Home » Bijbel » Als 2-jarige al op de vlucht
Home » Bijbel » Als 2-jarige al op de vlucht
Home » Bijbel » Als 2-jarige al op de vlucht

Als baby maakte ik al mijn eerste verhuizing mee. Binnen mijn geboorteplaats Zaandam. Van de ene zijde van de Zaan naar de andere zijde van de Zaan.

Ik herinner me er niets van. Ongetwijfeld ben ik door mijn moeder van het ene adres naar het andere adres gereden. In de wandelwagen. Zo’n mooie, goed verende jaren ’60-wandelwagen. De verhuizing betekende een enorme vooruitgang: mijn ouders hoefden de voordeur niet meer te delen met een andere bewoner, en we kregen meer ruimte.

Hoe anders verloopt het leven van talloze andere piepjonge kinderen. Hun eerste verhuizing is bepaald geen verhuizing zoals ik die heb meegemaakt, maar een vlucht! Voor deze kleine hummels zal er ongetwijfeld meestal geen wandelwagen zijn. Geen buggy. Vader of moeder dragen hun kind op de rug of op de arm. En waar gaat de ‘reis’ heen?! Zou er ergens al een wieg of ledikant klaar staan?!

Even wat cijfers: 30 miljoen kinderen zijn op dit moment in de wereld op de vlucht. Dus ook onnoemelijk veel baby’s en peuters. Per week komen zo’n 500 vluchtelingkinderen ons land binnen. Vergelijk dit getal met de omvang van een grote basisschool: 250 kinderen.

Vluchten met kind 2.0

Anouk Pross, een jonge moeder, liep dit jaar tijdens de Nacht van de Vluchteling 40 kilometer. Van Rotterdam naar Den Haag. Met haar 22 maanden oude dochtertje op de rug! Tien kilometer was haar kind wakker, 30 kilometer sliep het. Volgens moeder Anouk werd haar dochter ’s morgens “een beetje mopperig wakker”. Opzettelijk had ze haar kind meegenomen. “Vluchtelingen vluchten ook met kind. Dat is niet zomaar een keuze, dat doe je omdat je wel moet.” Een mooie actie van Anouk. Zelf een piepklein beetje besef krijgen van wat het is om met je kind te moeten vluchten. En ook nog geld ophalen voor vluchtelingen.

Vluchten met kind 1.0

Tweeëntwintig maanden oud was het dochtertje van Anouk. Ongeveer net zou oud als het kind Jezus moet zijn geweest tijdens zijn vlucht naar Egypte. De wrede koning Herodus had het op zijn leven gemunt. Magiërs uit het buitenland hadden Herodus verteld, dat er een ‘koning van de Joden’ was geboren. Herodus zag dat jochie meteen als mogelijke bedreiging van zijn machtspositie. En dus moest dat kind onmiddellijk uit de weg worden geruimd. Herodus besloot tot de kindermoord in Betlehem: alle jongetjes van 0 tot 2 werden daar gedood.

Door een waarschuwing van een engel konden Jozef en Maria op tijd vluchten, met het kind Jezus. Op tekeningen en schilderijen zien we Maria tijdens de vlucht meestal op een ezel zitten. Waar lezen we in de Bijbel over die ezel? Misschien hebben Jozef en Maria het kind Jezus ook op de rug gedragen. Maar dan wel over een langere afstand dan 40 kilometer. Stel dat ze de Nijl zijn overgestoken, dan ging het al snel om ruim 300 kilometer. Tijdelijk is het gezin in Egypte gaan wonen. Jezus is dus vluchteling geweest. Kan iemand die zegt Jezus te volgen zijn hart dan toesluiten voor vluchtelingen?!

En nóg een vlucht

Pas na de dood van Herodes keerden Jozef, Maria en het kind weer terug. In het Evangelie-verhaal van Matteüs wordt op dat moment de profeet Hosea aangehaald: “Uit Egypte heb ik mijn zoon geroepen”. Die zoon verwees bij Hosea naar het volk Israël. In Egypte had Israël een slavenbestaan geleid. Láng geleden. Ze waren onderdrukt, uitgebuit, gemarteld, gedood. Maar God had zijn volk uit Egypte weggehaald. Een machtige daad van bevrijding!

Wat Jezus zelf doet

Matteüs betrekt de woorden van Hosea op Jezus. Ze krijgen nu een vollere betekenis: Zoon Jezus wordt niet alleen uit Egypte gehaald. Passief. Jezus zelf zou later anderen onder de dictatuur van het kwaad (‘Egypte’ staat daar symbool voor) vandaan halen. Actief. Hij gaat er zelf voor zorgen dat het kwaad niet langer het laatste woord heeft.

Maar, Jezus is later toch gestorven aan een kruis? Klopt. Heeft het kwaad dan toch niet het laatste woord? Nee, want God wekte zijn zoon op uit de dood. Daarom heeft het kwaad nu niet meer het laatste woord. Dat heeft baanbrekende gevolgen: het kwaad drijft geen wig meer tussen God en zijn mensen, en: wij kunnen altijd hoopvol de strijd met het kwaad aanbinden. Het kwaad dat mensen tot vluchtelingen maakt, heeft niet het laatste woord. Het kwaad dat vluchtelingen als paria’s beschouwt, evenmin!

(Met dank aan Anouk Pross. Zij vond het goed dat de foto van haar en haar uitspraken tegenover de NOS in deze blog een plek kregen.)

Gelezen én heb je vragen? Dat kan hier zelfs een-op-een. We zitten voor je klaar.
We hebben ook een nieuwe cursus, waarin je in gesprek met Jezus kunt gaan!
Roelof Vellinga

Roelof Vellinga

Predikant. Facebook-dominee. Publicist. Imperfect mens, daarom welkom bij Jezus. Wandelaar-met-hond. (Disclaimer)
Roelof Vellinga
Roelof Vellinga

Latest posts by Roelof Vellinga (see all)

Laat een bericht achter