Home » God » ‘Mag ik je helemaal hebben?’
Home » God » ‘Mag ik je helemaal hebben?’
Home » God » ‘Mag ik je helemaal hebben?’

Het respect en ontzag druipen ervan af. Alsof je een volwassen man lijkt te veranderen in een kleine, nerveuze jongen. Echt mooi om te zien. Hij wil natuurlijk niet als een kleine jongen overkomen, dus hij dient zijn verzoek zakelijk en professioneel in.

Nekounam vraagt nog voor de aftrap om het shirt van Messi. Alsof je de aanvoerder van Iran hoort denken: ‘De poule komen we toch niet door, maar als ik straks met het shirtje van Messi thuiskom, voel ik me wereldkampioen!’

De twee koningen

Op het WK lopen goede en betere spelers rond, maar er zijn maar twee die de absolute top bepalen. Ronaldo en Messi natuurlijk. En het is grappig (tenminste, ik vind het grappig, zoek er verder dus niet al te veel achter) dat aan deze twee namen een religieus geurtje hangt.

messi vs ronaldo

Want Ronaldo heet Christian(o). En Messi lijkt wel verdacht veel op… messias. Wat Messi betekent kon ik nergens vinden, maar messias betekent ‘gezalfde’. Het was de bijnaam voor de koning van Israël. Want voordat iemand daar koning werd, denk bijvoorbeeld aan de bekende koning David, werd hij door een profeet gezalfd. Als een soort zegen.

En daar kijk je natuurlijk tegenop. Tegen zo’n koning. En tegen de koningen van het voetbal, die Messi(as) en die Christiano R. Allebei gezegend met een gigantische dosis voetbaltalent.

Ik begrijp die Nekounam wel.

Meer dan een shirtje

Ik vraag me nieuwsgierig af: zou er bij de Iraniër misschien ook meer achter gezeten hebben, toen hij om dat shirtje vroeg? Een soort verlangen. Ik bedoel, je staat tegenover Messi. En je weet het: ik ben en ik word nooit als hij. Ik ben een modale voetballer, hij een topper.

Zou het daarom niet nog mooier zijn om meer dan een shirtje te krijgen? Ook zijn benen, zijn snelheid, zijn genialiteit, zijn inzicht. Dat je Messi eigenlijk he-le-maal zou kunnen krijgen

Want daar droom je als kleine jongen toch echt van? Op het pleintje speel je niet alleen in Messi’s shirt, je speelt Messi zelf!

Mag ik je helemaal?

Hier komen we in het verhaal van God. God die 2000 jaar geleden op aarde kwam, in de persoon van Jezus, ook wel messi(as) genoemd. Ook al zo’n koning. Geen koning in het voetbal, maar in het leven. Het perfecte leven. Het leven zoals God het bedoeld heeft. Dat leefde hij. Vond God. Want hij heeft deze messias de naam boven alle namen gegeven.

En het mooie is: je kunt hem helemaal krijgen. Niet alleen zijn shirtje. Niet alleen zijn liefde, zijn inzicht, zijn genialiteit, zijn eerlijkheid, enz. Je kunt voor Jezus staan, of het nou aan de aftrap of middenin of aan het eind van je leven is, en hem gerust vragen: ‘Jezus, mag ik je helemaal?’

Het is één groot, geestelijk geheim: je kunt jezelf met je verleden, je nooit vertelde geheimen en je eigenaardigheden uittrekken, en vervolgens Jezus aantrekken, en daardoor meer en meer de man of vrouw worden zoals God je heeft bedoeld.

Paulus schreef het eens zo op:

‘Bedrieg elkaar niet, nu jullie de oude mens en zijn leefwijze hebben afgelegd en de nieuwe mens hebben aangetrokken, die steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper en zo tot inzicht komt.’ [De Bijbel, brief van Paulus aan de kerk in Kolosse, Griekenland, hoofdstuk 3 vers 9 en 10]

Bron foto: hamrofootball.com

Tagged with →  

Laat een bericht achter