Wat is vergeving?

Home | Blog | Veelgestelde vragen | Wat is vergeving?

Wat is vergeving

Het is voor veel mensen een overbekend verhaal van Jezus: het verhaal van de verloren zoon. Je kunt het in de Bijbel lezen in Lukas 15:11-32. Rembrandt schilderde er al van en het verhaal heeft talloze mensen geholpen om te leren begrijpen wat het betekent dat God een hart heeft dat open staat voor ieder mens. Naar mijn idee bestaat er geen betere uitleg van wat vergeving is.

Het verhaal gaat over een vader met twee zonen. De jongste zoon vraagt al bij het leven van zijn vader de erfenis op, verzilvert zijn erfdeel, en reist met een zak vol geld naar een ver land. Terwijl de oudste zoon braaf bij z’n vader blijft, leeft de jongste er maar wat op los en verkwist zijn vermogen.

Zodra er hongersnood uitbreekt gaat hij werken als varkenshoeder. Hij verlangt ernaar om het voer van de varkens op te eten en begint naar huis te verlangen. Uiteindelijk gaat hij met hangende pootjes terug. Z’n vader ziet hem aankomen, rent hem tegemoet, sluit zijn zoon in z’n armen, geeft de jongen schone kleren, een ring aan z’n vinger, en richt een gigantisch feest aan omdat zijn jongen weer thuis is.

De oudste zoon vindt het maar niks dat zijn vader een feest geeft voor die losbol van een broer van hem. Uit zijn reactie blijkt dat hij zelf z’n vader ook niet echt kent en nooit heeft begrepen wat de liefde van z’n vader inhoudt.

Het verhaal van de verloren zoon wordt schitterend uitgebeeld in een filmpje van Sandy Tales:

https://www.youtube.com/watch?v=Id2TDR2KuZo

Waarom vertelt Jezus dit verhaal?

Jezus wil ons een aantal dingen laten zien:

1. Hoe God naar mensen kijkt

Dit verhaal vertelt Jezus omdat de omstanders hem verwijten dat hij omgaat met de mensen van de straat en Jezus wil ons laten zien hoe God naar deze mensen kijkt. Allereerst valt het op dat de vader in het verhaal z’n zoon niet tegenhoudt en hem gewoon weg laat gaan. Hij geeft ruimte voor een eigen keus. Natuurlijk wil hij graag dat hij blijft, maar dat moet dan niet uit dwang zijn. Zo is het bij God ook. Hij dwingt niet, maar Hij gunt wel! Hij gunt je dat je kind aan huis bent bij Hem. Maar Hij dwingt nooit, want liefde laat zich niet dwingen.

God dwingt niet, maar Hij gunt wel. Liefde laat zich niet dwingen.

2. Bij God is er altijd terugkeer mogelijk

Het tweede dat je uit het verhaal kunt leren is dat er bij de vader altijd weer terugkeer mogelijk is. De zoon is door eigen schuld volledig aan lager wal geraakt, maar zelfs dat staat het herstel niet in de weg.

Wat is vergeving - spijt

Niet wat je gedaan hebt bepaalt of je vergeving ontvangt, maar of je, net als die jongste zoon, naar de Vader terug gaat en erkent wat je hebt verkeerd gedaan. 

Bij de terugkeer zien we hoe de vader verlangt naar z’n zoon. Hij staat op de uitkijk! Het is ongepast voor een rijke oosterse man om hard te rennen en daarbij (waarschijnlijk) z’n kleed tot boven de knieën op te tillen. De vader doet het en hij sluit de naar varkens stinkende jongen in zijn armen. Behalve dat dat smerig is, is het voor de beleving van een Joodse man extra vies omdat door Joden varkens als onrein beschouwd worden. De vader laat zich er niet door tegenhouden. Hij valt de jongen om de hals en kust hem. Jezus laat hiermee zien hoe graag God mensen in Zijn armen sluit.

3. God vergeeft

Vervolgens geeft de vader ons een lesje in vergeving. Hij scheldt zijn jongen alle schuld kwijt, hij rekent hem zijn fouten niet meer toe. Dat wordt zichtbaar in het feit dat de vader de oude plunje van de jongen vervangt door schone kleren. Het oude, het vuile moet wijken voor het nieuwe schone. Zo wil God alles wat mis ging in ons leven voor altijd van ons af nemen en ons een nieuw leven geven. Die oude kleren zullen nooit meer tevoorschijn gehaald worden. Behalve dat krijgt de jongen ook weer zijn positie in het gezin terug. Hij wordt geen knecht maar is zoon met de volste rechten. Dat blijkt uit de zegelring die hij aan zijn vinger krijgt.

Wat is vergeving - zoon

Zo wil God ons ook een plek bieden in Zijn gezin. Het enige dat nodig is, is dat

  • We onze fouten toegeven
  • Accepteren dat die plek in Gods gezin dankzij Jezus’ kruisdood en opstanding ook voor ons beschikbaar is (hoe dat in z’n werk gaat lees je bij God persoonlijk leren kennen)
  • We het besluit nemen om voortaan te gaan leven zoals Jezus dat wil

4. God vindt ons waardevol

En tenslotte, uit het feit dat de vader een gigantisch feest organiseert blijkt hoe waardevol wij mensen zijn in de ogen van God. God organiseert feesten in de hemel voor ieder mens die besluit weer thuis te komen.

5. God nodigt jou uit om ¨thuis¨ te komen

Het verhaal eindigt met een uitnodiging aan de oudste broer: Kom je ook in de feestzaal? Die uitnodiging geldt in de eerste plaats voor de kritische luisteraars van dit verhaal. Maar die uitnodiging geldt nog altijd voor ieder mens. Die uitnodiging geldt voor jou.

Jezus stelt God voor als een Vader die nooit dwingt maar wel op de uitkijk staat, een Vader bij wie je welkom bent, een Vader die je een nieuw leven geeft, een Vader die je zo waardevol vindt dat Hij voor je thuiskomst een hemels feest organiseert! Die Vader nodigt je van harte uit. Ga gerust naar Hem toe…..Hij wacht op je!

Wil je de uitnodiging van de Vader aannemen en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. Wil je meer weten over wie Jezus persoonlijk voor jou is? Volg dan de gratis online cursus Waarom Jezus?.

Wil je meer ontdekken over vergeven, volg dan de online cursus “Vergeven”.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor