Home » Christelijke feestdagen » Waar gaat hemelvaart eigenlijk over?
Home » Christelijke feestdagen » Waar gaat hemelvaart eigenlijk over?
Home » Christelijke feestdagen » Waar gaat hemelvaart eigenlijk over?

Hemelvaart is meer dan een extra lang weekend, is meer dan een vrije dag voor de tuincentra. Maar wat dan wel? Of anders gezegd: wat mis je als je geen Hemelvaart viert?

De zon komt op on de bergen

Lang heb ik geen goed antwoord gevonden op deze vraag. Maar ik begin wel het wat beter te begrijpen. Kort gezegd: hang de vlag uit met Hemelvaart, dan heb je je antwoord al te pakken. Ik zal het je uitleggen. Lees bijvoorbeeld deze tekst die gaat over het moment dat Jezus naar de hemel ging:

Die macht was ook werkzaam in Christus toen God hem opwekte uit de dood en hem in de hemelsferen een plaats gaf aan zijn rechterhand, hoog boven alle hemelse vorsten en heersers, alle machten en krachten en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld maar ook in de toekomstige. Efeze 1:20-21

Met hemelvaart zie ik een inauguratie voor me, een grootse ceremonie waarin Jezus de plek van macht en invloed krijgt en daarbij mag gaan zitten op de troon, een kroon krijgt op zijn hoofd en geëerd wordt. Niet zomaar, maar terecht en dik verdiend. Een grootse (en kosmische) strijd heeft hij moeten leveren tijdens zijn kruisiging. Hij overwon de dood en de machten van het kwaad toen hij weer opstond uit de dood.

Daarom is er maar één positie die past: de hoogste plaats, de positie boven alles wat macht heeft.

En dàt mag je echt niet missen!

De koning op de troon: dat is voor mij hemelvaart…

Wouter van der Toorn
Art Director van Jesus.net, blogger op Creatov.nl. Met liefde voor mooie verhalen, nieuwe media, geloof, films en muziek. Voor nog veel meer inspiratie, ga naar mijn blog » (Disclaimer)
Wouter van der Toorn
- 9 uur ago
Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn

Latest posts by Wouter van der Toorn (see all)

Tagged with →  

One Response to Waar gaat hemelvaart eigenlijk over?

 1. Avatar G. Bos schreef:

  Er zijn inderdaad verschillende uitleggen omtrent de hemelvaart.
  Voor mij stond altijd vast… ik ga heen om uw plaats te bereiden… etc. Discipelen, het volk die Hij verliet, wij als achterblijvers, zouden eenmaal ook bij Hem een plek mogen krijgen.
  Eerlijk gezegd, denk ik er nog steeds zo over.

  Maar voor wat betreft dat Jezus alle macht heeft… Hem is het wel gegeven, maar oefent Hij ook daadwerkelijk alle macht uit? En regeert Hij op dit moment vanuit die positie? Ik dacht het niet.
  De tegenstander, de overste van de macht in de lucht regeert. Die waarheid wordt elke dag bevestigd via de media.

Laat een bericht achter