Home » Het (goede) nieuws van alledag » Waar ben jij mee gezegend?
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Waar ben jij mee gezegend?
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Waar ben jij mee gezegend?

Een voorstelrondje, ja hoor, je moet er altijd weer aan geloven. Afgelopen maandagavond zat ik weer eens in een nieuwe groep mensen. De leider stelde het volgende voor: aan de hand van je hand stel je jezelf even voor aan de groep.

Waar ben jij mee gezegend

De duim staat voor iets waar je goed in bent.
De wijsvinger staat voor het doel waar je met je leven heen wilt.
De middelvinger staat voor iets waaraan je een hekel hebt.
De ringvinger staat voor iets of iemand waar je trouw aan blijft.
De pink staat voor een kleinigheid waaraan je je kunt ergeren.

Waar wil jij mee gezegend zijn?

Eerst die duim dus. En daar houden we over het algemeen vaak niet zo van. Zeggen waar we goed in zijn. Toch lukte het ons vaak wel wat om te zeggen. Want het is natuurlijk wel leuk om te weten waar je goed in bent. En ik denk dat het ook goed is om zo nu en dan hardop te zeggen met welke kwaliteiten en eigenschappen we gezegend zijn.

Waar ben jij mee gezegend? En wat vind je van de eerste ‘duim’ van Jezus?

‘Je bent gezegend met…’

‘Je bent gezegend met nederigheid als eigenschap.’ Dat zegt Jezus als eerste zin in een toespraak.* Hij voegt er meteen aan toe: ‘…want dan is Gods nieuwe wereld voor jou.’

In andere woorden: als we ons nergens of voor niemand te groot voelen, gaat er zeker weten een nieuwe wereld voor je open. Als we met iedereen contact kunnen leggen – of het nu met onze medemens of met God is – wordt het leven heerlijk leefbaar en verrassend.

Een nieuwe wereld vs Onze eigen wereld

Zodra we anderen uitsluiten, stellen we onszelf boven die ander. Dan zetten we het contact op slot. Gaat er een wereld dicht. Komt er ruimte voor saaiheid en voorspelbaarheid. Maar het ergste is nog dat we ons eigen leven afknotten. Wie zichzelf te groot vindt voor iets of iemand, zegt eigenlijk: ‘Het enige wat ertoe doet, is mijn eigen wereldje. Dat wil ik koste wat kost in stand houden.’ Tegen dat wereldje komt Jezus in verzet, en hij zet er andere, nieuwe wereld tegenover. Namens God, zegt hij. En volgens mij is die nieuwe wereld echt goed nieuws.

Willen wij nergens te groot voor zijn?

Misschien een idee, als je het interessant vindt, om zo eens tegen de Algemene Politieke Beschouwingen van vandaag (17 september 2015) aan te kijken? Waar zien we trots? Waar gezonde nederigheid? Wie zet het contact op slot? Welke politici zetten deuren open? Wie spreken ons aan, en waarom?

Interessant is het sowieso om zo eens naar ons eigen gedrag te kijken. Zou ik nederig willen zijn? Zou ik me voor niets of niemand te groot willen voelen? Raakt dat aan mijn verlangen? Waarom wel of waarom niet?

Wil je meer over Jezus en Gods goede nieuws te weten komen? Kijk dan eens hier.

* In zijn toespraak zegt Jezus letterlijk ‘Gezegend ben je’ in plaats van ‘Gelukkig ben je’. De verbinding is eenvoudig gelegd: wie gezegend is met wat Jezus zegt, wordt volgens hem gelukkig.

Tagged with →  

Laat een bericht achter