Home » Het (goede) nieuws van alledag » In God geloven (2)?
Home » Het (goede) nieuws van alledag » In God geloven (2)?
Home » Het (goede) nieuws van alledag » In God geloven (2)?

Dinsdagavond: RTL Late Night. Een interview met Nick Vujicic, een man zonder ledematen. Hij inspireert Humberto Tan en de rest van de stamtafelgasten. Waar haalt hij zijn inspiratie om mensen te motiveren vandaan?

Nick Vujicic RTL Late Night

Ondertiteling gemist?

Het bewuste RTL-interview zou je vanaf minuut 14:45 eens moeten beluisteren. Nick vertelt dat hij veel ellende in de wereld heeft gezien. Hij zegt hoe hij jonge kinderen van 10 jaar die als seksslaven worden gebruikt, niet kan afschepen met: ‘Blijf positief’, ‘Volgende keer beter’, ‘Maak je geen zorgen’. Iedereen aan de tafel voelt wel aan. Dat kun je niet maken.

Toch biedt Nick hoop, zegt hij. Hij zegt: ‘Kinderen komen uit de seksslavernij, get their life in order, find faith in Jesus, come back, get a job…’ De ondertiteling van deze uitspraak zie je in de afbeelding hierboven, en is op zijn zachtst gezegd wat mager vertaald. Ik begrijp dat overigens, omdat het ter plekke werd ondertiteld.

Waarom zou ik in God geloven

Of je het nu met zijn overtuiging eens bent of niet, Nick leeft zijn overtuiging uit. Hij vertelt niet wat zijn geloof (‘faith in Jesus’) verder inhoudt.

Lees ook de eerste blog in de serie ‘In God geloven’.

We voelen ergens wel aan dat er iets heftigs in Nicks leven gebeurd moet zijn, wil je op deze positieve manier zonder ledematen in het leven staan. Nicks basis is zijn ‘faith in Jesus’. Maar wat is dat geloof? Waarom zou hij vertrouwen op die Jezus, die God zijn eigen vader noemt? Waarom in God geloven?

Faith in Jesus: Ik ben geliefd door God

Veel mensen worstelen in onze prestatiemaatschappij met… die prestaties. Je kunt het idee hebben: ik mag er pas zijn als ik iets goeds presteer. Ik word pas gezien, er wordt pas van me gehouden als ik kan laten zien wat ik in huis heb. Daar kunnen we helemaal aan onderdoor gaan. Een man als Nick Vujicic houdt ons in die zin een spiegel voor. ‘Wat heeft je leven voor zin als je helemaal niets kunt?’ Wij hebben ledematen, wij kúnnen echt iets presteren, waar wat als je nog geen luier kunt verschonen? ‘Wie ben ik dan nog?’

Nick heeft het over ‘Faith in Jesus’. Dat houdt onder andere in dat je leeft in dezelfde overtuiging als die Jezus. Toen Jezus ongeveer 30 jaar oud was, werd hij gedoopt in een rivier in Israël. Het verhaal gaat dat hij toen een stem uit de hemel hoorde. Die stem zei:

‘Dit is mijn geliefde zoon, ik word blij van hem.’

Op die uitspraak teerde Jezus zijn verdere driejarige loopbaan. Hij is geliefd. Daar móest hij ook op teren. Want makkelijk is dat niet. Het is makkelijker om onze liefde te verdienen (‘Kijk eens wat ik voor je heb gedaan!’) dan te leven uit het besef dat je al geliefd bent. Voordat je ook maar iets hebt gedaan. Na zijn doop wordt Jezus dan ook juist op dit punt getest. Teert hij op die stem tijdens zijn doop óf laat hij zich gelden door uitzonderlijke prestaties?

Heb je wat tijd over, dan beveel ik je deze toespraak van ene Henri Nouwen aan. Deze toespraak heeft mij jaren geleden diep geraakt.

Boeiende vragen

Het zijn boeiende vragen, denk ik. Willen wij erop vertrouwen dat we (door God) geliefd zijn? Zo ja, welke effecten heeft dat dan in mijn leven? En: wat is de reden dat we de liefde (van God en anderen) vaak denken te moeten afdwingen door onze prestaties?

Meer zien over het geloof van Nick Vujicic? Check www.hartvanpasen.nl en bestel de film ‘Het vlindercircus’, waarin Nick een belangrijke rol speelt. Via het ‘verwerkingsmateriaal’ kun je meer te weten komen over het leven van Nick. Hij is een inspirator voor veel mensen. Misschien ook wel voor jou?
Tagged with →  

Laat een bericht achter