Kun je praten met God? Hoe dan?

Home | Blog | Bidden | Kun je praten met God? Hoe dan?

Heb je je weleens afgevraagd of je met God kunt praten? Of vind je dat een vreemde gedachte?

Best gek misschien. Het is niet alsof je met iemand een kop koffie drinkt aan de keukentafel. Er zit geen persoon tegenover je, die je in de ogen kan kijken, die terugpraat en vragen stelt – niet in letterlijke zin

Sommigen noemen praten met God bidden. Bidden wordt volgens de Van Dale omschreven als het aanroepen van (het om hulp vragen aan) een hoger wezen. Dat kan inderdaad. Hardop, of in stilte. Kun je tegen God zeggen wat je wilt? Wat denk jij?

Is bidden hetzelfde als mediteren?

Wat is eigenlijk het verschil tussen bidden en mediteren? Over meditatie zegt de Van Dale “zich concentreren op zijn (of haar) innerlijk; diep nadenken”. Dit kan een focus en een gevoel van rust geven. Bij bidden gaat het juist om praten met God, meer een dialoog. Dat kan ook een gevoel van rust geven, maar is dus wel iets anders dan mediteren.

Wil je meer weten over bidden? Lees dan verder. In deze blog gaan we praktisch aan de slag met bidden – praten met God. Je leest over het hoe, waar, wanneer en meer. Ook vind je tips om je verder in dit thema te verdiepen.

Waar?

Natuurlijk kun je bidden waar je wilt. Maar je kunt het beste een rustige plek in huis opzoeken, om mee te starten.

Als je bidt, wil je je gedachten richten op God. Dit gaat het beste als je niet gestoord wordt door je omgeving. Laat je dus even niet afleiden door anderen of door je telefoon.

Wanneer?

Kies allereerst één moment uit per dag. Een vast moment kan handig zijn. Bijvoorbeeld voor je aan je dag begint, of voordat je gaat slapen. Je kunt dit langzaam uitbreiden naar meer momenten per dag – probeer gewoon eens uit wat voor jou het beste werkt.

Hoe lang?

Je kunt beginnen met een paar minuten bidden per keer. Natuurlijk kun je ook langer bidden als je voelt dat dat bij je past en je meer wilt of kunt zeggen. Het is de bedoeling om tijd door te brengen met God. Je merkt vanzelf wat daarbij voor jou natuurlijk en ontspannen is.

Houding

Je hoeft geen vaste houding aan te nemen om met God te praten. Een bepaalde houding kan je wel helpen om je te concentreren op het bidden. Je kent vast wel een aantal houdingen die biddende mensen soms aannemen. Staan, zitten, knielen, gevouwen handen, gesloten ogen – het kan allemaal. Wat lijkt jou prettig?

Hoe begin je?

Er zijn verschillende vormen om God aan te spreken, die vaker gebruikt worden. Bijvoorbeeld ‘Onze Vader’, ‘Almachtige God’, ‘Heer in de hemel’, ‘Lieve God’. Zoek een aanspreekvorm die voor jou vertrouwd voelt en ga dan verder.

Je kunt ook een tijdje stil zijn tijdens het bidden. Om tot rust te komen en om wat je hebt gezegd te laten landen. En ben je meer een schrijver? Dan kun je je gebed ook opschrijven en eventueel voorlezen aan God.

Wat kun je zeggen?

Er is geen vaste vorm waarin je ‘moet’ bidden. Sommige mensen voelen zich prettig bij vaste gebeden, zoals het Onze Vader of een ritueel gebed voor het eten of slapengaan.

We willen je aanmoedigen om (ook) met God te praten in je eigen woorden. Dat helpt je om met de gedachte vertrouwd te raken dat je bij God terecht kan – ongeacht het tijdstip, woordkeuze of de inhoud.

Bidden kan onwennig aanvoelen in het begin. Dat is volkomen normaal. Vertel God wat je bezighoudt. Welke mooie dingen heb je meegemaakt? Waar maak je je zorgen over? Tegen God mag je eerlijk en specifiek zijn. Ook mag je bidden voor jezelf en voor anderen. Je mag ook dingen noemen die niet goed gingen.
Een ander aspect van bidden is God danken. Waar ben jij dankbaar voor in je leven? Benoem dat eens bij het bidden, zodat je er bewust bij stilstaat. Dankbaarheid helpt je om positief in het leven te staan met oog voor wat goed gaat.

Afsluiten

Als je klaar bent met bidden, kun je afsluiten met ‘Amen’. Dat is het Hebreeuwse woord voor ‘zeker, zo is het’! Het is als het ware een handtekening onder je gebed.
Wil je meer weten over bidden? Doe dan onze videocursus Bidden, geschreven door Ron van der Spoel. Vind je het lastig om zelf woorden te vinden voor een gebed? Klik dan hier: we helpen je graag.

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor