangen voor de aasvogels óf werden begraven in een gemeenschappelijk graf. Maar met Jezus ging het anders. Jezus werd in een graf gelegd en er werd een Romeinse wacht bij geplaatst. Met een grote dikke steen werd het graf dichtgestopt, zodat het lichaam van Jezus niet uit het graf gestolen kon worden.

Wil je meer weten over bewijs voor de dood en wederopstanding van Jezus?
Ga dan naar de gratis online cursus “The Case for Christ”.

Medisch gezien kan er maar één conclusie getrokken worden: Jezus was dood!

Het lege graf

En dan gebeurt het blijkbaar toch. Op de derde dag is er een leeg graf. Allerlei opties zijn in het verleden genoemd: de discipelen hebben het lichaam weten te stelen; er is gekeken naar het verkeerde graf; Jezus is nooit in een graf begraven.

Onbetrouwbaar

Een van die argumenten is dat in die tijd het getuigenis van vrouwen als onbetrouwbaarder werd beschouwd. Waarom zouden schrijvers van de Bijbel het verhaal dan niet hebben aangepast om het geloofwaardiger te laten klinken? Of, waarom zou God dan niet juist mannen hebben gestuurd als eerste getuigen? Daarnaast zijn de opgeschreven verhalen niet identiek aan elkaar. Toch, hoewel er verschillen zijn, is de kern hetzelfde gebleven: Jezus is gestorven, hij is begraven en op een bepaald moment was het graf leeg.

Waarom zouden schrijvers van de Bijbel het verhaal niet hebben aangepast om het geloofwaardiger te laten klinken?

Lee Strobel vroeg het zich overigens ook af. Hij is atheïst en rechtbankverslaggever bij de grote krant ‘Chicago Tribune’. Hij weet als geen ander dat overtuigend bewijsmateriaal lang niet altijd tot de juiste uitspraak leidt.

Hij had voor zichzelf geconcludeerd dat de verhalen over Jezus fabeltjes waren, totdat zijn vrouw zich bekeerde tot het christendom. Hij ging hierdoor anders naar de feiten kijken en ondervroeg dertien topwetenschappers met kennis van zaken. Over zijn zoektocht is een film gemaakt. Bekijk hieronder een stukje uit de film.

The Case for Christ: Het grootste mysterie aller tijden ontrafeld. Een zoektocht leidt tot bijzondere conclusies. De cursus is opgezet naar aanleiding van de film ‘The Case for Christ’ en het boek ‘Bewijs genoeg’.

GA NAAR DE CURSUS

De opstanding van Jezus

Nu is het niet alleen bij het lege graf gebleven. Want alleen een leeg graf is niet voldoende bewijs van het opstaan uit de dood van Jezus. Er zijn dus meer feiten en bewijzen nodig.

In het Bijbelboek Handelingen kunnen we lezen, dat er vele getuigenissen waren van mensen die Jezus na zijn dood en begrafenis levend hebben gezien. Maar dat is de Bijbel die dit ons als bron vertelt. Durf jij dit ook te geloven?

Misschien ben je nieuwsgierig naar hoe het christelijk geloof er praktisch uitziet of ben je er al aan toe om stappen te zetten in je geloof. Dan is deze cursus geknipt voor jou!


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor