Home » Bijbel » Hoe bestrijden we in Godsnaam het kwaad?
Home » Bijbel » Hoe bestrijden we in Godsnaam het kwaad?
Home » Bijbel » Hoe bestrijden we in Godsnaam het kwaad?

David en Goliat.

Al ken je de bijbel niet, er is in de wereldgeschiedenis misschien wel geen bekender verhaal dan de ‘kleine jongen die de grote reus verslaat’. Het is een bekende uitdrukking geworden. Als Ajax of PSV of Feyenoord tegen Barcelona of Madrid moet voetballen, is het David tegen Goliat. (Jammer is het dan wel dat David in de voetbalwereld zelden of nooit wint…;-))

Lang verhaal kort

Lees je het verhaal in de Bijbel, dan duurt dat zo’n 10 minuten.
Dat kan korter. En ook leuker. Komt-ie:

Moraal van het verhaal

Laten we ons in dit blog op het einde focussen (vanaf 2:56). Op de moraal van het verhaal.

SLOT VAN HET INTERVIEW

Vraag: ‘Maar wat voor boodschap haal je uit dit bijbelverhaal?’
Antwoord: ‘Dat je met de juiste dosis moed en geloof je je reuzen tegemoet kan treden en ze kan verslaan. Hoe groter de reus, hoe harder hij valt. Hoe intimiderend dan ook. Als je je slinger maar niet vergeet… En ook de stenen niet natuurlijk.’

Wacht even… is dit niet gewoon een raar, onbeschaafd en afschuwelijk verhaal?

David en Goliat is een oud verhaal. Het staat in het zogenaamde Oude Testament. Dat betekent dat we die tijd serieus moeten nemen, en niet zomaar naar onze tijd kunnen transporteren. En dat is maar goed ook, want dat zou betekenen dat gelovigen vandaag de dag met stenen zouden moeten gooien als ze worden aangevallen. Dat lijkt me ongewenst.

En nog sterker, als je in het verhaal leest dat David het hoofd van Goliat afhakt, dan zien we al snel allemaal afschuwelijke IS-beelden voor ons. Plus vragen als: wat is dat voor absurde tijd? En: wat is dat voor raar, onbeschaafd boek? En: wat is dat voor God die dit geweld allemaal maar toelaat?

Nou, over die vragen is veel te vertellen. En die vragen moeten ook serieus genomen worden. Maar dat kan ik hier nu niet doen. Wil je er toch iets meer over lezen, dan raad ik deze blog aan.)

Ik ga nu verder, en maak meteen de sprong van dat oude verhaal in het Oude Testament naar het verhaal van Jezus in het Nieuwe Testament, het tweede deel van de Bijbel. Want dan zien we opmerkelijke verschillen. Verschillen in de bestrijding van het kwaad dat ons kan bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan dreigende buren, treiterende collega’s, terreur en aanslagen, geweld op de sportvelden en het uitgaansleven, enz.

Welke verschillen tussen Jezus en David?

Eigenlijk kunnen we wel verder met die moraal van het verhaal. Dat we onze stenen en slinger niet moeten vergeten in de bestrijding van het geweld dat ons bedraagt. De vraag is alleen: hoe zien die wapenuitrusting en die stenen eruit? Welke “slinger” en welke “stenen” gebruikt Jezus?

Opvallend is dat Jezus, die de ‘zoon van David’ wordt genoemd, nooit stenen gooit. Niet naar zijn eigen tegenstanders en niet naar wie hij zijn grootste (onzichtbare) vijand noemt: satan. Jezus gebruikt andere stenen: geen geweld, maar… zelf goed blijven leven. Geen verbaal geweld, maar ware en rake woorden. Geen fysiek geweld, maar zichzelf in elkaar laten slaan (tot kruisiging toe) om daarmee het kwaad te laten uitrazen en machteloos en te schande te maken.

En de wapenuitrusting van Jezus? Die ziet er volgens een zendeling van Jezus, Paulus, zo uit:

“Neem daarom de wapens van God op. Houd stand, met de waarheid als gordel om jullie heupen, de gerechtigheid als harnas om jullie borst, de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan jullie voeten, en draag bovenal het geloof als schild waarmee jullie alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden.”
[Paulus, Brief aan de kerk in Efeze, hoofdstuk 6]

Dit kan nog allerlei vragen oproepen. Hoe zien die wapens van Jezus er precies uit? Ook daar kan ik nu niet op ingaan. Mijn punt is dat dat het andere wapens zijn dan die David in zijn tijd gebruikte. Ik geloof dat God niet verandert. Ik geloof ook dat hij zich in de loop van de geschiedenis beter en anders en vernieuwender laat kennen. Het Oude is het Nieuwe Testament geworden, en dat nieuwe inspireert ons in onze tijd meer dan het oude. Omdat we dat oude nog genoeg om ons heen zien…

Vraag

Welke wapens gebruik jij als je fysiek of verbaal wordt aangevallen? Dezelfde wapens? Of heb je net als David destijds eenzelfde soort moed en lef en geloof om andere wapens op te pakken?

Tagged with →  

Laat een bericht achter