Home » Leven » Kus in kil havengebied
Home » Leven » Kus in kil havengebied
Home » Leven » Kus in kil havengebied

Bijna geen fietser die zich in het Amsterdams Westelijk Havengebied waagt. Kleurloos beton, veel asfalt, hoge hekken, stalen constructies, panden als blokkendozen, containers, rook uitbrakende schoorstenen. Van alles is al geprobeerd, maar de fietser geeft niet thuis.

De artist impression die Bright Up op de eigen site heeft staan.

Kissing Couple XXXL

Het Kissing Couple XXXL zal het Westelijk Havengebied in Amsterdam ,,verzachten”, zo zeggen de makers op de site van Bright Up. Het reusachtig grote beeld is nu geplaatst langs de snelfietsroute van Zaandam naar Amsterdam.

Toen ik over dit project hoorde, moest ik denken aan dit schilderij van kunstenares Anneke van der Lende.

Van het zelfde bekende kussende Delfts blauwe paartje. Niet XXXL, maar XXXS. En: in een glazen potje. Hoe fragiel. Hoe veilig is dit vertederende stelletje?! Tegelijkertijd roept het bij mij ook iets van hoop op: ook al staat de wereld op z’n kop -net als dat potje-, liefhebben blijft altijd mogelijk. De kunstenares had het gepost als nieuwjaarswens voor 2017. Als ,,tegengif voor geweld”, schreef ze erbij.

Dit kussende stelletje is nu uit hun glazen huisje gestapt. Nog in het kalenderjaar 2017! De onveilige wereld in. Zelfs geen glazen wand die dit liefdespaartje nog beschermt. Niet bang voor wat er zou kunnen gebeuren. Maar in het vertrouwen dat hun kus het harde Westelijk Havengebied zacht zal maken. En dus staan ze daar nu king size te kussen op het kille haventerrein.

De eerste liefdeskus waarover de Bijbel schrijft is die van Jakob aan Rachel.

En hét Bijbelboek waarin je over kussen kunt lezen is Hooglied, prachtig proza over de liefde tussen man en vrouw. Die liefde is ook beeld voor de liefde van God voor Zijn mensen.

‘Verzacht’

Een kus die ,,verzacht”. De zachte, verzachtende kracht van liefde. Ik moet denken aan hoe Jezus in de wereld aanwezig was. Hij toonde alleen maar liefde, en verzachtte zo het harde leven. (Zijn liefde bracht mensen zelfs genezing.) Van Zijn volgelingen verwacht Jezus niet anders. Jezus volgen is: je medemens liefhebben, de ander dienen in plaats van hem te overheersen, kwaad overwinnen door goed te doen.

Wie Jezus wil volgen, ontvangt Zijn Geest. Dan kun je afzien van eigen kracht en macht. Om het te verwachten van de kracht van Gods liefde.

De kracht van liefde

Jezus is nu niet meer opvallend onder ons. Niet 10 meter hoog in de publieke ruimte. Onopvallend werkt Zijn Geest door de kracht van liefde. Door mensen heen die Hem willen volgen.

Jezus nodigt mensen uit om samen in geloof brood te breken en wijn te drinken. Onopvallend is Jezus Zijn volgelingen in dit ,,avondmaal” nabij. Gelovige viering van het avondmaal is voor mij: een kus van Jezus ontvangen. Die verzacht. En hoe!

Gekust door Jezus blijf ik geloven in kansen voor tederheid en liefde in een harde wereld, ook in het onvriendelijke Westelijk Havengebied van Amsterdam!

(Wil je meer over Delfts blauwe kusjes weten, klik dan hier.)

Spreekt deze blog je aan of heb je vragen of wil je er iets over kwijt, dan kun je vertrouwelijk contact met ons opnemen. In de blog lees je over liefde van God. Wil je meer over God weten, kijk dan eens naar deze cursus.)

Roelof Vellinga

Roelof Vellinga

Predikant. Facebook-dominee. Publicist. Imperfect mens, daarom welkom bij Jezus. Wandelaar-met-hond. (Disclaimer)
Roelof Vellinga
Roelof Vellinga

Latest posts by Roelof Vellinga (see all)

Laat een bericht achter