Home » Bijbel » Liefde is geven en…?
Home » Bijbel » Liefde is geven en…?
Home » Bijbel » Liefde is geven en…?

Wat is liefde?

We zingen erover, dichten erover, delen haar uit, bedrijven haar en geven haar. En het mooiste is dat als we de liefde op haar mooist en best ontdekken, dat we dan God zelf ontdekken. En zelfs voor God (in ons) kunnen spelen…

Maar God is toch dood?

Vorige week sprak ik in de dorpskerk van Bunnik tijdens een trouwdienst. Een fantastisch moment om de liefde te vieren.
We dachten na over onderstaande uitspraak uit een brief van Johannes, een van de leerlingen van Jezus, die op leeftijd is gekomen. Ik zie een oude en wijze man voor me, die over het papier gebukt is, zijn pen in de inkt doopt en schrijft:

Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we van elkaar houden, blijft God in ons. Dan is zijn liefde in ons volmaakt geworden.
[De Bijbel, Eerste brief van Johannes, hoofdstuk 4]

We kunnen denken of het gevoel hebben dat God dood is. En wie denkt dat niet eens? Ik bedoel, zie jij God ergens in de wereld? Ik niet. Ik begrijp het wel als er wordt gezegd dat God dood is.

Onzichtbaarheid vs dood-zijn

Het is alleen de vraag of dood-zijn en onzichtbaar-zijn hetzelfde is. En dat denk ik niet. En volgens mij zegt Johannes dat ook. God is onzichtbaar. ‘Niemand heeft God ooit gezien.’ Ook Johannes niet. Hij is alleen in zijn jeugd drie jaar lang opgetrokken met iemand die op een manier leefde, dat je denkt: ‘Als er een God is, laat hem dan zijn zoals Jezus van Nazaret.’ Daarom wordt Jezus ‘de zoon van God’ genoemd, een term die in die tijd alleen op de Romeinse keizer werd toegepast, want Tiberius was “de (geadopteerde) zoon van God”. En God was dan keizer Augustus. Tenminste, zo liet hij zich noemen.

Jezus komt het meest in de buurt van God. Dat geloven de leerlingen. En dat zie je terug in onderstaand gesprek. Van Filippus, een collega-leerling van Johannes.

Daarop zei Filippus: ‘Laat ons de Vader zien, Heer, meer verlangen we niet.’
[Evangelie van Johannes, hoofdstuk 14]

Filippus vraagt naar ‘de Vader’. Dat betekent dat hij Jezus als Gods zoon ziet, maar Filippus wil meer. Niet alleen de zoon (Jezus), ook de Vader (God zelf) wil hij zien.
Jezus reageert op Filippus, waarin zelfs wat ergernis lijkt te zitten:

Jezus zei: ‘Ik ben nu al zo lang bij jullie, en nog ken je me niet, Filippus? Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. Waarom vraag je dan om de Vader te mogen zien?

Onze onderlinge liefde is de lijm tussen God en mensen

Jezus laat de Vader niet aan zijn leerlingen zien. Omdat het volgens Jezus niet hoeft. Je ziet de Vader al in hem. Jezus is het mooiste en beste plaatje van God, schrijft de apostel Paulus ergens.

God is en blijft (vooralsnog) dus onzichtbaar. En daarom vond ik die uitspraak van Johannes zo mooi. Nog een keer:

Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we van elkaar houden, blijft God in ons. Dan is zijn liefde in ons volmaakt geworden.

Ik zei in mijn trouwpreek dat ik aan lijm moest denken. Als we elkaar liefhebben, wordt God aan mensen gelijmd. God is onzichtbaar (oke, Jezus geeft het mooiste plaatje), maar God wordt zichtbaar in ons als we elkaar liefhebben.

Hoe ziet die liefde er dan uit?

Dat lijkt me dan de vraag. Waarmee dit blog ook begon. Wat is liefde?

En daar is zoveel over te zeggen. En te ontdekken. Het moet in ieder geval iets “goddelijks” zijn. Iets ongrijpbaars, iets overdonderends. Maar wel te beleven. En te bezingen. En iets zijn om uit te leven. Eén ding heb ik over de liefde ontdekt, en ik deel het graag.

Vraag het aan mensen die al lang bij elkaar zijn. ‘Wat is het geheim van jullie huwelijk of vriendschap?’ Negen van de tien keer krijg je als antwoord: ‘Het is een kwestie van geven en nemen.’ En ik denk dat negen op de tien mensen dan knikt. ‘Inderdaad, dat is het geheim van een goed huwelijk.’

Totdat je God leert kennen. Die liefde is. En totdat je het verhaal van Jezus leert kennen. Jezus laat een andere liefde zien. Niet ‘geven en nemen’.

Nee. God neemt niet.

Gods liefde bestaat uit geven en… geven. Constant geven, geven, geven, geven. Hoe Jezus dat kon? Hij wist zich geliefd door God. En vanuit die bron stroomde zijn constant gevende rivier.

Ik denk dat als de hele mensheid op deze manier elkaar liefheeft (en laat ik bij mezelf beginnen, bijvoorbeeld in mijn eigen huwelijk en vriendschappen!), dat dan de wereld is gered. Omdat we dan de volmaakte liefde kennen. En toepassen.

Wil je de liefde-in-levende-lijve leren kennen? Doe dan de ‘Waarom Jezus?-cursus’.
Tagged with →  

Laat een bericht achter