Home » Leven » ‘Dit kun je je kind toch niet aandoen?’
Home » Leven » ‘Dit kun je je kind toch niet aandoen?’
Home » Leven » ‘Dit kun je je kind toch niet aandoen?’

Herken je dit? Je hoort iemand iets doen dat totaal niet door de beugel kan. Je wilt er iets van zeggen, maar je denkt: ‘Als ik er nu iets van zeg, bereik ik er niks mee. En ik krijg waarschijnlijk nog een grote bek terug ook.’

In de kleedkamer na zwemles

Zwemles is afgelopen. Mijn vrouw kleedt onze dochter om. Terwijl ze dat doet, hoort ze een andere moeder tekeergaan tegen haar dochter van 5 of 6 jaar: ‘Kun je nou nog steeds niet door dat gat duiken? (Door-een-gat-onder-water-duiken is onderdeel van zwemdiploma A.) Hoe lang oefen je dat nu al? Tjongejonge, ik haal je van turnen af! Echt waar.’

De maag van mijn vrouw draait zich om. Alles in haar verzet zich tegen deze hardheid. Ze krijgt een enorme medelijden met het kind. Thuisgekomen zegt ze tegen mij: ‘Hoe kun je dit je kind aandoen? Wat voor wonden sla je op de deze manier. En het ergste is nog dat het kind later als ze groot is precies hetzelfde gedrag zou kunnen vertonen…’

Ik vraag: ‘Heb je er wat van gezegd?’
Mijn vrouw: ‘Nee.’
Ik: ‘Hoezo niet?’
Mijn vrouw: ‘Dat komt dan toch niet bij haar binnen. Dat wordt zeker weten een grote bek terug.’

Tja, dat is ook zo.

“Geef wat heilig is niet aan de honden en gooi je parels niet voor de zwijnen; die zouden ze maar met hun poten vertrappen, zich omkeren en jullie verscheuren.”
[Levensles van Jezus van Nazaret, in de zogenaamde Bergrede, ongeveer in het jaar 33, in Israël]

Honden en zwijnen

Niemand geeft zijn hond brood, hoe luxe en lekker gebakken ook.
En varkens maak je blij met een modderbad, niet met sieraden, hoe luxe en mooi ze ook zijn.

Als Jezus zegt dat je je parels niet voor de zwijnen moet gooien, zegt hij dat je rekening moet houden met wie je praat. Goedbedoelde uitspraken of je prachtigste levenslessen (voor de ander) of iemand de waarheid vertellen kan zich zomaar tegen je keren. Waarom? Omdat die ander er (nog) niet aan toe is. Omdat die ander nog te boos is. Omdat die ander nog te verdrietig is. Omdat die ander… vul maar in.

Dan maar helemaal niks zeggen (of doen)?

Tja, dat is de vraag. Ik denk dat er geen verplichting is maar wel altijd een mogelijkheid om iemand aan te spreken. Ook in die situatie in dat zwembad. Niet aanspreken met de waarheid (‘Dit kun je een kind toch niet aandoen?’ of iets dergelijks), maar wel anders. Creatief anders. Door aanvaardend begrip, door invoelend naast iemand te gaan staan, door je te verplaatsen in de woede van die moeder. Want wie kent dat niet? Die gevoelens van onmacht en frustratie? Of dat je een gewoon een baaldag hebt, waarin je jezelf even niet kunt beheersen en je onmacht en frustratie botviert op je kind, hoe slecht dat gedrag ook is?

Honden en zwijnen liefhebben. Of: Gelijk hebben en krijgen is niet alles

Geef wat heilig is niet aan de honden.
Gooi je parels niet voor de zwijnen.
Een inspirerend en lastig levenslesje. We moeten in veel situaties slim zijn met de woorden die we kiezen. Lastig hoor. Vooral als we zeker weten dat we 100% gelijk hebben met onze kritiek.

Volgens mij leert Jezus hier ook dat het leven niet gaat om gelijk hebben of krijgen. Of om de ander zo snel mogelijk te overtuigen van ons eigen gelijk of “de waarheid”. Het gaat Jezus (en God die hij zijn vader noemt) allereerst om de medemens. En onze zichtbare liefde voor de medemens. Altijd en overal. Want zo laat God zichzelf ook kennen.

Onze medemens maakt stomme fouten. Net als wijzelf doen. Maar dat betekent gelukkig niet dat we onze medemens niet kunnen liefhebben. Hoe? Nou, laten we een hond eerst maar eens een bot of een stuk vlees geven, voordat we tegen hem of haar aan gaan praten met onze ware en goedbedoelde en “heilige” woorden.

Ben je met deze blog eens? Reageer hieronder of op onze Facebookpagina. Wil je meer van Jezus en zijn manier van leven en denken ontdekken? Doe dan de ‘Waarom Jezus?-cursus’.
Tagged with →  

One Response to ‘Dit kun je je kind toch niet aandoen?’

  1. Avatar Marij schreef:

    Volgens mij:

    Volgens de bijbel in gewone taal gaat het hier om ‘het goede nieuws’, en niet om ‘Goedbedoelde uitspraken of je prachtigste levenslessen’. ( Vertel het goede nieuws niet aan mensen die niets met God te maken willen hebben). Dat zijn volgens mij twee verschillende dingen. En ik denk dat dáár waar een mens in verdrukking komt, je er zéker iets van kunt zeggen. Geen olie op het vuur gooien, maar inderdaad op een milde, begripvolle manier. Ik hoop dat deze moeder niet regelmatig zo tegen dit kind doet, want dan vrees ik de beschadigingen voor later … En zelfs één keer kan daar al genoeg voor zijn. En misschien groeit het moeder allemaal boven haar hoofd, zijn er geldproblemen waardoor ze graag wil dat het diploma snel gehaald wordt. Misschien heeft ze wel hulp nodig … o.a. ten bate van haar kind.

    Overigens géén verwijt aan uw vrouw dat ze niets gezegd heeft, want dat kan ik me wel voorstellen.

Laat een bericht achter