Home » Inspiratie » No time voor losers?
Home » Inspiratie » No time voor losers?
Home » Inspiratie » No time voor losers?

‘No time for losers, cause we are the champions – of the world.’ Even geloof ik het als ik drie Nederlandse schaatsers op het podium van de 5 km zie staan op de Olympische Spelen in Sochi. Toch schrik ik van zo’n zinnetje. Geen plaats voor verliezers. Hopelijk alleen als het gaat om de sport, toch?

Sven Kramer

‘Sven the Man’ pakte overtuigend goud bij zijn eerste opdracht. Als eerste van zijn Olympische strooptocht die hem uiteindelijk 3 gouden plakken bij het langebaanschaatsen moet opleveren.

Voor de wedstrijd is een topsporter meestal niet echt spraakzaam. Hij schermt zich zoveel mogelijk af van de buitenwereld om zich volledig te kunnen focussen op een topprestatie. Tijdens de huldiging in het Heineken Holland House was Kramer echter openhartig over zijn voorbereiding. Hij kon de nachten ervoor nauwelijks slapen en dacht tijdens het woelen dat zijn concurrenten allang onder zeil waren. Waardoor ze, zo vreesde hij, fysiek fitter aan de start zouden kunnen verschijnen dan hij.

Vooraf oogt een prof zelfverzekerd en straalt hij bewust onoverwinnelijkheid uit. Achteraf geven ze toe dat ze ook maar een mens zijn. Zelfs als ze Sven Kramer heten.

Paulus is achteraf ook opvallend kwetsbaar. Deze ‘stichter van het christendom’ (Jezus legde de basis met zijn leven, sterven en opstaan; Paulus bouwde hierop voort door over Hem te vertellen in grote delen van het Romeinse Rijk) heeft het imago arrogant en betweterig te zijn. Maar in zijn eerste brief aan de kerk in de grote havenstad Korinthe (hoofdstuk 2, verzen 1 t/m 5) geeft hij toe dat hij tijdens zijn preken aan hen ‘angstig en onzeker was’. Hij stond achter het spreekgestoelte gewoon te shaken, erkent hij. Zijn eigen woorden verbleekten bij de speeches van Obama.

Maar daar maalt hij niet om. Daar is hij zelfs op een bepaalde manier trots op. Want zo correspondeert de presentatie met zijn boodschap. Want die gaat niet over een champion, maar een loser: Jezus. Een atleet die als laatste eindigde. Die gediskwalificeerd werd. Kruis erover.

De Olympische Spelen zijn natuurlijk in het oude Griekenland, waar Korinthe in lag, uitgevonden. De berg Olympos was de verblijfplaats voor de grote Griekse goden en de afgetrainde atleet tijdens de Olympische Spelen was hun visitekaartje. Bij de God van de Bijbel hoort echter een andere berg: de heuvel Golgotha in Israël, waar zijn Zoon Jezus stierf aan een kruis. Hij steelt niet de show bij de Olympische Spelen, maar doet mee aan de Paralympics als de gehandicapte God. Nee, bij de Griekse variant op het Holland Heineken House (Griekenland Wijn House?) zou Jezus niet gehuldigd worden, maar uitgejouwd.

Maar juist aan deze Loser besteedt Paulus in zijn toespraken juist alle tijd. Want in Zijn verlies schuilt de grootste overwinning, in Gods zwakheid ongekende kracht. Overwinning op hard egoïsme. Kracht tot transformatie van zelfverzekerde fanatiekelingen in kwetsbare mensen die zich openen voor de liefde van God en voor anderen.

Op de hoogste trede van het ereschavot van de 5 km in Sochi stond Sven ‘the Man’. Ken de Man die bij de Golgothaanse Spelen aan het schavot, de executieplaats, hing. Kom met al je kwetsbaarheid bij het kruis. Neem tijd voor deze Loser. Zodat je zijn kracht mag ervaren in jouw zwakheid. Zijn overwinning in jouw verlies. Zijn gouden plak van genade om jouw nek.

Marien Kollenstaart

Marien Kollenstaart

Ik ben 40% predikant in de Gereformeerde Kerk Vuren (PKN), 60% huisman in Ottoland, -100% getrouwd en vader van vijf kinderen, 110% voetball(iefhebb)er (Disclaimer)
Marien Kollenstaart
- 1 uur ago
Marien Kollenstaart

Latest posts by Marien Kollenstaart (see all)

Tagged with →  

Laat een bericht achter