Home » Jezus » Jezus’ 16 beroemdste uitspraken
Home » Jezus » Jezus’ 16 beroemdste uitspraken
Home » Jezus » Jezus’ 16 beroemdste uitspraken

Er staan ongeveer 250 uitspraken van Jezus in de Bijbel (het ligt eraan hoe je telt) en een paar daarbuiten. De volgende zijn daarvan het bekendst. Ik geef er een korte uitleg bij.

oor575x380

1. ‘Oordeel niet.’
Schrijf niemand af. Wat Jezus erna zegt is minder bekend: ‘Want met jouw oordeel over anderen word je zelf geoordeeld.’ Scherpe woorden komen namelijk als een boemerang op je terug.

2. ‘Behandel anderen, zoals je wilt dat ze jou behandelen.’
Dit is de beroemde ‘Gouden Regel’ die ook Confucius en Mohammed leerden. Reageer nooit ‘zomaar’ op een ander, maar leef je eerst in diegene in en baseer daarop wat je doet.

3. ‘Pas wie ruimte heeft voor dit kind, die heeft ruimte voor God.’
We zien onopvallende mensen vaak over het hoofd. Maar je kunt pas openstaan voor een grote God, als je oog hebt voor ‘kleine’ mensen. God werkt namelijk, zo legt Jezus uit, subtiel ‘als een mosterdzaadje’.

4. ‘Heb je vijanden lief.’
God houdt van zijn vijanden, legt Jezus erbij uit: hij geeft iedereen leven en geluk, regen en zon, en is daarin niet partijdig. Doe dat na.

5. ‘Bij God is alles mogelijk.’
Jezus geloofde in een God die alles kan: dan is er dus nooit een situatie meer helemaal hopeloos en is er nooit geen oplossing.

6. ‘Maak je geen zorgen voor morgen, want morgen zorgt wel voor zichzelf.’
Kijk naar de vogels, zegt Jezus, die hebben geen machines en geen contracten, en toch gaat het ze goed. Kijk naar de lelies, die staan maar wat te dromen en God zorgt wel voor ze.

7. ‘Vele eersten worden de laatsten, vele laatsten de eersten.’
Wie succesvol is volgens mensen, kan een flater slaan bij God. En wie wij een ‘loser’ vinden, kan God juist waarderen. God kijkt namelijk naar de binnenkant.

8. ‘De mens is er niet voor de sabbat, maar de sabbat voor de mens.
De sabbat was in Jezus’ tijd een verplichte rustdag. Prettig, maar het kan ook een last worden. Blijf daarom de bedoeling van alle regels zien: ze zijn er voor ons, wij niet voor de regels.

Wil je meer over de Bijbel te weten komen, doe dan eens onze StartersBijbel-cursus.

9. ‘Zoek en je zult vinden.’
Jezus vertrouwt erop dat God weliswaar onzichtbaar is, maar toch te ervaren valt. Zet zelf de eerste stap en sta ervoor open: ‘Klop en je word binnengelaten.’

10. ‘Wees niet bang: alle haren op jullie hoofd zijn geteld.’
God kent elk detail van wat hier op aarde gebeurt, daarvan was Jezus vast overtuigd. Hij kan wel erge dingen toelaten, maar het kan daarom nooit té erg worden.

11. ‘In het huis van God zijn veel kamers.’
Bij God geldt geen vol = vol. Hij heeft een groot hart waar mensen van alle kleuren, landen, overtuigingen en verledens welkom zijn.

12. ‘Verzamel geen schatten op aarde, maar in de hemel. Daar roesten ze niet weg en kunnen dieven er ook niet bij.’
Geld, status, uiterlijk – dat vergaat uiteindelijk allemaal. Maar je karakter en je overtuigingen – dat kan nooit stuk. Dat zijn je ‘schatten in de hemel’.

13. ‘Wie het zwaard gebruikt, komt door het zwaard om.’
Dit zegt Jezus als hij zelf wordt gearresteerd en vlak daarna zal worden gekruisigd. Hij had dus alle reden om zich te verdedigen. Maar geweld leidt alleen maar tot meer geweld.

14. ‘De waarheid zal je bevrijden.’
Wat maakt vrij? Een goede regering? Een fijne vakantie? Veel geld? Nee, stelt Jezus, eerlijk zijn, niet liegen. Pas als je de werkelijkheid aanvaardt, ben je helemaal vrij.

15. ‘Wat heb je eraan als je de hele wereld wint, maar jezelf verliest?’
Jezus kende wel de Romeinse keizers die inderdaad de halve wereld veroverden, maar van binnen kapot gingen. Het gaat niet om succes van buiten, maar vertrouwen van binnen.

16. ‘Als je op de linkerwang geslagen wordt, keer je rechterwang toe.’
Iemand tegenover slaat je minnetjes met de achterkant van z’n kant op je linkerwang. Dan keer jij brutaal je andere wang toe, alsof het je niets doet. Jezus adviseert dus als je wordt vernederd, niet weg te kruipen maar de onderdrukker de waarheid te vertellen.

Wil je meer ontdekken over Jezus, ga dan naar de gratis waaromJezus?-cursus. Als je deze cursus gaat doen, word je begeleid door een persoonlijke e-coach, met wie je eventuele vragen kunt bespreken.
Reinier Sonneveld
Reinier Sonneveld ging als twintiger niet naar een kerk, maar inmiddels met veel plezier weer wel. Hij is schrijver van diverse populaire boeken, zoals De stilte van God en Het goede leven. Hij houdt regelmatig lezingen en was hoofdredacteur en bedenker van de Jezus-glossy. (Disclaimer)
Reinier Sonneveld

@r_sonneveld

Schrijven, spreken, projecten.
Welke conflicten komen eraan? Hoe ziet oorlog er over 10, 20 jaar uit? Afgelopen woensdagavond mocht ik een mooi ge… https://t.co/7InqrzUgf4 - 49 minuten ago
Reinier Sonneveld

Latest posts by Reinier Sonneveld (see all)

Tagged with →  

10 Responses to Jezus’ 16 beroemdste uitspraken

 1. Geke schreef:

  Hallo
  Bij punt 10 wordt gezegd Hij kan wel erge dingen toelaten maar het kan daarom nooit te erg worden.
  Mijn vraag: en als je dan hele erge dingen meemaakt waarbij je hele toekomst wordt weggevaagd, door een ongeluk, en je moet verder (je bent niet gestorven) maar dit geestelijk niet voor elkaar kunt krijgen?
  Waar is dan de God die je zo hard nodig hebt? Voor je gevoel ben je door Hem in de steek gelaten..
  En hoe kun je als naaste familie hiermee omgaan?

  Gr Geke

  • Johnny B. schreef:

   Beste Geke, je hele toekomst weggevaagd, dat klinkt heftig en uitzichtloos. Alsof er geen toekomst meer is. Er is altijd een toekomst, maar misschien niet zoals jij of je naasten die had(den) voorgesteld. Ik heb twee maanden tussen hemel en aarde gezweeft door gezondheidsproblemen. Het leek er op dat ik nooit meer uit het hospitaal zou komen, nooit meer zou kunnen werken, niet meer thuis zou komen en niet meer aan het gewone leven deel kon nemen. Ik stond met lege handen. Het licht brak door toen ik besefte wel degelijk een toekomst te hebben, misschien nog wel beter dan op deze wereld. Ik heb mijn wanhoop bij de Heer gebracht “ik weet het niet meer” en Hij heeft mijn lege handen gevuld op een manier die ik niet zelf had kunnen bedenken. Ik heb een nieuwe, betere toekomst gekregen, al op deze wereld. Ik ben niet van mijn gezondheidsproblemen hersteld, maar kan er wel mee functioneren als ik me aan een aantal gedragsregels houd. Ik ben veel toegankelijker geworden voor de mensen om mij heen, ben een veel leukere huwelijkspartner geworden (dat zegt mijn vrouw) en kan weer goed hoofd- en bijzaken onderscheiden (als je de dood in de ogen hebt gekeken, weet je wat ècht belangrijk is). Leg je wanhoop neer bij de Heer en laat Hem jouw lege handen vullen op Zijn manier en Zijn tijd. Ik wens je Zijn zegen toe.

   • Rosa schreef:

    Hallo Geke, ik lees net jouw bericht. Ja, het is wel heel moeilijk om nog een toekomst te kunnen zien ook al weet je denk ik wel dat je “alles bij de Heer kunt leggen”. Dat lijkt me nl. het meest lastige: je erbij neerleggen dat het is zoals het is en Hij toch wel bij jou moet zijn, want dat zeggen ze ook zo vaak toch? Hoe gaat het nu dan met je? Ik bid dat het je beter gaat en je weer wat moed hebt gekregen, want het is het leven in je die toch gewoon door gaat. Ik bid je Zijn Shalom toe.

 2. Mac61 schreef:

  Jammer dat de hoofdstukken en de verzen er niet bij staan zodat mensen ze zelf in hun bijbel te kunnen nalezen..net als de Bereërs in Handelingen 17:11 .

 3. Stan schreef:

  De uitspraak van JEZUS laat degene zonder zonde de eerste steen gooien.

  • Martien Martien schreef:

   Er zijn natuurlijk veel meer uitspraken van Jezus, maar hier hebben we er 16 op een rijtje gezet waarvan wij denken dat ze direct toepasbaar zijn in het leven van vandaag. ;-)

   • Stn schreef:

    Deze uitspraak overlapt ook enigszins, de eerste genoteerde uitspraak van de 16. Ik ben iemand die vaak impulsief mensen iets voor de voeten gooit, ik heb ADHD en heb autistische trekken. Maar een paar dagen later, wie denk ik wie ben ik om te oordelen. Ik ben ook niet echt een pareltje van de natuur, heb dan weer spijt.

    • Martien Martien schreef:

     Oh, maar helemaal goed hoor dat je reageert. Ik heb het niet ervaren alsof je iets ‘voor mijn voeten gooit’. Gewoon prima om te reageren. En je bent juist wel een parel in Gods hand. ;-)

 4. Berthie schreef:

  Het is moeilijk te leven met een zwak zenuwgestel. Dan zit ik wel in de duisternis. Maar ik weet dat bij alle dinge het bij god mogelijk is. Ik probeer veel te bidden. En gedichten te maken over god.en hoop toch een goede toekomst tegen te gaa.
  N. Ja vertrouw o Jezus zijn woorden. Hij geeft geloof, hoop en liefde. Ik ben dankbaar dat ik van Jezus mag houden.

Laat een bericht achter