Home » Bijbel » Leven met God: magie of waarheid?
Home » Bijbel » Leven met God: magie of waarheid?
Home » Bijbel » Leven met God: magie of waarheid?

Call it magic, call it true
I call it magic, when I’m with you

[Coldplay]

Het ontstaan van ons leven.
Of als stel het idee hebben op elkaars weg geplaatst te zijn.
Of het gevoel dat we soms hebben – vaak kort en krachtig – dat de hemel even op aarde komt. Een geluksgevoel. Dat alles in ons leven even helemaal klopt.

Zijn dit voorbeelden van magie? Een samenloop van toevallige omstandigheden?
Of is het waarheid dat je aan iedereen kunt uitleggen?
Of zou het een mix van magie en waarheid zijn?

God: magie of waarheid?

De vragen die we over ons leven hebben, kunnen ook opkomen als je over het bestaan van God nadenkt.

Waar zoek je eigenlijk naar als je via IkzoekGod.nl naar God zoekt? Naar waarheid? Maar magie? Naar liefde? Naar bevestiging? Naar spanning? Naar troost? Naar de zin van je leven? Naar geluk? Naar… zeg het maar. Het zal per mens verschillend zijn.

En als je God gevonden hebt, wie of wat heb je dan gevonden? Ontstaat er dan een soort magische, onzichtbare relatie? Of heb je dan de waarheid in pacht? Zeg het maar. Er zullen veel verschillende reacties komen, denk ik. Die iets magisch en iets waars hebben, maar tegelijk door anderen als onzinnig of absurd afgedaan kunnen worden. En op het moment dat de een die God gevonden heeft dat aan de ander uitlegt (of erger: oplegt), dan verdwijnt de waarheid. En verdwijnt de magie. Precies zoals dat gebeurt wanneer een goocheltruc wordt uitgelegd. Dan is het met de magie en de waarheid ervan gedaan.

Je kunt een goocheltruc en je kunt God maar beter niet gaan uitleggen…

‘I call it magic, when I’m with you’

Misschien is dat wel het geheim of de magie van het gebed. Je praat (soms of vaak?) voor je gevoel in het luchtledige, en toch is er contact. Miljoenen mensen bidden. En dat zijn waarschijnlijk geen miljoenen mensen die zichzelf voor de gek houden. Ze geloven in de kracht van het gebed.

We hebben een nieuwe cursus opgezet! Over het gebed. Iets voor jou?

Je zou kunnen zeggen: Het gebed overstijgt de vraag of God “waar” is. Net zoals we ons nooit afvragen of je geliefde “waar” is als je bij die iemand bent. Liefde of vertrouwen (of geloof) in de ander overstijgt de waarheidsvraag, als je begrijpt wat ik bedoel. Volgens mij bezingt Coldplay dat met I call it magic when I’m with you.

Jezus als levende magie en waarheid

Christenen geloven dat Jezus het gezicht (of het beeld) van God is. Ook in zijn levensverhaal krijg je zomaar het gevoel: is hij nu magie of waarheid? De vreemde en wonderlijke dingen die hij doet… En dan zo’n vreemde uitspraak als ‘Ik ben de waarheid’.

Je kunt er uren over praten. Maar bewijzen kun je niks. Er is alleen wel nabijheid en contact mogelijk. I call it magic when I’m with you.

Hoe? Door twee dingen, denk ik.

1. Door relaxed en met vertrouwen in zijn naam te leren bidden.
2. En door in zijn geest te leven. Zijn levenslessen in de praktijk brengen.

Dan zouden magie en waarheid wel eens kunnen samenvallen, zoals dat ook in het leven van Jezus zelf gebeurde.

Wil je Jezus leren kennen? Wie hij was? En welke levenslessen hij leerde en ook zelf uitvoerde? Doe dan de WaaromJezus-Cursus.
Tagged with →  

3 Responses to Leven met God: magie of waarheid?

 1. Avatar Raymond Breuer schreef:

  Hallo David,
  Ik zou zelf niet het woord magie gebruiken in relatie met God en of Zijn werken.
  Magie heeft iets van een illusie nu niet hetzelfde als Gods waarheid.

  Maar idd wat is waarheid of wat is liefde, wat is zonde of wat is genade, wat is gerechtigheid of wat is heilig? zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Het punt is; dat onze cultuur en taal hier geen antwoord op kan geven, dit verschilt letterlijk 180 graden van de cultuur en taal die de Bijbel spreekt.
  Elk andere taal, anders dan die van de Bijbel, bestaat uit abstracte / filosofische woorden, woorden die voor een ieder een andere betekenis heeft.
  Dit is de oorzaak van duizenden verschillende kerken met duizenden verschillende waarheden, ipv 1 geloof, 1 kudde, 1 God, 1 doop etc.

  Net als ieder ander boek begint de Bijbel met de concrete waarden van ieder woord die daarna door de Bijbel heen, concreet worden gebruikt.
  De Bijbel definieerd dus elk woord vanaf het begin en als er later in het boek gesproken wordt van liefde of zonde of heilig, dan weten we wat God daarmee bedoelt.
  Helaas wordt men meestal verwezen naar Johannes om te lezen, en het trieste is dat juist Johannes de concrete waarden van Jezus beschrijft maar niemand die ziet omdat men het oude testament niet kent/leest/begrijpt.

  Ons probleem is dat wij de tekst benaderen vanuit onze waarden en onze cultuur terwijl het zogenaamde nieuwe testament geschreven is in een Joods land door Joden en voor Joden (zou het dan ook niet logisch zijn dat het origineel ook in het Hebreeuws is geschreven?)
  We zeggen het zo vaak maar geloven wij werkelijk?
  Geloof is namelijk het zeker weten en het bewijs van de dingen die we niet kunnen zien.
  (Dit zeg ik trouwens ook tegen mijzelf)

  Wij vullen zoveel antwoorden in voor God terwijl Hij die zelf allang heeft verteld,
  Wij hebben echter door onze ‘ kerk’ vaders een bepaalde overlevering en traditie, verder onze cultuur en opvoeding.

  God zegt; wie zoekt zal vinden? zoeken wij nog of hebben we het al gevonden?
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik hoewel ik veel meer lees en studeer in Zijn woord als een paar jaar geleden, dat ik nog maar heel weinig weet.
  Onder weten versta ik trouwens opgeslagen ik je verstand en doen en of uitleven met alles wat je doet.
  Is meteen een voorbeeld van wat de Bijbel/ Jezus, met concreet volgen/weten bedoelt

  Je zal wel vragen en of opm hebben, ik zal ze graag beantwoorden, indien mogelijk.
  Shalom Raymond

  • Avatar Eddie schreef:

   Hallo Raymond, jouw bericht stamt uit 2016, maar ik kom nu pas op deze site, en zie nu jouw reactie. Ik voel sterk de behoefte om hierop te reageren. Toen ik bovenstaande tekst las, was het eerste wat me opviel, de vergelijking tussen het geloof in god en een goocheltruc. Jij zegt: “Ik zou zelf niet het woord magie gebruiken in relatie met God en of Zijn werken.
   Magie heeft iets van een illusie nu niet hetzelfde als Gods waarheid.” Mijn eerste gedachte waren het tegenovergestelde: een goocheltruc is niets anders dan mensen laten geloven in iets wat niet echt is. En dat komt inderdaad overeen met het geloven in god. Verder vind ik het tegenstrijdig wat je schrijft over de woorden in de bijbel. Ik citeer jou: “Het punt is; dat onze cultuur en taal hier geen antwoord op kan geven, dit verschilt letterlijk 180 graden van de cultuur en taal die de Bijbel spreekt.
   Elk andere taal, anders dan die van de Bijbel, bestaat uit abstracte / filosofische woorden, woorden die voor een ieder een andere betekenis heeft.
   Dit is de oorzaak van duizenden verschillende kerken met duizenden verschillende waarheden, ipv 1 geloof, 1 kudde, 1 God, 1 doop etc.” Jij zegt dus dat alles wat niet in de bijbel beschreven staat, discutabel is. Dat klopt! Iedereen heeft zijn eigen visie op het leven. Gelukkig mag dat! Maar daarmee zeg je dus dat alles wat in de bijbel staat waarheid is. Maar volgens mij is het juist zo dat alles wat in de bijbel staat anders geïnterpreteerd wordt door verschillende mensen. Bijbelteksten kun je op veel verschillende manieren lezen. En dat is dus de reden van die duizend verschillende kerken en duizend verschillende waarheden waar jij het over hebt. Mensen die niet leven volgens de bijbel, hebben daar geen last van. Die verschillen in het geloof komen juist door mensen die de bijbelteksten allemaal anders lezen. Niet volgens de bijbel leven is dan toch een stuk makkelijker en vriendelijker. “Leef je leven zoals jij dat zelf wilt, en laat een ieder in zijn waarde om datzelfde te doen.” Dat zou alles een stuk fijner maken. De meeste oorlogen en aanslagen hebben te maken met geloofsverschillen. “Mijn god zegt dit!” “Maar mijn god is het daar niet mee eens!” Wat nou “Mijn god vindt dit??” Je bent zelf een mens, levend wezen, met recht op een eigen mening en levensvisie. Waarom zou je jezelf verschuilen achter een god die jou verteld wat wel of niet goed is? Misschien wat hard om te zeggen, maar ik vind het erg laf, en niet heel intelligent, om je mening te baseren op iets fictiefs. Makkelijk verschuilen…. Omdat de bijbel het zegt (zoals jij het opvat) vind ik dat ook… Denk even zelf na, en vorm je eigen mening en inzicht! Wat ik nog wel even wil toevoegen: ik respecteer ieder zijn geloof en begrijp dat mensen steun halen uit de “woorden van god”. Het zou een hoop ellende schelen als het andersom ook zo zou zijn. Respecteer als gelovige ook de mensen die niet geloven en hun eigen pad bepalen! Dat is pas sterk! Niet leunen op god, maar alle verantwoordelijkheden in het leven zelf op je nemen! Amen

   • André Scholten André Scholten schreef:

    Beste Eddie,

    Dankje voor je reactie op Raymond. Ik heb je reactie gelezen en voel zelf ook sterk de behoefte om te reageren.

    Je zegt ¨Mijn eerste gedachte waren het tegenovergestelde: een goocheltruc is niets anders dan mensen laten geloven in iets wat niet echt is. En dat komt inderdaad overeen met het geloven in god.¨

    Dat zeg je nogal stellig. Je lijkt er 100% zeker van te zijn dat God niet bestaat. Hoe ben je tot die conclusie gekomen?

    ¨Niet volgens de bijbel leven is dan toch een stuk makkelijker en vriendelijker.¨

    Het is misschien makkelijker om niet volgens de Bijbel te leven, want laten we eerlijk zijn, niet stelen, liegen, en bijvoorbeeld trouw zijn aan je vrouw kosten zelfdiscipline en zelfopoffering. Maar doen wat je wilt daarentegen niet. Hoe zie jij dat leven volgens de Bijbel (niet stelen, niet liegen, niet moorden, geen overspel, omzien naar anderen) vriendelijker is dan wel volgens de Bijbel te leven?

    ¨De meeste oorlogen en aanslagen hebben te maken met geloofsverschillen.¨

    Waar baseer je dit op? Welke oorlogen ken je op dit moment die te maken hebben met een geloofsverschil?

    ¨Waarom zou je jezelf verschuilen achter een god die jou verteld wat wel of niet goed is?¨

    Dit zie ik zelf niet als verschuilen. Ik denk dat het tegenwoordig meer moed vraagt om te leven zoals God dat wil, dan om te leven zoals Hij dat niet wil. Dit omdat je als christen leeft in de minderheid in een samenleving die in steeds grotere mate anti-christelijk is.

    ¨Misschien wat hard om te zeggen, maar ik vind het erg laf, en niet heel intelligent, om je mening te baseren op iets fictiefs.¨

    Zoals hierboven al aangegeven: graag hoor ik redenen waarom jij denkt dat God niet bestaat. Graag hoor ik ook je intelligente onderbouwing van wat jij vind wat de reden van het bestaan is.

    ¨ik respecteer ieder zijn geloof¨

    Dit betwijfel ik eerlijk gezegd na bovenstaande gelezen te hebben.

    Beste Eddie,

    Graag hoor ik je reactie op mijn vragen / opmerkingen. Ik zou graag het gesprek met je aangaan.

Laat een bericht achter