Home » Leven » “Ik ken geen ander leven dan ik nu leef.”
Home » Leven » “Ik ken geen ander leven dan ik nu leef.”
Home » Leven » “Ik ken geen ander leven dan ik nu leef.”

De uitspraak van de slimme koopman, gespeeld door good old Morgan Freeman, bleef tijdens de film al bij mij hangen. Ben Hur praat na zijn wagenren-overwinning met de koopman (Morgan Freeman) die hem na een schipbreuk opgevangen, getraind en in de arena begeleid heeft. In dat gesprek hoor ik de koopman het volgende zeggen, als hij zijn eigen manier van leven overdenkt (slaven doorverkopen en gokken op wagenrennen): ‘Ik ken geen ander leven dan ik nu leid. Ik weet niet beter.’

Die zin bleef bij me kleven in een film die schitterend is. Alleen al qua techniek. Ik hoorde dat de wagenren-scènes 30 dagen geduurd hebben!

Geen ander leven kennen

Waarom blijft die zin bij me hangen? Omdat hij me meteen deed denken aan een andere belangrijke uitspraak voor me, namelijk deze: ‘Ik ben het leven.’ En opeens begreep ik tijdens de film die cryptische zin van Jezus van Nazaret.

Want we leiden allemaal onze eigen manier van leven. Door onze opvoeding en karakter worden we gevormd. En we accepteren volgens mij vervolgens allemaal een levensstijl. Met de nodige gedragspatronen, manier van denken, manier van doen, enzovoort.

Zoals die koopman. Hij zegt geen ander te leven kennen dan hij op dat moment leidt. Hij veroordeelt dat niet. Mensen kopen, verkopen en op wagenrennen gokken. Wilde hij dat als kind worden? Was dit de droom die hij voor zich zag? Was dit nou later?
We weten het niet. Het maakt ook niet uit. Dit is nou eenmaal zijn leven. Zegt hij in alle eerlijkheid tegen Ben Hur.

“Ik ben het leven.”

Misschien is dat wel een van de bedoelingen van Jezus als hij zegt dat hij het leven is. Dat hij jou en mij de gelegenheid geeft om uit onze bekende manier van leven te komen. Uit de patronen die vastgeroest kunnen zijn. Uit ‘zo is mijn leven nou eenmaal gelopen en daar moet ik het mee doen’.

Als Jezus zegt dat hij het leven is, biedt hij iedereen een andere manier van leven aan. Want mijn leven is niet hét leven. Het kan anders. En het moet van mij soms ook anders. Ik wil en ik hoef van Jezus geen slachtoffer van mijn leven te zijn. Er is altijd een uitweg. Een andere manier van kijken. Van denken. Van leven.

Dat is denk ik dat Jezus aanbiedt, als hij zegt dat hij het leven is. Ons leven is niet alleen noodlot. Niet alleen een samenloop van omstandigheden waaraan we zijn overgeleverd. Niet alleen een optelsom van opvoeding, eigen keuzes en toeval. Als we zijn vastgelopen of vastgeroest is er altijd een andere manier van leven mogelijk dan we nu aan het leven zijn.

Wil je meer van Jezus en zijn manier van leven en denken ontdekken? Doe dan de ‘Waarom Jezus?-cursus’.
Tagged with →  

One Response to “Ik ken geen ander leven dan ik nu leef.”

  1. Avatar wietzebaron schreef:

    Wel weer een enorme bokkensprong! Van een uitspraak die door Johannes Jezus in de mond werd gelegd naar de uitleg dat dit betekent dat hij “iedereen een andere manier van leven aanbiedt.” Allemaal meer en meer op (een geromantiseerde) Jezus gaan lijken, is dat dan die andere manier van leven? Allemaal het vaak nogal bekrompen christelijke pakje aan? Gaat dat het verschil maken?

Laat een bericht achter