In God geloven

Home | In God geloven

Waarom zou je in God geloven? Wat voegt een onzichtbaar, almachtig opperwezen toe aan mijn leven? Krijg je bijvoorbeeld een succesvoller leven als je in God gelooft? (Antwoord: nee, niet per se.) Word je van geloven gelukkiger dan van niet-geloven? (Antwoord: ja, volgens onderzoek wel.) Heeft het leven meer zin als je in God gelooft? (Antwoord: Goeie én oude vraag!)

Lees ook: Is er bewijs dat God bestaat?

Wat is geloven?

Veel mensen, gelovig of niet, denken dat geloven betekent dat je ervan overtuigt bent dat er een God is. Nou is dat niet onwaar. Gelovigen geloven dat er een God is. Maar de kern van geloven is vertrouwen. In God geloven is nog wat anders dan op God vertrouwen. Ik geloof bijvoorbeeld dat mijn vrouw altijd bij mij blijft, maar daarop vertrouwen is een ander verhaal. Wat als ik vreemdga? Wat als ze me zat wordt? Wat als ik langdurig ziek word of ernstig verminkt raak? Wat als…

Gelovigen geloven vertrouwen erop dat God hen trouw blijft, wat we hem ook aandoen, hoeveel fouten we ook maken. Omdat hij van mensen houdt, ongeacht huidskleur, ras, karakter enz.

Geloven als middel, niet als doel op zich

Dit vertrouwen wordt niet als doel op zichzelf gezien. Het is niet zo: als je maar in God gelooft, zit het goed of ‘dan kom je in de hemel’. Nogmaals: geloven is vertrouwen. En vertrouwen heeft pas zin als je werkelijk gaat leven. Als je de spanning, het onzekere, het oncontroleerbare toelaat. Op God vertrouwen is geen kwestie van mooie woorden. Als iemand zich achterover laat vallen, terwijl hij erop vertrouwt dat zijn vriend hem opvangt, wordt dat vertrouwen pas gevoeld als je je werkelijk achterover laat vallen. Wie blijft staan en zich niet achterover laat vallen, kan alleen mooie praten over vertrouwen. Op God vertrouwen is dus het leven aangaan.

In God geloven is een middel om te kunnen leven, niet een doel op zich. Je vertrouwt erop dat er iemand is die je ziet, liefheeft, volgt, opvangt en redt als het nodig is.

Maar waarom zou ik geloven?

Er zijn meerdere redenen om in God te geloven. Je wordt er gelukkiger van. Iedereen wil geliefd zijn, het liefst door iemand die ertoe doet. Je vader, moeder, vriend(inn)en, enz. Als God bestaat, dan moet hij er uiteraard toe doen. Een god die er niet toe doet, is geen god. Een andere reden om in God te geloven is ons (verborgen) verlangen. We willen, en voelen vaak ergens, dat de bodem van de put nooit wordt bereikt. Dat er altijd hoop is. Dat je er toch op de een of andere manier uitkomt. En we ervaren vaak dat de shit ons tot andere mensen maakt.

Maar de meeste gehoorde reden waarom veel mensen in God (gaan) geloven, is de persoon van Jezus, op wie alle vorige redenen van toepassing zijn. Hij bleef God, die hij zijn Vader noemde, vertrouwen tot aan zijn dood toe. Het leverde hem de naam boven alle namen op. Gelovigen geloven in God, omdat Jezus dat ook deed en volhield en gelukkig maakte.

Meer ontdekken over deze Jesus, waarom hij God bleef vertrouwen, en wat zijn dood voor je betekent? Doe dan onze online cursus WaaromJezus?.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)

8 reacties

  1. zoeker op 8 mei 2015 om 22:03

    Ik vind het bijzonder dat het woord Liefde weinig voorkomt. Terwijl dat juist hetgeen is wat mij als zoeker trigger… Moet je redenen verzamelen om te geloven? Redenen zijn er genoeg te verzinnen, de vraag wat is het alternatief voor niet-geloven is ook een goede… Maar met redenen en met geen alternatief maakt het nog niet dat je gelooft.

    En dan vind ik deze blog niet passen bij wat ik verwacht van een nlikzo-einsiedln.savviihq.com site.

    Dan mis ik het persoonlijk aanspreken van een echte zoeker. Maar geboren en getogen in de Waarheid is het ook verrekte moeilijk een echte zoeker aan te spreken denk ik.

    Succes verder

  2. David Heek op 11 mei 2015 om 11:10

    Beste zoeker,

    dankjewel voor je reactie. Inderdaad komt in deze blog het woord ‘liefde’ amper voor (wel een keer een link). Veel blogs op IkzoekGod.nl gaan daar ook over. Typ het woord ‘liefde’ maar eens in, in de zoekmachine van deze site (rechtsboven deze pagina).

    Je schrijft: ik mis het persoonlijk aanspreken van een echte zoeker. Mijn oprechte vraag aan jou is: wat zou je graag willen horen of lezen?

    Hartelijke groet!
    David Heek

    • zoeker op 11 juni 2015 om 22:11

      Ik heb de laatste tijd meerdere blogs gelezen. Het valt mij op dat dit vaak gericht is op de doelgroep geboren en getogen christenen. Natuurlijk zijn dit of kunnen dit mensen zijn die in een bepaalde fase van hun leven twijfelen aan hun geloof, of hun oude geloofswaarden heroverwegen of omvormen, Jezus onderzoeken. Het lijkt erop dat je (en vele anderen met jou) de groep gelovigen die twijfelt aanspreekt.
      Vaak voel ik mij daarom niet aangesloten. 3 jaar geleden heb ik eens een Alpha gaan. Mooi concept, net als de Bovenzaal. Ik ben daar wel enthousiast over. Maar het zijn altijd allemaal mensen die christelijk opgevoed zijn (mijn ervaring) en opnieuw verstevigd/gecoached moeten worden. Ik val daar als blanco zoeker buiten de boot (lees: niet geboren en getogen vanuit geloof of enige kennis ergens van tot drie jaar geleden). En hoe meer ik van de woorden evangeliseren en de (bedoelde) missionaire kerk snap.. Hoe kriegeliger ik word dat veel communicatie niet gericht is op mensen zoals ik. Zoeken is een eenzaam proces en dan is het lastig dat veel preken, boeken of blogs er niet op gericht zijn op mij als zoekende maar meer op de afgedwaalde christen die makkelijk benaderbaar is.

  3. wietze op 25 mei 2015 om 20:22

    ‘t Ja, nou wordt voor “geloven” en “vertrouwen” wel hetzelfde woord gebruikt in het Griekse Nieuwe Testament (pisteuo). Lastig om er dan nog verschil tussen te willen zien. De term “geloven” is wellicht wat van z’n oorspronkelijke beteken afgedwaald!

    Dat “gelukkiger” zijn is een zwakke. Het verschil met mensen “zonder Jezus in hun hart” is bepaald niet spectaculair, en het maakt bij “gelovigen” ook niet of nauwelijks uit om welk geloof het gaat. De Mormonen lijken bijv. ook heel goed te scoren. Als reclame voor het evangelische “Jezus Only” werkt dit argument dan ook niet echt.

    Helaas komen kinderen van god er ook niet “altijd uit”, dat heeft 25 jaar in het Evangelische wereldje me wel geleerd. Wel hebben we het nodig te geloven dat we er telkens weer uit zullen komen!!. En daarvoor hebben we elkaar nodig en niet een geprojecteerde Koning Jezus die van z’n almacht uiteindelijk maar bitter weinig heeft laten zien.

  4. Zoeker op 3 juni 2015 om 23:55

    Ik heb de laatste tijd meerdere blogs gelezen. Het valt mij op dat dit vaak gericht is op de doelgroep geboren en getogen christenen. Natuurlijk zijn dit of kunnen dit mensen zijn die in een bepaalde fase van hun leven twijfelen aan hun geloof, of hun oude geloofswaarden heroverwegen of omvormen, Jezus onderzoeken. Het lijkt erop dat je (en vele anderen met jou) de groep gelovigen die twijfelt aanspreekt.
    Vaak voel ik mij daarom niet aangesloten. 3 jaar geleden heb ik eens een Alpha gaan. Mooi concept, net als de Bovenzaal. Ik ben daar wel enthousiast over. Maar het zijn altijd allemaal mensen die christelijk opgevoed zijn (mijn ervaring) en opnieuw verstevigd/gecoached moeten worden. Ik val daar als blanco zoeker buiten de boot (lees: niet geboren en getogen vanuit geloof of enige kennis ergens van tot drie jaar geleden). En hoe meer ik van de woorden evangeliseren en de (bedoelde) missionaire kerk snap.. Hoe kriegeliger ik word dat veel communicatie niet gericht is op mensen zoals ik. Zoeken is een eenzaam proces en dan is het lastig dat veel preken, boeken of blogs niet gericht zijn om mij als zoeker, maar meer op de afgedwaalde christen die makkelijk benaderbaar is.

  5. David Heek op 15 juni 2015 om 15:12

    Beste zoeker,

    in de eerste plaats: bedankt voor je feedback. We kijken kritisch naar ons werk, dus we zijn blij als zoekers dit soort feedback leveren!

    In de tweede plaats: iedereen zoekt, denk ik. En vooral: iedereen heeft zijn of haar persoonlijke vraag en verlangens. Je geeft aan dat de blogs die jij totnogtoe hebt gelezen, jouzelf en je zoektocht niet aangaan, bereiken of raken. Mijn vraag aan jou is: wat zoek jij?

    Hartelijke groet!

    David Heek

  6. Esther op 5 december 2016 om 23:20

    Beste David,

    Bedankt voor je moeite om deze tekst te maken en zo andere mensen te proberen te helpen. Graag zou ik mijn visie op de tekst willen geven, zodat je misschien wel nog meer mensen kan helpen.

    Ik zit momenteel in een fase waarin ik twijfel over het bestaan van God. Wat ik nodig denk te hebben is bewijs, maar dat krijg ik niet (of tenminste niet op een directe manier). Hiervoor ben ik opzoek naar teksten en video’s die mij kunnen helpen om toch weer terug naar het geloof (en dus naar God) te gaan.

    Toen ik je tekst las, had ik niet gelijk het idee dat ik op de juiste site terecht was gekomen (al moet ik nu wel zeggen dat ik nog geen andere pagina heb bekeken, maar dat ga ik zo meteen doen). Ik denk dat het komt omdat ik wat essentiële termen mis. Onder andere “liefde” mis ik, misschien een stukje over de kerk, de bijbel of bidden, maar vooral: wat kan God voor mij betekenen?

    Daarnaast mis ik het aanspreken van de lezer en het persoonlijke in je tekst. Als een niet-gelovige of een twijfelaar (zoals ik) deze site benaderen, zijn ze vooral opzoek en hebben ze een tekst nodig die ze aanspoort, die ze uitnodigt om meer te willen weten.

    Misschien ben ik wel te kritisch en staan (bijna) alle antwoorden op deze site die ik zoek, maar ik zou graag willen dat anderen dan ook verder zullen kijken.

    Groetjes,

    Esther

Laat een reactie achter