Home » Bijbel » Nieuwe mannen gezocht
Home » Bijbel » Nieuwe mannen gezocht
Home » Bijbel » Nieuwe mannen gezocht

Fouten maken.
Of, nog erger, gepakt worden op onze fouten.
Dat willen we niet.

Als wij mannen ergens een hekel een hebben, dan is het wel aan de schuld krijgen. We hebben er de pestpokken aan. Oké, natuurlijk maken we fouten. Maar dat weten we zelf ook wel. Je hoeft ons daar echt niet zo nodig op te wijzen, oké? Dank u.

Wij mannen willen geen fouten maken. We willen juist een goed leven hebben. We willen daar ook wel de leiding in nemen. We willen de boel ook wel beschermen. Daar zijn we ten slotte voor gemaakt. Daar ben je een vent voor. We beschermen onze vriendinnen, onze vrouwen, onze kinderen. De hele mikmak. Als het moet met ons leven, echt waar. Zelfs als die lieve vrouwen tegen ons zeggen dat ze onze bescherming niet nodig hebben, geëmancipeerd of gefeminiseerd of weten-wij-veel-wat-voor-eerd als ze moeten zijn. Dan lachen we zachtjes vanbinnen. En staan we paraat om haar te redden als ze onder de druk bezwijkt.

MAAR PAK ME NIET ALS IK DAAR EEN KEER EEN FOUT IN MAAK! Zie je dan niet hoe ik mijn best doe om een goede kerel/man/vent/echtgenoot/vriend te zijn.

Rot lekker op, Paulus. [Over de blinde God.]

Een man.
Een vrouw.
Een paradijs.
Vrouw eet van de verboden boom.
Man krijgt de rest van de wereldgeschiedenis de meeste schuld.
Vooral door één man. Paulus.
Krijg nou wat!

Zoals wij door Adam allemaal sterven, zo zullen wij door Christus allemaal levend worden gemaakt.
[Paulus in zijn eerste brief aan de kerk in Korinte, hoofdstuk 15]

Ja daag! Rot lekker op, Paulus. Kun je niet lezen ofzo? Het spijt me zeer, maar het is toch echt Eva die niet met haar tengels van die boom kon blijven. En dan zeg jij dat mensen door Adam zullen sterven? Hallo?
En van wie moet jij dat zeggen, Paulus? Van je God? Lekkere God. Zeker geen kerel. Ja, blind. Dat is-ie.
En je bent toch zelf een vent, Paulus. Hoe dom kun je zijn?
“Door Adam”, kom nou.

Een gesprek als mannen onder elkaar

‘Wat zeg je?’

‘Kalmeer even, Adam. Dan gaan we als mannen onder elkaar even bij elkaar zitten. Pilsje erbij. En dan ga ik wat tegen je zeggen, oké? En tegen je soortgenoten. De mannen. Adamieten. A(mster)dammers. Haha.’

‘Eh, pils? Bier? Waar wil je dat vandaag halen. Uit de bierboom, die ik nog niet ken?’

‘Heb je wat water voor me?’

[Even later zegt Adam:]

‘Proost! En brand maar los, vriend!’

‘Adam, vriend! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben op zoek naar nieuwe mannen.

Ooit ben ik het avontuur met jou begonnen. Een toffe kerel, dat ben je. Ik kan enorm van je genieten. Ik wil en hoop ook dat je je gaat voortplanten. Maar jou kennende hoef ik me daarover niet al te druk te maken. Echt, een wereld vol met mannen lijkt me geweldig. Eén groot, stoer avontuur. Vrouwen vind ik ook geweldig, net als jij. Laat ik dat ook gezegd hebben. Ik weet ook dat ze altijd aan de deur meeluisteren. Ik hou van vrouwen. Fantastische wezens. Complex (niet voor mij, hoor), maar heerlijk om mee te leven. Maar met mannen op z’n minst net zo heerlijk!

Ik zoek nieuwe mannen, Adam. Eerlijke mannen. Mannen die vertrouwen hebben. In mij, in God, in vrouwen, in het leven. Want jij bent niet eerlijk, Adam. Niet altijd.’

‘Begin jij nu ook al. Lid van de club van Paulus, zeker.’

‘Wat heb ik tegen je gezegd, Adam, toen ik je deze mooie tuin liet zien?’

‘Jaja, dat ik mag eten van alle bomen in de tuin. Maar niet van de boom die me leert wat goed is en wat kwaad is. Als ik van die boom eet, zal ik sterven.’

‘Precies. En wat heb je tegen je vrouw gezegd, Adam?’

‘Ja, hetzelfde natuurlijk. Het is een hele duidelijke en goede regel.’

‘Adam?’

‘Ja.’

‘Ik heb wat anders gehoord.’

‘Van wie? En wat dan?’

‘Ik hoorde Eva dit zeggen, toen ze werd verleid: “We mogen de vruchten eten van alle bomen, behalve van de boom in het midden van de tuin. Als we van die boom eten, of hem alleen maar aanraken, zullen we sterven. Dat heeft God gezegd.”

‘Oké. Klopt toch?’

‘Ben jij God, Adam? God heeft helemaal niks gezegd over dat ‘aanraken’. Dat heb jij eraan toegevoegd. Dat heeft Eva van jou gehoord. Volgens mij heeft ze dat niet zelf bedacht.

‘Ah, doe nou niet alsjeblieft niet zo heel moeilijk, man. Het leek me wel verstandig om echt te voorkomen dat ze wat van die boom zou eten. Heb er even een extra hekje omheen gebouwd, zeg maar. Je moet vrouwen wel beschermen, hè. En voorkomen is toch beter dan genezen?

‘Adam, waarom vertrouw je me niet? En waarom vertrouw je Eva niet? Vertel me, waarom zou mijn goede en duidelijke regel niet voldoende zijn om een eventuele misstap te voorkomen?

‘Ik was bang, omdat ik niet wil sterven, snap je. Dat snap je toch wel?’

‘Weet je, Adam. Ik hoorde laatst een man, die iets heel moois zei over angst en vertrouwen. Het waren zijn laatste zinnen.

‘Wat zei hij dan?’

‘Vertrouwen, dat is jezelf durven vergeten. Angst, dat is niet aan jezelf kunnen ontsnappen.’

‘Ik zoek nieuwe mannen, Adam. Mannen die niet bang zijn. Mannen die de controle uit handen durven geven. Mannen die het niet meer nodig vinden om de weinige regels van God uit te breiden met zelfbedachte nieuwe regels. Mannen die mij en mijn Vader wel vertrouwen. Mannen, zoals ze bedoeld zijn. Mannen die het volle leven durven aan te gaan. Met de spanning van het weinige. Met de zin in het avontuur. Precies wat vertrouwen is. Jezelf durven vergeten, en met God en anderen ontsnappen aan een saai en gecontroleerd leven.

‘Maar die mannen ga je nooit vinden, Jezus.’

‘Vertrouwen, Adam. Watch me. En let dan eens op de mensen die me vertrouwen en gaan nadoen. Zowel mannen als vrouwen. Waar is Eva trouwens? Met je vrouw moet ik ook nog even babbelen. Trouwens, lekker biertje, hoor. Amstel?

‘Nee, Eufraat-bier.’

‘Haha. Weet je trouwens waar je vijfde broer woont, Adam?’

‘Nou?’

‘Edam.’

DE AFLOOP VAN HET UNIEKE AVONTUUR VAN JEZUS, DÉ MAN
‘Zoals de dood er is gekomen door een mens, zo is ook de opstanding uit de dood er gekomen door een mens.’
[Paulus, in diezelfde brief, een vers eerder.]

Meer te weten komen over het goede, avontuurlijke leven zoals God het bedoeld heeft? Klik hier en begin de Startersbijbelcursus. Je mag ook mij mailen, als je met mij wilt sparren: d.heek@ikzoekgod.nl
Tagged with →  

2 Responses to Nieuwe mannen gezocht

  1. Avatar Anja schreef:

    Gadverdamme!! Alleen die verwijzing al:”alleen voor mannen”… en dan dit verhaal! Bah! Ik bezoek bepaalde sites omdat ik op zoek ben.. (naar god of wat dan ook wat mij kan helpen). Maar als ik dan dit soort verhalen tegen kom, denk ik alleen maar dat ik beter af ben zonder het geloof.

Laat een bericht achter