Home » Sport » Louis vs Jezus
Home » Sport » Louis vs Jezus
Home » Sport » Louis vs Jezus

Ik heb een zwak voor Louis van Gaal. En laat ik maar meteen zeggen waarom. Hij heeft wel iets van Jezus, de rabbi van Nazaret. In minimaal twee opzichten.

Louis van Gaal

1. Louis van Gaal staat er bij spelers om bekend dat hij heel dicht op hen betrokken is. Hij leeft met spelers mee. Hij wil ze volgens mij echt zijn liefde en voetbalkennis geven. Hij was dan ook echt in zijn liefde gekrenkt toen het hem niet lukte om zich met Oranje te kwalificeren voor de WK in Zuid-Korea in 2002. Zijn vochtige ogen, goed te zien in een mooie aflevering van Andere Tijden Sport, weerspiegelen zijn oprechte verdriet en teleurstelling (uitzending gemist »).

Louis van Gaal is niet alleen geïnteresseerd in de voetbalkwaliteiten, maar hij werkt “vanuit de Totale Mens” (ed.nl »).

Zo werkt Jezus ook. Jezus is meer geïnteresseerd in onze hele persoon dan in wat we allemaal doen, laten en denken.

2. Louis van Gaal laat zich niet in een keurslijf drukken. Als hij een vraag vanuit – en op de volgende twee woorden legt onze bondscoach zo goed als altijd een behoorlijke nadruk – de media krijgt, stelt hij regelmatig een wedervraag. Zoals bekend doet hij dat niet altijd even tact- en liefdevol, maar ik heb wel het idee dat hij dat vanuit een oprechte bedoeling doet. Van Gaal is altijd uit op een eerlijk en respectvol gesprek, zelfs als het gaat om een onbenullig standaardinterview met Hans Kraaij jr., voorafgaand aan een interland.

Jezus deed dat ook, heel vaak zelfs: wedervragen stellen.

Er kwam iemand naar Jezus toe met de vraag: ”Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te krijgen?’ Jezus antwoordde: ‘Waarom vraag je mij naar het goede? Er is maar één die goed is. Als je het leven wilt binnerngaan, houd je dan aan zijn geboden.’ (Matteüs 19 vers 16 en 17)

Als je de reactie van Jezus even snel uit je hoofd leert, vervolgens je ogen dicht doet, dan kost het je ongetwijfeld weinig moeite om deze woorden op z’n Van Gaals uit te spreken.

Louis van Gaal vind ik een mooi mens. Net zoals jij en ik dat zijn. We hebben allemaal wel iets van Jezus, denk ik. Wel iets. We zijn hem nooit helemaal. Misschien ook wel helemaal niet.

Ik vraag me af: zou die Jezus dan die liefde- en tactvolle Totale Mens zijn, naar wie ook Van Gaal op zoek is?

Tagged with →  

Laat een bericht achter