Home » Bijbel » Geld en God (2)
Home » Bijbel » Geld en God (2)
Home » Bijbel » Geld en God (2)

Jezus heeft het vaak over ons geld, gemiddeld één keer per week. Het goede leven heeft kennelijk al snel te maken met onze bankpas. Hij ziet geld naast een handig middel om vrienden te maken ook als een serieuze bedreiging. Op een dag knalt hij, na een gesprek met een hooggeplaatste, jonge en rijke kerel, deze oneliner eruit:

‘Het is voor een kameel gemakkelijker om door het oog van een naald te gaan, dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.’ [Jezus van Nazaret]

kameel

Waar is God?

‘Ik merk zo weinig van God,’ zeggen we denk ik allemaal wel eens als we over het hogere nadenken, of daarmee geconfronteerd worden. ‘Waar is God dan? Wat doet hij dan? Ik zie hem nergens.’

Als we bovenstaande oneliner van Jezus serieus nemen, zou een van zijn reacties op deze klacht iets als dit kunnen zijn: De reden dat we God niet (bezig) zien, zou wel eens kunnen zijn dat we steeds over de berg van onze bank- en spaarrekening moeten kijken. Hoe kun je iets van God zien als je de eurotekens in je ogen laat zitten?

Zo, die hakt er wel in. Ik bedoel: onze hele samenleving rust op een goed draaiende en liefst aantrekkende economie. Op welvaart. Op groei. Op zwarte cijfers. Er gaat geen dag voorbij zonder koersbeurzen, de (nasleep van de) financiële crisis of een staatssecretaris en minister die wat miljoentjes meer overmaken naar een crimineel, die op zijn beurt ook al niet zo vies blijkt te zien van een nulletje meer op z’n rekening.

En dan wijs ik nu nog van mezelf af. Lekker veilig naar anderen, die niet deugen. Of naar ons kapitalistisch systeem. Maar ik zie bij de ander natuurlijk vooral iets van mezelf. Die hang naar (meer dan genoeg) geld, het vertrouwen dat geld geeft, de rust van genoeg banksaldo, de dromen die we er allemaal mee kunnen waarmaken. Het is niet alleen Femke, Fred of Frank, ikzelf ben natuurlijk ook die rijkaard, over wie Jezus het heeft. Nederlanders zijn de op drie na rijkste wereldburgers. Lucky bastards. Of unlucky losers, als we die rabbi serieus nemen. En dat koninkrijk, die nieuwe wereld van God die nu al midden in deze wereld aan het ontstaan is. En die geweldig moet zijn, omdat die wereld om eerlijkheid, vrede en blijdschap draait.

De schrik zit er goed in

De volgelingen van Jezus kijken niet alleen naar die rijke jonge kerel, met wie Jezus even daarvoor in gesprek was (Lucas 18, vanaf vers 18). Ze horen Jezus’ oneliner, en zeggen verschrikt (vers 26): ‘Maar wie kan dan gered worden?’

Oef, gelukkig, dat scheelt, ik ben niet de enige die de neiging heeft teveel aan zijn geld te hangen. Sterker nog, iedereen heeft daar last van. Wie dan gered kan worden? De vraag stellen is haar beantwoorden.
Geld is de grootste religie ter wereld, het heeft de meeste aanhangers en aanbidders. En het kan de toegang naar Gods wereld desastreus belemmeren.

God de goochelaar

Jezus ziet de schrik en de paniek op de gezichten. Ze kijken de jonge miljonair die teleurgesteld afdruipt, misschien wel na. Je ziet de jongen denken. In God geloven? Prima, graag zelfs. Mezelf aan godsdienstige regels en gewoontes houden? Geen probleem. Mijn bankrekening aan de orde stellen? Ja daag!

Ik sta erbij. Ik druip niet af, vooral omdat ik geen miljonair ben. Maar dat gepraat over geld en God zit me ook niet lekker. Ik schrik mee. ‘Wie kan dan gered worden?’

‘Wat bij mensen onmogelijk is, kan God wel mogelijk maken.’ Ik hoor het hemzelf zeggen.

Mijn reactie

Wat klets je nou, Jezus?
Een kameel kan toch never nooit door een oog van een naald?

‘Wat bij mensen onmogelijk is, kan God wel mogelijk maken.’ Jaja. Dus jij krijgt een kameel door het oog van een naald? Of, zoals iemand eens schreef, jij krijgt een piano door een toiletraampje?

God kan toveren, aldus Jezus. Hij is een goochelaar. Zoals bij elke truc begrijpen we niet hoe het werkt. Je ziet het wonder wel gebeuren. Bij Jezus zelf, bij zijn leerlingen (vanaf vers 28). Hoe hij en zij niet (meer) vastzitten aan geld en bezit. Maar wel gelukkig zijn. En echt… vrij leven.

Je ziet het misschien ook al bij een ander. Of bij jezelf. Je zit niet (meer) vast aan je geld, geeft makkelijker, stopt met gierig zijn, en je let niet om de dag op het saldo van je rekening. Je ontdekt dat het leven er op die manier een stuk mooier en beter op wordt.

Hoe die truc werkt? Tja, moet je een truc uitleggen? Een truc kun je beter maar gewoon meemaken, over je heen laten komen. Verreweg interessanter dan op (een berg) geld vertrouwen, toch? Of… of druip en haak je nu misschien he-le-maal af?

Reageer hieronder of op onze Facebookpagina. Of ga hier naartoe, stel je vraag en neem in alle vertrouwen contact met ons op.
Tagged with →  

Laat een bericht achter