Home » Bijbel » Pinksteren: leef je mooiste droom uit
Home » Bijbel » Pinksteren: leef je mooiste droom uit
Home » Bijbel » Pinksteren: leef je mooiste droom uit

Dit weekend is het Pinksteren. Misschien wel de onbekendste religieuze feestdag. Het gaat terug op een meidag in Jeruzalem, in het jaar 33 van onze jaartelling.

Wat gebeurde er die dag? (Welkom in een absurd verhaal)

Het verhaal gaat zo. Een groep jonge studenten en volgers van Jezus van Nazaret zitten bij elkaar in een huis. Al anderhalve week. Ze horen een hevige wind waaien. Alleen het geluid, ze voelen de wind niet. Heel raar. Maar het wordt nog gekker. Boven of op hun hoofd verschijnen vlammen, maar ze verbranden niet. En alsof het nog niet gek genoeg is, vindt er een hypersnelle LOI-cursus plaats. Ze kunnen direct in allerlei talen en dialecten praten. Over het leven van Jezus, hun leermeester, die dood was, weer leefde, en 10 dagen geleden naar de hemel was opgestegen. Wat er gebeurt? Iets bovennatuurlijks, maar dan op aarde. De geest van God meldt zich.

Mensen in Jeruzalem, inclusief Joden die rond die tijd voor het Joodse Pinkster- of Wekenfeest de stad bezochten, hadden de klap uit de hemel gehoord. Massaal naar dat huis natuurlijk. Daar zagen en hoorden ze de Jezusvolgers. Iedereen verrast, vooral als ze het verhaal van Jezus in hun eigen taal horen. En dat van een stelletje vissers uit Galilea. Hoe kan dat? Gebeurt hier iets bovennatuurlijks? Zou kunnen. Sommigen dachten aan een meer natuurlijke oorzaak: ‘Ze zullen wel gezopen hebben.’ Pinksterbier, voor wie van een geestig pilsje houdt.

Smiling beautiful couple sitting on a sofa and dreaming about ne

‘Jullie leven nu in een droom’

Petrus, de leider van de groep, staat op en zegt ongetwijfeld met een glimlach dat hij en de zijnen niet dronken zijn. Je gaat ’s morgens vroeg toch niet aan de alcohol? Er gebeurt wel wat anders, volgens Petrus. Een droom komt uit, met verwijzing naar een oude profeet.

PROFETIE VAN JOËL, EEN JOODSE PROFEET (ong. 500 voor Christus)

Aan het einde der tijden, zegt God,
zal ik over alle mensen mijn geest uitgieten.
Dan zullen jullie zonen en dochters profeteren,
jongeren zullen visioenen zien en oude mensen droomgezichten.

Die profetie komt volgens Petrus op deze rare dag uit. Dat is Pinksteren in 33 na Christus. De Geest wordt uitgestort. Zonen en dochters profeteren (de leerlingen) en dan… jongeren krijgen visoenen, bejaarden dromen dromen.

Welke dromen komen uit?

Wat ik zie gebeuren is dit. Het zijn dromen die tot aan de dag fantastisch zijn, en nog steeds gedroomd worden:

1. Als het om God gaat, draait het niet meer om heilige gebouwen en heilige (speciale) mensen.
Stel je eens voor dat Ajax of Feijenoord zijn wedstrijden vanaf nu niet meer in de ArenA of in De Kuip, maar in de polder speelt. Absurd natuurlijk. Ze spelen graag op hun eigen plek, in hun eigen voetbaltempels, waarvoor je hoge toegangsprijzen betaalt en waarvan je lid kunt worden. Het is hun heilige domein, op sommige plekken in de stadions mag je als gewone supporter natuurlijk niet komen. De bestuurskamer. Of het heilige: in de kleedkamer. Of het allerheiligste: op het veld.

Zo werkte God lange tijd ook in Israël. God was alleen in de tempel van Jeruzalem te benaderen. En alleen door de zogenaamde hogepriester, 1 x per jaar, in het allerheiligste: de ruimte waar de gouden kist (of ark) van God stond.

Maar toen Jezus 50 dagen voor Pinksteren aan een kruis stierf scheurde het gordijn van die allerheiligste ruimte doormidden. Je begrijpt al snel de bedoeling daarvan. Door de dood van Jezus is er vrije toegang tot God mogelijk. En dan niet alleen in alle ruimtes van die tempel, maar op elke plek op aarde. De leerlingen krijgen de geest… in een huis. Niet in de tempel. Oftewel: sinds de dood van Jezus is de hele aarde heilig geworden. De hele aarde is een tempel. Of een kathedraal. Zendeling Paulus zegt het ergens zo: ‘God heeft de wereld met zichzelf verzoend, door Jezus.’ Je kunt God dus op elke plek benaderen, door Jezus. Daarom scheurde dat gordijn doormidden.

Het gaat niet meer om heilige gebouwen (zoals tempels en, soms, kerken of stadions willen zijn) of om heilige mensen die specialer dan anderen zijn (hogepriesters of, soms, dominees of, soms, omhooggevallen bestuursleden). God is overal en door iedereen te benaderen. Wie of waar je ook bent. Een apart gebouw, een heilige tempel, een heilige hogepriester, is niet meer nodig. Vooral voor Joden destijds, maar ik denk dat dit nog steeds voor velen een droom is die uitkomt. De Geest van God veroorzaakt op die dag een revolutie van ongekende omvang. Een nieuw tijdperk aan ‘het eind der tijden’.

2. We kunnen leven in de geest van God
‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, zeggen wij in Nederland. Geef toe, dat is geen zin uit onze mooiste droom. De Geest van Pinksteren laat het al zien: een stel vissers doen de meest abnormale dingen. En ook vandaag nog kun je je mooiste droom uitleven (tenminste, als het je mooiste droom is natuurlijk), en die typisch bij God en Jezus en de Geest horen.

MOOIE DROMEN

– stel dat je iedereen kunt liefhebben, ook de grootste rotzakken.
– stel dat je in je leven niet meer alleen met jezelf en je carrière bezig hoeft te zijn. Maar dat je kunt en wilt doen wat Jezus consequent deed: focussen op de jou naast jou.
– stel dat je niet meer je best hoeft te doen voor God (meer tijd met anderen doorbrengen, meer geld geven, meer bidden, meer bijbellezen, meer stille tijd, enzovoort) om met hem in het reine te komen. Zie jezelf in een droom wel eens met God wandelen met de gedachte: het is gewoon goed tussen ons?
– Stel dat je niet meer constant hoeft te navelstaren en je jezelf moet afvragen of je wel goed (genoeg) leeft, waardoor je vaak jezelf met anderen moet vergelijken. Kortom, dat je droomt dat er geen negatief oordeel over je leven komt.
– stel dat je met iedereen in vrede zou kunnen leven, ook als de ander jou het licht niet in de ogen gunt. Dat je vrij wordt en geen last meer hebt van jouw wens dat de ander eerst excuses moet maken, voordat jij die ander kunt kunt vergeven.
– stel dat je niet meer cynisch of onverschillig hoeft te worden door je zorgen of de complexe wereldproblematiek, maar dat je geloof houdt in een goede afloop (omdat het met Jezus uiteindelijk ook goed afliep – hij stond op uit de dood). Kortom, dat je geloof en vertrouwen houdt, middenin een wereld vol oneerlijkheid, corruptie en ellende.
– stel dat je niet langer meer achtervolgd hoeft te worden door schuldgevoelens. Of door een beschamend persoonlijk verleden. Dat je droomt dat het goed zit tussen jou en God, omdat Jezus het zó goedgemaakt heeft tussen de wereld en God dat ze samen kunnen komen. En dat je die wereld nu al kunt binnenstappen.

Heb je die mooie dromen wel eens?
Zou je ze willen zien uitkomen?

Ze zijn al uitgekomen. De Geest bevestigt wat Jezus heeft gedaan. 2000 jaar geleden, en 2500 jaar geleden voorspeld. Het is nu alleen nog een kwestie van die mooie dromen uitleven. De vraag is of je dat wilt. Maar weet dat het kan.

Meer weten? Of wil je gewoon je mooie (of misschien boze) dromen kwijt? Neem in alle vertrouwen contact met ons op.
Meer lezen over Pinksteren kan ook!
Tagged with →  

Laat een bericht achter