Home » Bijbel » Leeg van onszelf zijn
Home » Bijbel » Leeg van onszelf zijn
Home » Bijbel » Leeg van onszelf zijn

‘Leeg van onszelf zijn’. Kent u die uitdrukking? (Met dank aan dominee Gremdaat :-))

Het tegenovergestelde kennen we zeker. Niet leeg, maar vol van onszelf zijn. Hoog of groot van onszelf denken. Oftewel: trots zijn. Dat wil natuurlijk niemand zijn. Maar wat is nou het tegenovergestelde van trots of van ‘vol van jezelf zijn’?

Leeg van onszelf zijn, dat slaat nergens op. Als ik even nadenk, kom ik maar op één ander woord.

Nederigheid. Maar ja, dat woord klinkt meteen zo hopeloos ouderwets. Ja toch? Of valt dat wel mee?

‘Gelukkig zijn mensen die nederig [letterlijk: ‘leeg van zichzelf’] zijn, want voor hen is Gods nieuwe wereld.’
[Jezus in zijn Bergspeech, Matteüs 5 vers 3]

God, wat ben ik trots

Iemand dichtte eens dit:

Heer, niet trots is mijn hart / niet hoogmoedig mijn blik. / Ik zoek niet wat te groot is / voor mij en te hoog gegrepen.
[David, Psalm 131]

Trots lijkt op strot. Krijg ik daarom deze dichtregels zo moeilijk mijn strot uit? Natuurlijk ben ik wel trots. Man, wat ben ik dat snel. Waarom kan ik me anders zo aangeslagen voelen als ik mijn leven vergelijk met dan van anderen. Op Facebook. Ik scroll, en scroll. Ik vergelijk anderen met mezelf. Onbewust, soms bewust.

Tenminste, als ik niet lekker in mijn vel zit. Dan heb ik daar vooral last van. Dan ontleen ik mijn eigenwaarde zomaar aan het geluk of het succes van anderen, of het gebrek daar aan.

Ben ik nou leeg of vol van mezelf?

Ik vraag me af: ben ik nou leeg of vol van mezelf als ik mezelf met anderen vergelijk, op Facebook of op straat of op mijn werk?

Ik denk dat allebei het geval kan zijn.

1. We kunnen dan leeg van onszelf zijn. En we proberen die leegte op te vullen door nog negatievere dingen of nog minder succesvolle mensen op te zoeken. Resultaat: ‘Ik ben nog niet zo heel leeg. Het kan nog altijd leger. Of slechter.’ Ondertussen of even later voelen we ons vaak alsnog leeg. En dus checken we Facebook nogmaals. Roddelen is ook een beproefde methode om onze eigen leegte te omzeilen of te maskeren.

2. Ook kunnen we dan vol van onszelf zijn. En we proberen die volheid bevestigd te zien. We zetten dan iets positiefs over onszelf op Facebook, en hoe meer likes, hoe voller we worden. Resultaat: ‘Ik wist niet dat ik zo vol kon zitten.’ Het geeft een geluksgevoel. Totdat iemand je natuurlijk vraagt wie je echt bent. En met welk doel je zulke dingen op Facebook zet.

Wat is nederigheid dan?

Dan toch maar even over dat (oude?) woord nederigheid. Wat betekent dat?

Het betekent in ieder geval dat je niet langer vol van jezelf bent. Het betekent ook niet dat je dus maar slecht of laag van jezelf denkt. Het betekent dat we leeg van onszelf worden, in die zin dat we de wereld niet meer om onszelf laten draaien.

Iemand zei eens: ‘Echte nederigheid is dat je niet minder ván jezelf denkt, maar minder áán jezelf.’

Ik vind dat idee van nederigheid wel sterk. Want of ik nu vol of leeg van mezelf ben, als ik mezelf met anderen vergelijk… ben ik vooral met mezelf bezig. En dat is doodvermoeiend. Het maakt ongelukkig.
Van dat doodlopende spoor wil Jezus zijn publiek afbrengen. Het is de eerste zin van zijn bergspeech.

‘Gelukkig zijn mensen die nederig zijn…’ Echt geluk begint met het afbreken van onze trots. En dat we de leegte die overblijft, opvullen met God en het goede leven: leven in de geest van Jezus, die Psalm 131 naar mijn overtuiging consequent uitleefde.

Gebed

Dit is mijn gebed. Dit wens ik mezelf toe, en anderen natuurlijk net zo goed.

‘God, houd me op een goede manier nederig. Bevrijd mij van mezelf. Laat me minder aan mezelf denken. Zodat er ruimte ontstaat om aan u te denken, en aan de mensen die om me heen staan. Vul me met dankbaarheid voor de goede en mooie dingen die anderen doen. En laat mijn dankbaarheid dan terugvloeien naar u, die mij vult met oneindige liefde en waarheid.’

Wil je meer ontdekken wat het christelijk geloof betekent? Check onze blogs. Of schrijf je in voor een van onze gratis cursussen.
Tagged with →  

Laat een bericht achter