Home » Leven » X-mas: A Serious Request!
Home » Leven » X-mas: A Serious Request!
Home » Leven » X-mas: A Serious Request!

let's clean this shit up

Het is bijna kerst en 3FM Serious Request is in volle gang. Het thema van dit jaar? ‘Let’s clean this shit up!’ Hiermee vragen de DJ’s aandacht voor kinderen die sterven door diarree. Een stille ramp die wereldwijd elk jaar ruim 800.000 slachtoffers maakt. Ik word enthousiast van dit Serious Request. Maar besef ook dat er met kerst een ander Serious Request gedaan wordt. Niet door 3 DJ’s, maar door God zelf.

Kerstscript

Laten we eens teruggaan naar het oude Israël, zo’n 2000 jaar geleden. Daar voltrekt zich een bizarre samenloop van omstandigheden. Er voltrekt zich een script dat met recht de naam ‘Lets clean this shit up!’ kan dragen. De mens heeft er een puinhoop van gemaakt. De situatie is uitzichtloos. Steeds weer opnieuw keert de mensheid God de rug toe en wordt zijn grenzeloze liefde afgewezen. De kloof tussen God en mens is onmetelijk groot en diep. En met dat besef werkt God als bruggenbouwer aan een nieuw script. Om de relatie tussen God en mens voor eens en altijd te herstellen.

Spelers in dit script zijn Jozef, Maria, een engel, herders, magiërs en een keizer in Rome. Jezus heeft de hoofdrol in dit verhaal. Geen succesverhaal trouwens. Een verhaal vol crisismomenten. Wat te denken van de engel Gabriël die Maria bezoekt? Wat als Maria had geweigerd? Hemel en aarde hielden hun adem in… totdat Maria de verlossende woorden sprak ‘laat het maar gebeuren’.

God werkt top-down

Daarmee is het unieke van het christendom aangestipt. Er wordt vaak gezegd dat alle religies in de kern hetzelfde zijn. Nee! Bij de meeste religies zijn we afhankelijk van ons eigen succes. Een voorbeeld. Laten we ‘datgene wat we God noemen’ boven op een berg plaatsen. Wanneer we de top willen bereiken moeten we zelf de koers en navigatie bepalen om dat einddoel te bereiken. De verschillende religies pakken allen een andere route. Uiteindelijk komen ze elkaar tegen op de top van de berg. De prestatie is geleverd.

God draait alles om. God laat ons niet de weg naar boven afleggen. Hij werkt niet bottum-up maar top-down. God daalt de berg af om neer te komen waar wij zijn. God wacht niet op mensen die op hun eigen manier naar Hem op zoek gaan. God wil geen mensen die de berg beklimmen. In plaats daarvan komt Hij tot ons. Zonder inspanning van onze kant.

A Serious Request

Kerst is een hemelse interventie van God aan de wereld om Jezus persoonlijk te leren kennen. Het Onzichtbare wordt Zichtbaar. Tastbaar en bereikbaar. ‘A serious request’ waarmee God zegt: ‘Kijk eens naar wat ik voor jou heb gedaan. Kom eens dichterbij. Kijk in de kribbe. Ik laat jullie niet in de steek. Ik wil zo graag in jou leven komen dat Ik het allermooiste wat Ik bezit, ervoor opgeef!

Dat is de ware betekenis van Kerst. Het gevolg van deze hemelse interventie? De herders komen dichterbij. De wijzen uit het Oosten komen dichterbij. Ze nemen geen genoegen met een engelenkoor en bijzondere ster. Ze willen Jezus zien en ontmoeten. En jij?

Leenard Kanselaar

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)
Leenard Kanselaar

Latest posts by Leenard Kanselaar (see all)

Tagged with →  

Laat een bericht achter