Home » Sport » Louis, Tim en Jasper
Home » Sport » Louis, Tim en Jasper
Home » Sport » Louis, Tim en Jasper

Nog voordat Tim Krul de zaterdagavondheld werd, moest ik op Twitter kwijt dat ik het een hele toffe wissel vond. Met die blije analyse was ik een klein onderdeel van de grote wereldmedia. Bekende voetbalnamen en -bladen prezen Louis van Gaal om de gedurfde en volstrekt unieke zet om de zaak te redden. Tenminste, om de kans te vergroten dat de zaak werd gered. Een truc was het. Een wereldtruc. Een wereldwissel. Louis van Genial werd de bondscoach bij onze Oosterburen genoemd. Leuk gevonden. En terecht, toch?

Tim Krul

Het blijft natuurlijk een gok, dat erkende Van Gaal achteraf ook. Hij zou naar eigen zeggen voor gek zijn versleten als we de strafschoppenserie hadden verloren. Ik zou het Van Gaal ongetwijfeld verweten hebben. ‘Had dan toch een derde veldspeler gewisseld!’ Ik typ deze blog dus nog altijd in volle verwondering…

En enigszins met plaatsvervangende frustratie. Door wat Jasper Cillessen overkwam. Zelf ben ik ook jarenlang (zaalvoetbal)keeper geweest. Ik moet er niet aan denken om vlak voor een penaltyserie gewisseld te worden. Daar droom je als keeper van. Dat is jouw moment. Als dat dan zomaar van je wordt afgepakt, dan is dat (zacht gezegd) slikken, maar (hardop uitgesproken) zwaar klote. Ik had er begrip voor dat Jasper een waterzak doormidden trapte…

Precies ditzelfde frustrerende gevoel kun je met God ook hebben. Net als Van Gaal ook al zo’n eigenzinnige baas, die zoveel aandacht naar zichzelf lijkt toe te trekken. Maar ook doelbewust. Louis wil absoluut wereldkampioen worden, God wil absoluut de wereld genezen van haar grootste kwaal: dat we God niet vertrouwen (dit wordt in de Bijbel ‘zonde’ genoemd).

En dan doet die God iets wat Van Gaal zaterdagavond ook deed: een gedurfde en volstrekt unieke zet. Hij zet een wereldwissel in. Jezus erin, ik er uit. Of, beter gezegd, Jezus eraan, ik niet. Jezus aan een kruis en de Joden, de Romeinen, ik niet. God vraagt van zijn eigen zoon wat wij zouden moeten doen: Gods wil doen. En hij deed het. Perfect. Geen fout gemaakt. Iemand in de Bijbel analyseert Jezus’ missie zo:

‘Daarom zegt Christus bij zijn komst in de wereld:
‘Offers en gaven hebt u niet verlangd,
maar u hebt mij een lichaam gegeven;
brand- en reinigingsoffers behaagden u niet.
Toen heb ik gezegd: “Hier ben ik,”
want dit staat in de boekrol over mij geschreven:
“Ik ben gekomen, God, om uw wil te doen.”’
[De Bijbel, Hebreeën 10 vers 5 tot 7]

Louis zette Tim erin om daarmee de kans te vergroten de Oranjezaak te redden.

God zette Jezus erin om daarmee gegarandeerd te wereld te redden.

Niemand wist zeker of Tim het kon doen doen. Ook Louis niet. Zou Tim het gaan doen?

Iemand wist zeker dat Jezus het kon doen. God, zijn vader. Jezus was in staat om God continu te blijven vertrouwen. Al moest-ie sterven, dan nog… Hij bleef God vertrouwen. En Jezus hield het doel voor ogen, als de keeper van God en mensen. En hij deed het. Hij verrichtte een wereldredding.

En jouw en mijn reactie hierop? Die is heel verschillend. Maar ik begrijp het als iemand gek wordt van woede en frustratie. ‘Als je bestaat, God, rot op met die Jezus. Ik wil keepen. Vertrouw je me niet ofzo? Zie je het soms niet in me zitten? Denk je echt dat ik mezelf niet kan redden?’

God geeft ons de ruimte om zelf te kiezen. Hij dringt zich niet aan jou en mij op. Vertrouwen heeft veel weg van liefde. Het is niet af te dwingen. Alleen, het verhaal staat. De plaatsvervanging, de wissel is toegepast. Jezus kwam naar de wereld om jou en mij eruit te halen, en klaar te maken voor een nieuwe wereld. God wist dat alleen die even geniale als pijnlijke wissel de wereld kon redden.

Tim Krul en Jasper Cillessen

Ik vind het prachtig dat Jasper excuses heeft gemaakt voor zijn woede-aanval. En dat hij weer in genade is aangenomen in de groep van de coach. En gezien zijn sprint naar en omhelzing van Tim na de zenuwslopende strafschoppenserie was Jasper zijn plaatsvervanger bijzonder dankbaar. Nu alleen nog wat meer vertrouwen in De Geniale…

Tagged with →  

One Response to Louis, Tim en Jasper

  1. Avatar Susan schreef:

    Mooie vergelijking. Spreekt mij aan.

Laat een bericht achter