Home » Bijbel » Genesis 1: Rusten is God het werk laten doen
Home » Bijbel » Genesis 1: Rusten is God het werk laten doen
Home » Bijbel » Genesis 1: Rusten is God het werk laten doen

Sorry en helaas, maar het hoogtepunt van Genesis 1 is niet de schepping van ons: de mannetjes en de vrouwtjes. En als we toch over hoogtepunten praten: ook de opdracht om vruchtbaar en talrijk te zijn is niet de kern van het eerste hoofdstuk van de Bijbel.

Het slotstuk van Genesis 1 wordt niet bepaald door de zesde dag, maar door de laatste dag, die als enige van alle dagen heilig wordt verklaard.

‘God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte God van heel zijn scheppingswerk.’ [De Bijbel, Genesis 2 vers 3]

Business man sleeping on the laptop

Het advies van mijn studentenpastor

Toen ik theologie studeerde belde zo nu en dan een wijze, oude man me op. Of hij sprak me even aan in het universiteitsgebouw. Mijn studentenpastor. Ik kan me de gesprekken met hem nog goed herinneren. En vooral het volgende advies zal ik mijn leven lang niet vergeten.

‘David, je moet zo werken dat je nooit op vakantie hoeft.’

Hij had zijn advies nog niet uitgesproken of er brak een glimlach door op zijn gezicht. Onmiddellijk vervolgde hij: ‘Natuurlijk moet je wel op vakantie gaan, maar je begrijpt me wel. Toch?’

Ik zei ‘ja’, maar ik voelde ‘nee, wat praat je nou raar, man’. De wijsheid van de beste man was niet aan mij besteed. Nog niet. Nu ben ik ruim 10 jaar verder. En ik denk mijn studentenpastor nu iets beter te begrijpen. Hoop ik.

Lees ook blog 1 en blog 2 en blog 3 over Genesis: het begin van de wereldgeschiedenis volgens de Bijbel en onze vragen van nu daarbij.

Ook al overspannen, burn-out of hondsmoe geweest?

Ik sprak op een gegeven moment niet zomaar met de studentenpastor. Ik had volop last van een voor velen bekend fenomeen.

Wie in de 21ste eeuw leeft heeft pas echt geleefd als hij een keer overspannen of burn-out is geweest. Of hondsmoe. Dat bedoel ik natuurlijk gekscherend, maar in elk geintje zit een seintje. Want het komt natuurlijk gewoon heel erg vaak voor. Ik heb het zelf ook ervaren. Ik ben in 2003 een jaar lang dermate overspannen geweest dat ik geen alinea van een boek kon lezen. Na 3 regels was ik al doodmoe. Een heel nare en onbegrijpelijke ervaring. Echt rot.

Geen rust

Ik ben geen psycholoog of therapeut, dus ik weet niet hoe overspannenheid en burn-out werkt. Ik weet alleen dat het me echt overviel. Ik heb de signalen niet vantevoren opgevangen. Ik studeerde gewoon, ik genoot van de voetbalweekenden, en opeens… Bam! Klaar.

Kennelijk kun je gewoon lekker werken. Gewoon lekker vrije tijd hebben. Gewoon lekker studeren. En toch zoveel innerlijke spanning hebben dat de bom een keer barst. Ik had in mijn vrolijke leven gewoon geen rust.

Misschien dat mijn studentenpastor dat bedoelde. Dat hij wilde zeggen dat ik voor ‘rust in mijn werk’ moest proberen te zorgen. Dat ik me niet helemaal het schompes moest werken en voetballen om daarna een paar weken via een vakantie bij te tanken, om er vervolgens weer helemaal voor te gaan. De studenpastor adviseerde me om werk en rust bij elkaar te houden. Alsof hij dit tegen me zei: ‘Goede innerlijke rust in het werk van alledag beperkt de noodzaak van vakantie.’

Het was een Genesis-advies

God rustte op de zevende dag. Na zijn werk. Het opvallende is dat deze rust niet betekende dat God op die dag niks meer deed. Dat hij, zeg maar, in een hangmat ging liggen genieten van wat hij geproduceerd had. Rusten betekent voor God opvallend genoeg dat hij aan het werk gaat. Of blijft. In alle rust aan het werk.

Jezus van Nazaret, die God als zijn eigen vader ziet, zegt ergens tegen mensen, die het maar niks vinden dat Jezus op sabbat (de zevende dag in de Joodse week) geen rust houdt:

‘Mijn Vader werkt aan één stuk door, en daarom doe ik dat ook.’
[De Bijbel, Johannes 5 vers 17]

Vet schokkend, als je je even inleeft in die tijd. De mensen om Jezus heen pikken deze uitspraak dan ook niet. Ondermijnt Jezus hier de door God opgelegde rustdag? Neemt hij als rabbi (!) de wet van God niet langer serieus? En, dat komt ook bij me op: Verdedigt Jezus hier een 24-uurs-economie?

Rusten is God het werk laten doen

Ik denk dat er heel veel goedheid en liefde in die uitspraak van Jezus zit. Wat hij zegt is dit: ‘De reden dat God (mijn vader) ooit de rustdag oplegde, was niet om God tevreden te houden, maar jullie! Als jullie regelmatig met jullie werk stoppen, zeggen jullie daarmee tegen God en jezelf: ‘Ik hoef de wereld niet draaiende te houden. Mijn werk is niet alles voor me. Ik hoef er niet verslaafd aan te zijn (workaholic). God houdt de wereld draaiend. Hij werkt voor me. God geeft mij rust, terwijl hijzelf volgens Jezus in alle rust doorwerkt.

God kan iets waarmee wij – ik wel in ieder geval – erg veel moeite hebben: de balans tussen werk en rust zuiver en goed houden. God kan dat. Jezus volgens eigen zeggen ook. Ik niet. Dus moet ik van tijd tot tijd rust nemen. En meer en meer het advies van mijn studentenpastor serieus nemen en mezelf aanleren.

Dé reden waarom God die rustdag ooit aan Israël oplegde was dat het een koppig volk was. Het waren namelijk mensen. Voor je het weet werken mensen aan één stuk door. Voor je het weet koppelen we werk los van rust. Met misschien overspanning, burn-out en hondsmoeheid tot gevolg.

Herkenbaar?

Rustgevende wijsheid

Wij zijn God niet. En Jezus lijkt te zeggen dat we ook Jezus niet zijn. Daarom betekent onze rust niks anders dan erkennen dat we God en Jezus het werk laten doen. Hij zorgt, al werken vogels uiteraard wel met hart en ziel. Ik hoef niet als een Atlas mijn leven en de wereld te dragen. God is de regisseur van mijn leven, van mijn tijd, van mijn inkomen en portemonnee.

God werkt in alle rust 24/7 door (aan een nieuwe wereld, naar volmaakte rust<>werk). Ik werk daar graag aan mee, als het moet net als Jezus op rustdagen, maar hoef me niet eindverantwoordelijk te voelen. En die wijsheid heb ik niet alleen nodig, maar werkt vooral heel ontspannend. En helend, vooral toen ik in 2003 aan de grond zat.

Wil je doorpraten over deze blog? Heb je vragen of opmerkingen. We staan voor je klaar.
Tagged with →  

2 Responses to Genesis 1: Rusten is God het werk laten doen

  1. Avatar wietzebaron schreef:

    Je basisanalyses zijn altijd erg to the point en herkenbaar. Het wordt alleen verwarrend als de Bijbel er weer bij moet worden gesleept. David lijkt precies te weten hoe Genesis gelezen moet worden en wat Jezus wel of niet verdedigt….
    Het komt bij mij wel erg op “inlegkunde” over. Misschien zorgt de veronderstelde noodzaak om onze levenslessen uit de bijbel te halen wel voor veel spanning en kunnen we rust vinden door dat maar eens los te laten en gewoon te gaan leven. Dat is wel mijn persoonlijke ervaring.

  2. Avatar David Heek schreef:

    Zouden bijbelse levenslessen ook kunnen rijmen met ‘gewoon te [gaan] leven’? Of levert dat bij jou per definitie ‘spanning’ op?

Laat een bericht achter