Home » Het (goede) nieuws van alledag » Ons geld, ons hart en Griekenland
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Ons geld, ons hart en Griekenland
Home » Het (goede) nieuws van alledag » Ons geld, ons hart en Griekenland

Een sociaal experiment. ‘Give what you can, take what you need.’ Geef wat je wilt geven, neem mee wat je nodig hebt. Wat doet het filmpje met jou?

Ons geld, ons hart en Griekenland

Het filmpje raakt het hart. En ons verlangen. Zat onze maatschappij maar helemaal zo in elkaar. De crisis in Griekenland zou zo opgelost zijn.

Griekenland heeft geld nodig? We geven het. Je zult vanzelf zien dat Griekenland op een goed moment zelf euro’s aan een bord hangt. Voor een ander noodlijdend euroland. En zo zijn we er voor elkaar en houden we elkaar gezond.

De werkelijkheid is anders. Oké, Griekenland krijgt geld, maar ze worden wel verplicht om staatseigendommen te verkopen en hun schuld daardoor te verlichten. Iemand twitterde: ‘Stel je eens voor dat wij gedwongen werden om Schiphol, de haven van Rotterdam en de binnenstad van Amsterdam te verkopen.’ Europa gunt Griekenland om gratis geld van het bord te halen, maar hangt er een tweede bord-met-snoeiharde-verplichtingen naast.

Wiens hart of verlangen raakt dit? Wat voor een wereld wordt hierdoor veilig gesteld?

Die ene dollar

In het commentaar onder het filmpje valt het veel mensen op: die ene dollar die overblijft. Het bord raakt na een tijdje leeg. Uit fatsoen laten mensen dat ene briefje hangen. Zoals wij Nederlanders op een verjaardag de laatste bitterbal op de schaal laten liggen. Het experiment en systeem sterft een langzame dood…

Kan dat anders?

Hoe kan het dat het systeem sterft? Hoe kan het dat Europa Griekenland wel helpt, maar toch ook weer met verplichtingen op de proppen komt. Waarom geven wij niet… gewoon om te geven? Dat we geven zonder er iets voor terug te willen hebben. En ook nog eens met het risico dat we onszelf helemaal blut geven.

Heb je bij het lezen van deze blog een vraag? Contact ons hier.

Geld legt ons hart bloot

Het bord raakt leeg. We willen best wat geven. Ook best wat nemen. Het filmpje raakt ons (hart). Tegelijk legt het ons hart ook open en bloot. Want we geven (en nemen) natuurlijk wel, maar altijd… tot op zekere hoogte. We kijken wel uit. Niemand wil zijn zekerheid verliezen. ‘Give what you cán.’ Waarom halen wij rijke westerlingen 1 dollar uit onze dikke portemonnees?

Het experiment en de nieuwe wereld van God

Het verhaal van de Bijbel is krankzinnig. Samen te vatten in één zin: ‘God geeft alles weg. En vraagt vertrouwen terug.’ Zo werkt zijn systeem:

1. ‘God gives what he can’
Volgens het verhaal van de Bijbel gaf God het beste en mooiste en meest dierbare wat iemand maar weg kan geven: zijn eigen kind. God wil niet dat alles uiteindelijk voor niks is geweest – alleen maar omdat wij zo bang waren om onze zekerheden te verliezen. Bang om belangeloos lief te hebben. Volgens Jezus God werkt alleen dat systeem. Een systeem dat wordt opgebouwd door liefde. Elk ander systeem gaat vroeg of laat verloren, aldus Jezus die God zijn vader noemt. ‘Opdat iedereen niet verloren gaat…’ (Johannes 3:16).

2. ‘People take what they need’
Wat doen wij? Wat heb je nodig om gelukkig te leven. Geld? Uiteraard. Zonder geld kunnen we niet leven. Denken we, als we niet naar de vogels in de lucht kijken. ;-)

3. ‘People give what they can’
Wie God leert vertrouwen en overtuigd raakt van zijn ‘liefdessysteem’ gaat hem vanzelf nadoen. Je verandert. Je hart verandert. Je geldgebruik vanzelf ook. Je maakt anderen gelukkig, en je wordt er zelf nog gelukkiger van ook. :-)

Ik heb jullie steeds laten zien dat je hard moet werken. Want dan kun je zorgen voor mensen die hulp nodig hebben. Denk aan wat de Heer Jezus zei: ‘Je wordt gelukkiger van geven dan van ontvangen.’
[Paulus in Handelingen 20:35 tegen een groep kerkleiders in de kerk van Efeze, West-Turkije]

Wat heb je echt nodig?

Geld is maar geld. En dat geldtijdperk gaat voorbij, is gezegd. Maar tot die tijd blijft de vraag: Wat kun jij geven en wat heb jij nou echt nodig?

Wil je God en zijn nieuwe wereld beter leren kennen? Doe dan eens de cursus ‘WaaromJezus?’ Of ben je getriggerd door de links naar de Bijbel en wil je dat boek beter leren begrijpen, dan hebben we een mooie StartersBijbel-cursus voor je!
Tagged with →  

Laat een bericht achter