Home » Het (goede) nieuws van alledag » Als de liefde niet bestond
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Als de liefde niet bestond
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Als de liefde niet bestond

Gisteren zong Wende Snijders in De Wereld Draait Door een schitterend liedje van Toon Hermans. Over de liefde. Over de creatieve kracht die niemand kwijt wil. Acht coupletten, waarvan dit er één is:

Als de liefde niet bestond
Zou het strand de zee verlaten
Ze hebben niets meer te bepraten
Als de liefde niet bestond

Liefde en onze verbroken relaties

De strand en de zee horen bij elkaar. Ze trekken elkaar aan, ze stoten elkaar af. Eb en vloed. Als een soort dans. Een tango. Zoals we dat in vriendschappen, gezinnen, relaties en huwelijk ook kennen. Dat proces noemen we liefde. Het is mooi, gaaf en verleidelijk. En het is gevaarlijk, boeiend en spannend. Zoals de eb en vloed. Zoals een strak uitgevoerde tango.

Relaties kunnen helaas kapot gaan. Strand en zee raken elkaar kwijt. Eb en vloed verdwijnen. Er wordt opeens niet meer gedanst. Ruzie, wrok, haat, woede en gelijkhebberij blijven over. En eenzaamheid bij twee partijen. ‘Ze hebben niets meer te bepraten.’

Iedereen wil dansen

Toon Hermans bezingt de liefde. Want wie de liefde kent en omarmt, weet dat een relatie weer geheeld kan worden. Dat vraagt om lef, doorzettingsvermogen en vertrouwen.

Ik lees dit ook in de bijbel. Bij de voorloper van Jezus: Johannes de Doper. Hij riep mensen op om onderlinge relaties te herstellen.

In het boek van de profeet Jesaja staat al over Johannes geschreven: ‘Hij roept in de woestijn: Opzij voor de Heer! Maak de weg klaar voor de Heer! Maak de weg recht, zonder bochten. Maak de weg vlak, haal alle bergen en dalen weg. Dan zal iedereen zien dat God redding brengt.’
[De Bijbel, Het evangelie volgens Lucas, hoofdstuk 3]

De tango kan alleen gedanst worden op een vlakke vloer. En als de band met elkaar goed is. Dan kan de liefde op z’n mooist worden beleefd en gevoeld. Dat is de ideale situatie.

Maar wat als de ander niet wil?

God wil dansen met de mensheid. Dat is zijn grootste wens. Hij wil een liefdevolle band met de wereld. Wat moeilijker gezegd: de kring van Vader, Zoon en Geest (wat je kunt zien als een eeuwige goddelijke dans) is met de komst van Jezus opengezet voor de mensheid. Maar… wij wilden niet. Zoals wij dat soms ook in ons eigen leven opmerken: we willen het goed maken met die en die, maar hij/zij wil het niet…

Houdt het dan op? Dan maar geen dans?

Nee, zegt het verhaal van de bijbel. Ook dan laat God zijn liefde zien. Hij geeft Jezus, zijn Zoon, weg om voor eens en altijd te laten zien dat de liefde, wat God betreft, altijd blijft bestaan. Zijn grootste liefdesdaad is zijn dood aan het kruis, zoals Jezus zelf tegen zijn leerlingen zei: ‘Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden.’

Om daarmee ook tegen zijn leerlingen en tegen ons vandaag te zeggen: ‘Geef dus niet op als anderen een herstelde relatie niet willen. Ga niet dwingen. Want liefde afdwingen, werkt niet. Ga niet manipuleren. Want liefde en manipulatie levert nepliefde op. Maar blijf zelf je liefde voor de ander tonen vanuit de hoopgevende wetenschap dat je intens geliefd bent door de God van hemel en aarde.’

Want wat God wil, willen we (soms diep in ons hart) allemaal: De liefde moet blijven bestaan…

Doe jij mee met de liefde van God (van hem voor jou en de wereld, en van jou voor de mensen om je heen)? Wil je hierover doorpraten? Contact ons dan. Wil je God en Jezus leren kennen? Dan hebben we een mooie en passende cursus voor je!

Laat een bericht achter