Home » Het (goede) nieuws van alledag » Waar is die ene overtuigende stem?
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Waar is die ene overtuigende stem?
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Waar is die ene overtuigende stem?

Onze stem doet er vooral toe, voordat er vandaag al dan niet in het hokje wordt gestemd.

Daarom staan alle sociale media boordevol. Met stemadviezen, blogs, analyses en zo voort. Veel mensen laten zich horen. Ze willen anderen overtuigen van hun visie of gelijk. En ik denk dat iedereen die iets roept wel een groep(je) mensen meetrekt. Wie het hardst, wie het meest overtuigend en wie het meest charismatisch of populistisch zijn stem kan gebruiken, krijgt de grootste groep achter zich aan.

Opinion poll

We horen stemmen, we willen hoop en verlangen voelen

We luisteren naar veel stemmen. Want we hopen en verlangen. We hopen de stem te horen van die ene vertrouweling of vriend of intellectueel die we wèl kunnen begrijpen, en die ons overtuigt van een ‘ja’ of ‘nee’ of ‘blanco’ of ‘niet stemmen’.

Demokreetie

Al die stemmen kunnen ons gek en moe maken, mij in ieder geval wel. Een democratie is prachtig en misschien wel de meest passende staatsvorm, omdat alle stemmen gehoord mogen worden. Maar juist in onze tijd, waarin iedereen wat kan zeggen en alle media worden aangeboord, lijkt het erop dat onze democratie langzaamaan in een demokreetie is veranderd. Iedereen roept, met de beste persoonlijke intenties. Maar we horen door al de stemmen zomaar het bos niet meer, Cruijffiaans gezegd. :-)

Door zo’n referendum merken we dat democratie op zich niet zaligmakend is. Sterker nog, het rammelt aan alle kanten. Wat ik zie is dat het hele volk, versnipperd door meningen en steeds meer politieke partijen, op zoek is naar die ene vertrouweling, vriend, charismaticus, populist of intellectueel die we wèl begrijpen. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die vandaag totaal onafhankelijk in het stemhokje staan. De overgrote meerderheid volgt gewoon iemand. Een vriend. Of een mooie mening op een blog. Of je ouders. Of een partij. Of je (onderbuik)gevoel.

Op zoek naar de stem

Ik weet niet wat de beste keuze is. Ja, nee, niet stemmen, wachten met stemmen tot een bepaald opkomstpercentage. Niemand weet het. En zij die dat wel stellig menen te weten, kunnen zich aanmelden voor de gratis en inspirerende cursus ‘hoe kan ik minder aan en van mezelf denken?’ ;-)

Een referendum als vandaag legt zowel pijnlijk als mooi bloot dat we op zoek zijn naar die ene stem, die we blind kunnen vertrouwen. Dat is nog geen eens een stem die ons voorkauwt of we vandaag ja of nee moeten stemmen. Naar zo’n stem verlangen we niet. Volgens mij verlangen we wel naar een stem die iets als dit zou kunnen zeggen: ‘Wat je vandaag ook stemt, mijn en jouw wereld staat of valt er niet mee. De wereld is van mij. Je hoeft de wereld niet te dragen of te begrijpen. Stem jij met een rein geweten en met volmaakte bedoelingen, waarop ik je in alle liefde en waarheid kan aanspreken.’

Die stem schreeuwt niet. Hij fluistert eerder, als het gefluister van de wind door het bos. Maar die stem heeft ook een gezicht gekregen. Een gezicht van een vertrouweling, van een vriend, van een super-intellectueel die je toch begrijpt, een gezicht waarin je God zelf herkent. Ik hoor die stem terug in Jezus van Nazaret. En het schijnt dat wanneer hij als een herder begint te praten, er veel schapen opkijken en luisteren. Omdat ze zijn stem herkennen. Omdat hij hun verlangen en hoop aanwakkert. Omdat zijn stem hen in beweging zet, zowel relaxed als actief, zowel hoopvol als realistisch, zowel nederig als nadenkend. Hij zoekt nog steeds naar meer van zulke schapen.

Weten wat die stem zoal te zeggen heeft? Lees dan eens dit blog.
Tagged with →  

One Response to Waar is die ene overtuigende stem?

  1. Avatar Wietze Baron schreef:

    Maar hij zingt wel mee in het koor van “stem op mij!” , want “Ik ben de weg, de waarheid en het leven” (Joh. 14:6) en anders word je ……. (bijv. Joh 15:6: buitengeworpen, verdord, in het vuur en verbrand)

Laat een bericht achter